Friday, April 29, 2011

Roti Goreng Ranggup Hasue



Assalaimualikum dan salam hari Jumaat semua..semoga di pagi Jumaat ni kite semua diberi kesihatan & kebahagian ...Amin!!!

Sarapan pagi ni..Roti Goreng Ranggup Hasue yg memang fofular sangat2.. Ramai teman2 yg dah buat... mama tak mahu ketinggalan jgk... Last mama tgk kat rumah Sheila. Sheila menggunakan inti strawberry... biasalah kat rumah mama nih kalau manis2 ada kureengggg sikit..so mama ltk inti sardine yg digoreng biasa jer ..x brapa pedas sangat..sesuai utk breakfast :)

Terima Kaseh Hasue ... kalau kasi garing2 sikit lagi best lagi garingggg.....
Mama C&P resipi & letak disini yer :)

Roti Goreng Rangup >> HaSue@myresipi.com
Bahan-bahan:

* 8 keping roti
* Serikaya - Secukupnya
* 2 cawan Tepung gandum
* 2 1/2 cawan air
* 2 sm Marjerin
* 1 sudu kecil garam dan gula(gula bkn nak bagi perasa tp nak bg kuih sdikit berkilat je)
* Sedikit pewarna kuning





Cara-cara

1. Di dlm bekas,satukan tepung bersama marjerin,garam dan gula. Bancuh dgn air(guna whisk lg sng)warnakan kuning dan ketepikan.
2. Ambil 2 keping roti dan intikan dengan serikaya dan potong ikut citarasa..nak cantik buang kerak tepi pun boleh.
3. Panaskan minyak di dalam kuali utk menggoreng.
4. Celupkan roti td ke dalam adunan tepung dan goreng segera sehingga keperangan. (Sy suka sedikit hangus,lg rangup!)
5. Tips: Roti yg dipotong pd saiz kecil lebih menarik perhatian si manja anda.. SELAMAT MENCUBA! :)

Nota biru:Adunan yang sama boleh juga untuk menggoreng pisang,keledek,keladi,cempedak dan sebagainya yg memerlukan adunan tepung goreng..

8 comments:

CT Delima said...

Wa'alaikumusalm mama selamat pagi. semoga mama sihat2 selalu.

Pernah nampak kat blog Hasue, tapi belum lagi mencuba ni mama, kadang2 anak2 ni bila buat benda2 yang lain dari mama dia selalu buat payah sikit nak makan. Kalau nak sangat merasa, kena buat sikit dulu. Bila pemintaannya tinggi baru bole buat lebih2... hehehe

Resipi roti dari amam tu ingat nak buat hujung minggu nanti..insyaAllah :D

HaSue said...

mama..cantik laa roti goreng mama nih..buh inti sardin mesti best kn..
kat umah ni pun suke goreng garing2..

trm kasih yer mama sudi cube resepi simple nih.. lebiuuu!hehe

Sheila Shafeareen said...

as'salam mama- ehhh cam bejanji pulak kita yee...ye pagi ni sy besarapan dgn roti grg ragup juga buat inti sadin ..mmg laku...
sdp kan...

tun_telani said...

janji ek ngan kak shiela.. baru je blk dr duk terliur2 kt umah kak shiel la nih. duk terliur kt sini pulak. nasib baik dh bekfes. hihi

Nieza said...

sedapnya pepagi kat sini singgah sini terus lapar....nk tumpang bf boleh?..hehe sure dh abiskan apa nk buat timing tak sama...

Mas said...

sedapnyaaa tgk roti goreng rangup Hasue, lagi2 kalau roti grg inti sardin :) satu hari nnt nk trylah... mintak izin share resepi ye :)

Ayu said...

Assalam ma,
roti rangup ni sedap namkpanya..
bolehlah cuba next time..

ma silakn kerumah ambik tugasan sikit ya..hehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

CT....
Tu lah mama pun pernah nmpk jgk teman2 blogger buat..tapi takut jgk kalau anak2 tak nak mkn..so mama buat sikit dulu..kalau manis mesti lambat habis so inti pedas - sardin mmg febret diorg.. ok lah sedap mkn panas2 kalau garing2 sikit lagi sdap CT..Try lah :P

Hasue...
Hasue mmg sedap tau ltk inti sardin..kasi lagi garing sikit lagi best...hehehe thnks yer for the simple yet sedap recipe nih :D

Sheila...
Wslm sheila...hehehe mungkin waktu itu we ouls mimpi sama utk buat bekpes :D

Tun_Telani
Tun..mungkin ari tuh mama & kak sheila dpt mimpi yg sama..ki3x

Nieza...
Kesian nyer Nieza..blm sempat mama balas..org ni dah terbang jauh..takpe nnt bila Nieza blk mama buat kan lagi okay :D

Mas...
Mas kalau nak buat...goreng garing sikit lagi sedap.. Try lah

Ayu...
Mama pun 1st time try.. kalau ltk kaya mesti confirm tak laku..ltk sardin semua suka..try lah Ayu mana lah tahu kena pada rasa :P
Okay nnt mama ke rumah :) Thnks :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...