Wednesday, May 18, 2011

Soto Ayam & Begedil Ikan Sardin Tin Bercili Api


Assalammualaikum w.w.
Hish gelap nyer langit!! Cam nak hujan jer... angin... alamak tiup sampai langsir berterbangan sekarang ni...

Ni nak cerita sikit.. kelmarin si budak IKA ni kasi mama lauk berbuka- semangkok soto... sekali Si Nazli & Shasha bergaduh tak cukup kata nyer.... yer lah kan orang kasi mana ada kasi banyak2 so semalam terpaksa lah mama masak kan  biar seisi keluarga dapat menikmati soto ayam yg berlainan sikit ni. Ada letak santan.. memang belum pernah makan yg versi santan selalu makan soto yg versi jernih atau pun berempah. Memang best rasa nyer :P Pada teman2 yg blm mencuba soto versi bersantan cuba lah mana lah tahu kena dek tekak :D Tq Ika utk resipi soto ayam dan jgk kpd Diana penyumbang resipi :)

SOTO AYAM - Ika & Diana Myr

Bahan-bahan ( 12 orang )
  • 6 bungkus lontong ADABI yang telah dimasak
  • 2 ekor ayam, dibelah empat>>Yg ni kita goreng dulu lepas tu siat2kan isinyer tulangnyer baru lah dimasukkan dlm kuah sup nanti :D - mama masuk semua dlm sup
  • 3 - 4 liter air
  • 1 cawan santan pekat
  • 1/2 cawan serbuk ketumbar
  • 2 sudu teh serbuk jintan halus
  • 2 sudu teh serbuk lada putih
  • 3 batang serai, dititik
  • lengkuas sebesar ibu jari, dititik - tak ltk 
  • 1 batang kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 4 biji buah pelaga
  • 5 tangkai bunga cengkih
  • garam secukup rasa
  • 1 cawan minyak untuk menumis
  • Bahan untuk Dikisar
  • 3 biji bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 inci kunyit hidup
  • Bahan untuk Sambal Kicap
  • 5 batang lada merah- tak letak gunakan semua cili padi biar berapi ki3x
  • 20 biji lada padi merah thai
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 cawan kicap lemak manis
  • Bahan Hiasan
  • bergedil
  • taugeh yang telah dicelur
  • daun sup, dipotong halus
  • bawang goreng
  • sambal kicap
  • ayam, yang telah disiat-siat



Cara-cara

  1. Panaskan minyak didalam periuk. Masukkan rempah tumis (kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih) bersama serai dan lengkusa yang telah dititik. Tumis rempah yang telah dikisar sehingga naik bau. Masukkan serbuk ketumbar, jintan halus dan lada putih, gaul hingga sebati. Masukkan santan gaul sebati dan tuangkan air dan masukkan ayam. Masak sehingga kuahnya mendidih dan ayam masak.
  2. Cara membuat Sambal Kicap - Kesemua bahan itu masukkan kedalam alat pengisar dan kisar halus. Sedia untuk digunakan.
  3. Cara menghidang - Potong lontong dadu besar dan letakkan daging ayam yang telah disiat bersama taugeh dan tuang kuahnya. Hiaskan dengan daun sup, bawang goreng, bergedil dan sambal kicap.




Untuk Begedil Ikan Sardin Tin Bercili Api ni mama dapat resipi dari teman FB - CT Marian Che Hat
mula2 takut jgk ..ye leh selalu buat yg biasa2 jer..ni letak sardin & sambal belacan!! Takut anak2 tak dapat menerima sesuatu yg baru!! Tapi allhamdullilah penerimaan mereka menggalakkan Sedap & Pedas!!
CT Mariam mama minta izin letak resipi disini yer .. halal yer sis :)

Begerdil Ikan Sardin Tin Bercili Api - CT Mariam Che Hat


ikan sardin tin kecik basuh toskan n goreng bg garing...kentang 3 ketoi rebus bg empuk tos kan...lenyek lerrr sampai lumat,potong daun sup,sambai belacan mak anis yg dok stanby lam pti ais tu cedok la secamca 2..adun sekali,serbuk lada,perencah megi secukup rasa secubit 2,garam...lps tu ms nk bulatkan tu,tabur la tepung gandum sikit..bulat2 kan@bujur2 kan@mcm makteh wat ni cekak2 jer...celop la lam telog..& goreng!senang jooooo..

versi mama 
Bahan2
1kg kentang - dibersihkan & diptg kecik & digoreng dan di tumbuk sehingga lumat
3-4 ekor sardine di cuci bersih & digoreng sampai garing & dihancur2 sikit
2-3 sambal belacan cili padi -mcm buat sambal belacan biasa..
daun sup & bawang secukup
bawang goreng
lada sulah, garam & gula secukup rasa
telur utk menggoreng


Cara2
Macam biasa buat begedil. Semua bahan dicampurkan jadikan satu. Lepas tuh kepal2 nak besar atau kecik terserah. Celup dalam telur, goreng sehingga garing. Sedap ratah atau mkn bersama soto!!


Tang kasi bulat2 dan menggoreng kite serahkan kepada cik shasha kite... Mmg suka dier menggentel/kasi bulat. Suka buat kecik2 ... senang masuk kat mulut!

4 comments:

Juwita Jamaludin said...

Mama ita datang nak makan soto... Bergedil kasi lebih ye :)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

mintak semangkuk mama.... laporr nih.. hehee...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Juwita...
Ita..rindu lah lama nyer tak dgr..mama pun lama tak jln2 tgk blog Ita. Meh sini ada lagi nih begedil sorry dah habis siang2 hehehe

Madihaa...
blh ni mama antar kan :) ki3x

zai@umiaiman said...

kelainan ni bergedil ikan sardin..kena cuba neh..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...