Monday, May 30, 2011

Cookies for the day - Marbled Mocha Drops


Salam pagi hari Isnin spt selalu.. back to the normal routine....
Sempat buat cookies nih last weekend.. very crunchy, light & chocolatey. Bila Ayu post kat blog..mama cepat2 print recipe and cari choccolate M&M yg kecil nih... Alhamdullilah sekarang kalau takde cookies mama akan cepat2 buat supaya cik hubby, Nazli shasha & mama jgk blh munch2 depan tv :) Thanks yer Ayu... tapi kan dalam byk2 recipe cookies yg mama dh cuba... I still prefer the oatmeals cookies lah ..hehehe cam rindu plak nak buat lagi..,

Marbled Mocha Drops
Sources:-From M&M's Recipes & Ideas.
sumber: Ayu

Ingredients:-
2 cups all-purpose flour
1 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon salt
3/4 cup butter, softened (170g)
2/3 cup granulated sugar (150g)
2/3 cup firmly packed light brown sugar (150g)
1 large egg
1 teaspoon teaspoon vanilla extract
2 tablespoons instant coffee granules, dissolved in 1 tablespoon of water-(Ayu used 1 sachet 3-in-1)mama gunakan instant cofee jer 
1/2 cup coarsely chopped nuts (100g)-(Ayu didnt add this)- mama pun
1/4 cup unsweetened cocoa powder (50g)
1 cup M&M’S® MINIS® Milk Chocolate Candies - mama gunakan 6 btl 







Method:-
Preheat oven to 350°F (175C). In a small bowl, combine flour, baking soda and salt; set aside. In a mixing bowl, cream together butter and sugars until light and fluffy; add egg, vanilla and dissolved coffee granules. Blend in flour mixture, nuts and M&M’S® MINIS® Milk Chocolate Candies.
Remove half the dough to a small bowl. Blend cocoa powder with dough remaining in the mixing bowl. Combine the doughs and mix together just enough to marbleize, about 4 strokes.
Drop a heaping tea spoonfuls about 2 inches apart onto ungreased cookie sheets. Bake 10 to 12 minutes just until set; do not over bake. Cool 1 minute on cookie sheet; remove to wire rack until completely cooled. Store in tightly covered container.

10 comments:

izahdaut said...

maaa.. sedap rangup ye sekut neh.. nmpk comel cantik je

Chik Mimi said...

ma kite ni nak buat yg oatmeal tu tak terbuat lagi nak kena panaskan enjin ni

Mas said...

mama.....nak sebalang...
kalau dapat kat anak2 mas......memang tak cukup sebalang...
sedappnya tengok...

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

haaa..bestnya..kita pun rasa nak cuba la...senang nak munchi depan laptop gak...

Nieza said...

wahh rajinnya buat cookies tu kak....order sebalang yer..hehe

ady said...

as-salam
cantiknya cookies nie. Mesti sedap dimakan..

Ayu said...

Assalam mama,
cookie yang ini normally budak2 yg suka, sebab ada coklat m& m..tu..heheheh....kita pun suka yang plain macam yg ada oats & sikit chocolate chips..haha..anyway, thanks mama sudi cuba..and link kan ke facebook kita tu ya..

kita ni actually nak link my blog ke facebook macam tak sure, & segan..heheh..nantilah tengok minta tolong my son macam mana..hehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Izah...
mmg rangup & chocolatey :P Bdk2 & bapak bdk suka mkn time tgk tv kat sini Izah ..

Chik Mimi...
hehehe mama pun ingat nak buat lagi oatmeal bdk2 & mama pun suka mkn..hehehe takpe Mimi u sibuk bekerja lain lah mama yg duduk dirumah :)

Mas...
Nah..*sambil hulur* sebalang nih mama kasi ckp ngan anak Mas kalau tak cukup jgn gaduh2 nnt mama buat kan lagi..hehehe kudapan anak2 & cik hubby bila tgk tv Mas :)

Nazrah...
Mmg best lah Nazrah kdg2 mama pun buat cam g2 depan PC sambil munch2...hehehe

Nieza...
Mama kalau tak de cookies kat rumah..cik hubby kdg2 *sound* ckp tak de nak munch2 ke?Nieza nak order??? Blh by the time sampai Finland dh hancus semua hehehe :)

Ady...
Wslm Ady :) Tuh dh tentu..my hubby & the kids suka much2 depan tv :)

Ayu..
Wslm Ayu.. Mama suka jgk yg nih tapi kalau oatmeals lagi fav :P My parents pun suka yg oatmeals...
No problem :) Actually mama nak link mana2 resipi yg dh cuba ke FB tapi takut plak nnt Ayu tak suka..
Suruh lah si Hasif ajar Ayu linkkan ke FB :) Mama nak ajar pun tak brapa pandai lah :)

Juwita Jamaludin said...

wah mama.. amat teruja dengan cookies ni.. nampak sedap sangat.. leh cuba nanti

Mama Hawa/Mama Nani said...

Ita...
hehehe cookies for the day..kat rumah mesti ada buat kudapan depan tv for cik hubby & Nazli :P Try lah :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...