Wednesday, May 25, 2011

Yogurt Steamed Cupcake


Assalamualaikum w.w
Mood dari semalam yg tersangat lah happy (^_^)
Ramai yg dah mencuba nyer... mula2 nampak kat rumah Nor. Baru2 nih Izah Muffin lover pun buat 
malam semalam Ika & mama sama mengukus apam nih..hehehe cam berjanji kite :)
Suka sangat2 dengan kejadian apam nih.. rasa yg masam2 manis, lembut & gebu. 
Thanks semua yg menyumbang & mempromote kan apam nih :)
Meh tengok resipi ...


YOGURT STEAMED CUPCAKE
souce : Rima/Nor/Izah

2 cups sugar (1 1/3cawan)
1 tsp ovallete
2 cups flour
1 cup fresh yoghurt (thick) (1/2 caw yogurt + 1/2 caw susu cair)- mama letak 1 cup yogurt
2 eggs
1/2 tsp double acting baking powder - mama gunakan baking powder biasa jer
1tsp cocoa powder 
1tsp chocolate paste
1 sudu teh esen vanila (K.Nor tambah)- mama pun letak
strawberry paste/pink & blue colouring as desired





Method
Beat all of them together until the batter becomes pale, thick, and the whisk leaves a vivid trail when stirring through the batter.
Spare some batter for the chocolate topping (about 5 Tbsp), mix it with cocoa powder and chocolate paste.
Drop the white batter into cups, then drop a teaspoon of chocolate batter on top of every cup. Steam for about 15 - 20mins.



Tips dari Cikgu Nor : Adunan hendak lah dipukol sehingga gebu & bertukar warna & jgk adunan naik seganda... kukus dgn api yg besar bungkus tutup kukusan dgn tuala atau kain supaya air tak menitis :)

9 comments:

anymz said...

cantik mekar sejambak tu hawa.hehe

Wanieyra said...

cantiknya mama, nampaknya ira kena cuba buat lagi ni, nak kembang mcm tu...

izahdaut said...

memang mekas sejambak ma.. cantik cantik.. hehe

Anna Qawina said...

aslmkm...jumpa kat sini lak...cantik dah tu...lembut & nyaman masuk tekak..tumpang makan jela..heee

bobhandburry said...

Salam kunjungan.. cantik dia kembang kan...

singgah la ke blog saya ;)

http://www.zuwairiaiman.com

Sari Yusa Ibrahim said...

senyum sampai ke telinga apam tu ya, mama..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Kak Anim...
Hehehe suka tau ^-^ susah nak dpt kan yg mekar2 cam gini...

Wanieyra...
Oh Ira dh buat jgk.. tapi kalau tak semekar pun rasa nyer tetap lembut & sedap :P

Izah....
I like *_* thnks 2 Nor yg bagi tips :)

Anna Qawina...
Wslm Anna :) Takpe jumpa kat mana2 pun okay... betul2x hehehe :)

bobhandbury...
Thnk u Bob sudi kemari... Insyallah nnt Kak Hawa ke blog bob :)

Sari Yusa...
Bukan apam jer yg tersenyum sampai teliga...hehehe tuan tanah nyer pun
tak sudah2 asyik tgk apam yogurt tuh :)

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

cantiknya....hari ni jer dah 2 3 rumah wat...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Nazrah... virus yogurt steamed cupcake dh melanda teman2 blogger :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...