Tuesday, May 31, 2011

breakfast chinese style - Kuih Lobak Putih


Salam pagi semua teman2 yg diingati selalu :) Seperti biasa sarapan alah kadar tapi mengenyangkan :P
Buat tadi malam - sebab kuih nih perlu dikukus. So tadi pagi potong2 dan goreng dengan sedikit minyak saja..sesuai dimkn bersama sambal atau sos & jgk kicap pekat.

terima kaseh byk2 Madihaa..sedap & rasa2 mama blh dibuat cam carrot cake. Ni pun ada lagi ..blh di buat utk bsk atau ptg nnt tengok lah kalau rajin..hehehe
Mama minta izin c&p resipi dari dapur madihaa tau!!

Kuih Lobak Putih
Sumber : Resepi yg telah diubah suai oleh Kak Rusnah http://kak-rusnah.fotopages.com/Madihaa

Bahan2
350 gm lobak putih diparut,direbus dan ditoskan (terlebih parut.. letak 370gm)
250 gm tepung beras 
20 gm tepung ubi 
500-600 ml air (MaDiHaA letak 550 ml)- mama pun
50 gm udang kering direndam kemudian ditumbuk 
garam secukup rasa 
sedikit gula (MaDihaA letak 2 sudu teh)
1/2 st kiub perasa ayam (1/4 kiub ayam)
1/2 st serbuk lada 
1/2 biji bawang besar dicincang 
3 ulas bawang putih dicincang 
sedikit minyak 
daun bawang dan bawang goreng utk hiasan 
bijan goreng juga utk hiasan 
cili sos. 
cendawan kering 2 keping di rendam dan di hiris halus

(Kalau ikut resepi asal ada dimasukkan biji ketumbar dan cekur di dalam adunan tu....eh tak boleh bayang rasanya bila ada 2 bahan ni....jadi kak Rus ketepikan..... MaDiHaA pun ikut kak Rus gaklah.. hehe)



Penyediaan
1. Panaskan minyak & tumis bawang besar, masukkan bawang putih diikuti udang kering yang ditumbuk tadi kemudian masukkan lobak putih yg dah direbus dan tos tadi. Kacau2 biar rata. Tutup api & ketepikan.


2.Dalam satu bekas lain, campurkan tepung beras, tepung ubi, garam (MaDiHaA letak garam lepas siap dibancuh dengan kiub ayam sbb takut terlebih masin), gula, perasa ayam, serbuk lada dan diadun dgn air. 


3.Masukkan campuran tepung ke dalam kuali tumisan tadi dan dikacau. (Masa ni.. rasakan masinnya.. then barulah MaDiHaA tambah garam biar ada rasa masin sikit2 je). Seterusnya pasangkan api semula dan kacau sekejap selama 2-3 minit atau bila nampak adunan memekat sikit (jangan pekat sangat!!). 


4. Sediakan kukusan....ratakan adunan ini ke dalam acuan yang dilenser minyak dan kukuslah selama 45 minit. 


5.Biarkan sejuk..... dipotong setebal 1 cm (atau sesuka hati anda) kemudian digoreng tohor dengan sedikit minyak. Goreng kekuningan di dua belah kuih......dan boleh dihidangkan bersama sos & bahan hiasan. Boleh juga dihidang tanpa goreng setelah dihias dengan topping/hiasannya.

7 comments:

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

Bestnya..saya suka jenis jenis kuih style ni....

Mama Hawa/Mama Nani said...

Nazrah sukakan mknnan org cina jgk? Sedap kan?

ady said...

as-salam mama hawa
pandainye mama buat kuih lobak putih ni...ni macam kat kedai cina yg jual kuih lobak putih ni..npk sedaplah mama..ady nak try buat kuih ni lah ..copy resipinye dulu..

CT Delima said...

As;salam Mamahawa

menu baru ni, macamana rasanya Mama, kalau dapat merasa lagi sedap ni, ct belum pernah buat pun. sesekali mencuba masakkan baru seronk gak kan Ma :DD

Nieza said...

wahh menarik tgk kuih ni kak...1st time dgr ni tak pernah mkn lagi...bestnyer kalau dpt rasa ni:)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Ady..
Wslm Ady.. mama pun selalu beli jer yg ada jual pat kedai 'old chang kee' mmg suka mkn kuih lpbal nih.. so bola tgk kat dapur one of the blogger so nak jgk rasa yg buat sendiri...Mkn ngan sambal tumis & kicap pekat sedap tau Ady..try lah :)

Ct...
Wslm CT..rasa nyer seakan2 carrot cake...Kalau CT pernah mkn carrot cake tahu lah rasa nyer..ni versi yg digrg jer.. cuba lah kalau berkenan di hati..hehehe mama mmg suka kuih nih selalu beli jer kat kedai 'old chang kee' Nk antar ke JB skrg musim sekolah tgh sesak kat causeway..hehehe kalau tidak dh antar kat rumah CT..hehehe

Nieza...
Mungkin kuih nih agak berlainan sikit dari kuih2 org melayu coz org cina mmg suka mkn kuih nih during breakfast..Di singapura nih dah byk makannan yg telah di sah kan ke"halal'an..so mama dh dpt merasa kan & dpt jgk membuat nyer sendiri :)Mmg sedap dimkn bersambal tumis & kicap pekat Nieza..kalau dekat mama dh kasi Nieza cuba...hehehe :)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam mama..
maaf lambat menyinggah ke sini.. terima kasih mama sudi mencuba. resepi yg dikongsi oleh kak rusnah.. sy memang suka mencuba kuih2 chinese style gini.. saja cari kelainan.. asyik dgn kuih melayu pun jemu jugak kan.. yg penting.. kuih ni mmg sedapp & kena dengan tekak sy.. hehe.. lenkali leh try lain version pulak..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...