Monday, May 23, 2011

Spaghetti Bolognese- Chef Norzailina



Salam pagi Isnin buat teman2 yg mama ingati selalu... seperti biasa pagi Isnin yg selalu kelam kabut!!
menu pada hari2 hujung minggu yg sempoi..

Kali ni mencuba resipi dari Chef Norzailina Nordin plak..memang febret we ouls kat rumah. Thank u Kak Norzailina for the recipe & minta izin C&P resipi yer :)


Spaghetti Bolognese - Chef Norzailina 

Bahan-bahan:

2 sudu besar minyak

4 ulas bawang putih – ditumbuk halus
1 labu bawang besar (jenis putih) – dikiub ½ cm
1 helai daun bay kering
400 gm daging kisar - mama tambahkan bebola daging 1 pkt
400 gm tomato dalam tin – dikisar
500 ml air
2 sudu besar puri tomato
1 kiub stok daging
2 sudu besar oregano kering
500 gm spaghetti – direbus al dente
Parutan keju secukupnya
Gula & garam secukup rasa

Cara membuatnya
1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih, bawang besar dan daun bay hingga keemasan.
2. Masukkan daging, kacau hingga berubah warna dan kering airnya.
3. Campurkan tomato, air, stok, puri, oregano, gula dan garam.
4. Kacau hingga mendidih kemudian perlahankan api.
5. Masak selama 45 minit atau hingga kuah pekat.
6. Sajikan panas-panas dengan spaghetti dan keju parut.

10 comments:

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

sedapnya spaghetti tu...anak kita pun amat sukakan nyer...

CT Delima said...

As'salam Mamahawa

sedapnya ni mama... last tak ingat bila makan spaghetti ni. ni yang macam nak makan jer. Tapi mana nak cari pagi2 ni.. hehehe

nuwairani ismail said...

assalam mama...wah! ini feveret sy ni!

KakAsma said...

sume bahan ada cuma daging ajer yang tak de..hehehhe nampak sodappp..simpan buat list dulu

ady said...

as-salam
npk menyelerakan spaghetti tu..ni my son favourite!!

Mama Hawa/Mama Nani said...

Nazrah...
Febret bdk2 kat rumah Nazrah. Mama rasa2 lah anak2 lah yg paling suka mkn spaghetti...

CT...
Wslm CT :)
mama pun tak ingat bila last masak spaghetti..tapi percaya tak kalau mama msk 1 1/2 bungkus... and anak2 & also mak & bapak mkn the whole day..hehehe
Kena lah cari bahan2 tuh CT.. kalau anak dah suka nak kena masak lah tu...

Nuwairani...
Wslm Nuwairani... hehehe febret yer.. mama kalau mee apa jenis pun kire alright lah :P

Asma...
Daging kalau takde As.. Hawa suka ltk tuna yg dlm tin... buat pedas sikit pasti anak2 suka :P

Ady...
Wslm Ady.. kire sama lah kat rumah mama....

Along Maklong said...

Assalamualaikum mamahawa..
salam ziarah dan follow dari maklong..

thenunu said...

omg....sedeapnyeeee//saya memang sukakan spagethi..tapi selalu wat letak prego ngan gaing cincang ajee...

Yatie said...

Assalamualaikum Mamahawa,
lama tak makan spaghetti sejak balik Msia ni..bila tngk menu mama ni, jadi teringin pulak..baru smlm yatie tngk2 resepi ni..arini nmpk kat umah mama..rasa nak terus buat jek...

Nieza said...

sedapnya! nieza pun suka spaghetti ni...lama dah tak buat bolognese ni..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...