Tuesday, May 3, 2011

Pasta Seafood Gratin


Assalamualaikum teman2 semua...
Lama sangat bercuti gini lah akibat nyer... malasssss nyer nak update blogggg!!!!

Bukan tak masak masa cuti yg lepas..masak ala kadar jer!! Ni pun masakkan  PASTA SEAFOOD GRATIN untuk anak2 semalam utk lunch. Utk  dinner... turn mama diorg kena blanja makan kat luar..hehehe
Cuma the 1st batch mama bakar garing2..but the kids tak suka sbb dry so the next batches mama bakar sehingga cheese nye melts jer... Suka tengok anak2 makan :)

Okay resipi kali nih mama ambik dari dapur Nieza yg sedang mengerjakan ibadah umrah..best nyer!!!
Allhamdullilah.. semoga Nieza & suami dapat mengerjakan ibadah umrah dgn hati yg tenang dan sabar & dipermudahkan segala urusan disana k :) terima kaseh juga for the recipe :)


Pasta Seafood Gratin
source : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan


  • 100g Pasta @ Macaroni - mama gunakan spiral pasta 500gm
  • Udang yang dibuang kulit
  • Scallop/Sotong/Sosej/Isi Ketam/tuna - mama ltk udang, crabstick & isi ikan dory
  • Cendawan butang - hiris2 
  • Garam
  • Lada hitam/lada sulah
  • 1 sudu besar butter
  • 1/4 bawang besar - cincang 



Bahan Untuk White Sauce

  • 1 cawan susu segar
  • 1/4 cawan air - jika ingin lebih creamy gune susu segar shj
  • 2 sudu makan butter
  • 2 sudu besar tepung gandum
  • 1/2 sk lada hitam
  • 1/4 cawan keju pilihan @ 1-2keping slice cheese racik2

Untuk Topping ( jika ingin lebihan cheese)
 
Keju Mozarella parut



Cara-cara Untuk membuat white sauce

  1. Panaskan periuk.Masukkan butter. Kecilkan api, masukkan tepung.Gaul.
  2. Masukkan susu dan juga air. kacau hingga tepung tidak bergentel dan didihkan.
  3. Masukkan cheese, sedikit garam dan juga lada hitam. Kacau sentiasa hingga sos agak pekat. kalau pekat sangat tambahkan sedikit air/susu lg. matikan api.
Untuk membuat makaroni/pasta

  1. Rebus makaroni hingga empuk. toskan. gaul dengan olive oil. ketepikan.
  2. Panaskan butter, masukkan bawang besar dan tumis hingga naik bau. Masukkan udang dan lain2 isi pilihan.
  3. Perasakan dengan garam dan juga lada hitam/lada sulah. Masukkan makaroni tadi. Gaul sekejap sahaja. Matikan api.
  4. Masukkan macaroni ke dalam mangkuk tahan panas. Curahkan white sauce di atas.
  5. Taburkan keju mozarella - klu tk nk tabur pon xpe.. sbb white sauce td dh gunakan cheese.
  6. Bakar suhu 180 selama 20-30min atau hingga kekuningan.
  7. Siap untuk dhidang

2 comments:

Mas said...

sedappnya pasta tu...meh nak rasa sesudu...

Yatie said...

uwaaa mamahawa....western food arini...nak rasa sepiring....leh tak...terliur je tngk...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...