Friday, May 27, 2011

Vietnamese Spicy Lemongrass Chicken


Salam pagi Jumaat yg berbahagia ini...sperti biasa pagi ni mama nak share lauk ptg semalam yg sempat mama masakkan utk family..bayangkan pukol 3 ptg baru masuk dapur lepas settlekan kerja2 rumah...biasa lah kain baju nak cuci tapi dah cuci dah sidai pun seblm tgk abah dah cuci kena lipat plak.. Nak tgk FB nak tgk blog tapi akhir nyer mama dapat siapkan kerja rumah semua sebelum cik hubby balik tau!!!

Berbalik pada menu semalam... sesuatu yg belum pernah cuba..goreng gula!!! Ya goreng gula dlm resipi ayam vietnamese nih.. nnt teman2 tgk resipi kat bawah yer.. Memang best lah lauk nih..nak explain rasa..cam mana yer??? Tapi kalau Mas & Izah mungkin dah tahu rasa keenakkan lauk ayam nih :) Terima Kaseh yer Mas & Izah for sharing recipe yg sungguh2 senang... tapi paling sedappp!!! Thumbs Up from Cik hubby :)


VIETNAMESE SPICY LEMONGRASS CHICKEN
resipi: tulip77@myR
sumber: Izah & Mas

Bahan-bahan ( 5 org )

3 keping isi ayam, potong saiz kecil2 - mama gunakan 1 ekor ayam so pandai lah adjust bahan2 yg lain mama pun goreng sehingga masak
3sb gula
2sb minyak masak
3sb sos ikan
3btg serai - ketuk
1sb cuka
1sb sos tiram
1bj bawang besar - potong dadu
lada merah & lada hijau - potong menyerong
halia dlm 2 hiris - mama tambah & cincang halus
bawang putih 2 biji - ni pun mama tambah cincang halus jgk
cili padi - mama tambahkan utk cik hubby -campak jer





Cara-cara

Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan gula dan biarkan sebentar hingga bertukar warna gelap. Masukkan ayam & bawang.
Lepas 5minit masukkan serai & lada. Perlahankan api & masuk bahan2 lain &gaul biar sekata. Jika kering masukkan sedikit air.
Rasa & adjust apa2 yg terkurang. Hidang panas2 dgn nasi putih.

11 comments:

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

Pagi pagi kita dah terliur ni....

Mama Hawa/Mama Nani said...

hehehe slmt pagi Nazrah :)

CT Delima said...

As'salam mama

wahhh... lapar bila masuk sini,kalau mama dah kata sedap kompom la sedap ni kan. boleh cuba ni kalau dah buntu nak masak apa ayam dalam petiais tu..thanks mama :D

Yatie said...

uishhhh sedapnya tngk lauk mama ni...smlm set nasi ketumbar lagi..menyelerakan sungguh...rajin betullah mama ni..laporlahhhhh..

Juwita Jamaludin said...

salam mama.. ita datang bawa mangkuk nak makan sini.. ihiks.. hihi kalau tak leh makan nak tapau leh

norlie said...

sedap..boleh cuba ni..

Mas said...

sedappkan mama ayam ni...
anak2 mas suka sangat....
resepi ayam yang punya kelainan...
harus dicuba...
kan mama...

Nieza said...

sedapnya!...lapar la tgk ayam ni ...hehe

Ayu said...

Assalam ma,
wah mama pun buat ayam vietnam ni ya..kita pun dah buat last year kalau tak silap, tapi terbubuh lebih cuka..lidah terus kebas..haha

hana said...

salam mama....
lahaiii terliur sungguh tgk lauk sedap2...... la nih asyik2 ayam goreng sampai anak2 pong boring.. wakakakakakakakaa....... apa nak buat,.. mak dier dah malas! kikikiki

Mama Hawa/Mama Nani said...

CT...
Wslm CT :)
hehehe ..pada tekak mama lah & cik hubby..anak2 pun suka esp my 1st daughter :P Tulah kdg2 buntu tak tahu nak masak apa dgn ayam nih..blh cuba lagi next time :)

Yatie...
hehehe Yatie ni mama diorg tgh mood baik ..msk sedap2..nnt bila "M' dh melanda..tahu lah nasib anak2 hahahaha :)


Ita...
hehehe silakan meh kite mkn togather2 kikiki :P

norlie...
mmg sedap kat tekak kite Norlie..cuba lah :P

Mas... mmg sedap lah Mas blh buat lah n lagi lah Thnks :)

Nieza..
Mmg sedap Nieza mama tak tipu!! hehehe

Ayu..
Wslm Ayu..
Oh Ayu pun dh try jgk ayam vietnam nih..hehehe mama jer ketiggalan keteapi lah :) Ayu terletak lbh cuka so rasa nyer mesti masam kan? Takpe blh cuba lagi next time. Kat sini anak2 & cik hubby semua suka :P

Hana...
Wslm Hana..alalala cikgu kite dtg kat sini lah..suka nyer :)
Tak pe atleast mama diorg masak utk anak2..insyallah bila dh tak sibuk sgt mama dier akan beraksi di dapur :)Thanks for the visit Hana..i like <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...