Hari Sabtu lepas tak kluar jalan2 ... mama sempat buat kan Donut Mayo ni lepas BW kat dapur teman2.. ramai yg dah buat donut nih mama jer yg ketinggallan hahaha.
Pada mula nyer bila masa menggadun adunan donut nih hati berkata2- apasal lembik sangat..tak pe ikut step by step ... jgn tambah tepung nnt keras pulak. Uli pun mama gunakan glove plastic.Tadaraaaaa.... suka sangat dengan hasil nyer..betul2 gebu!!! mama buat besar2 agak2 boleh makan sorang 2 keping ...hehehe . Kepada
Ros mama ucapkan terima kaseh lah banyak2..mama guna tulang dua kerat nih tau utk mengguli hehehe...x de BM tau!! Minta izin C&P resipi yer disini :)
Donut Mayo
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com
Bahan-bahanya
330 gram tepung gandum
1 1\2 sudu besar mayonis
1 sudu besar susu tepung/skim milk
1 biji telur ( dipukul sedikit mengunakan garpu)
140ml air suam
1 1\2 sudu besar marjerin
3 sudu besar gula
4 gram yis ( 1 1/2 sudu kecil)
1 1\2 sudu besar mayonis
1 sudu besar susu tepung/skim milk
1 biji telur ( dipukul sedikit mengunakan garpu)
140ml air suam
1 1\2 sudu besar marjerin
3 sudu besar gula
4 gram yis ( 1 1/2 sudu kecil)
sedikit serbuk gula sebagai salutan pada donut mayo ni nanti
1. Buat doh, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan dan ikut arahan menguli pada
BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.
2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.
3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.
4. Bahagi doh pada bebola kecil dan rehatkan selama 6 hingga 8 minit, kemudian bentukkan seperti donut, lubangkan tengahnye, biarkan naik dua kali ganda, dan goreng sehingga ke-emasan, gunakan api sederhana, angkat dan salutkan dengan serbuk gula, sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba.
12 comments:
It's time for teabreak...came for some doughnuts! Looks super delicious la kak! :D
Love...
yes dear..but I made this on last Saturday do join me with the photo only..hehehe Thanks love :D
Mak aiii..gebuss nya..
teringat makan donut kat globe silk store msa kecik2 dulu..gebu n rupanya mcm mama buat
Mmg pueh hati donut ni. Mmg gebuuu
fara dean...
yer ke cam g2 jgk..hahaha
puas ati ah mama buat donut mayo nih :D
izah...
yes Izah!! Teramat lah puas ati :P
amboiii gebunye donut...masuk list nii..:)
mas dah buat donut ni..memang sangat gebu...sedapp kan mama..
macam beli kat kedai punya ler...beso dan gebusss...
Sofea...
gebu macam tuan tanah hehehe.. buat jgn tak buat Sofea...
Mas..
Oh Mas dah buat..hehehe kira mama ketinggalan keretapi express rakyat lah... hahaha
Nazrah Bakery...
hehehe cam tuan tanah ...
mama wah smpi singapore donut mayo ni ye cantik je kejadiannya
Mimi..
jealous tgk rumah kwn2 dah buat ... mama pun nak rasa..hehehe
Post a Comment