Tuesday, April 12, 2011

Kerang Merah Ala Thai - Nor


Pada suatu malam yg tengah lapar... kalau tak silap pada hari Jumaat malam. Lauk ayam masak dalca ada sikit lagi tapi bila belek2 majalah Jelita.. tak blh tahan lagi. kerang dah beli siap kopek kulit simpan dalam fridge ingat hari sabtu nak masak kerang ni bersama bubur...tak sempat sampai bsk pun hehehe

Masak lepas magrib. Bubur lambat masak kan..hehehe mama masak nasi lepas tuh masuk kan dalam blender dan blender sampai hancur dan masukkan semula dlm periuk nasi kasi nasi pekat sini.


 Sedap giler kerang nih.. bayangkan 2kg dimasak utk malam tuh saja.. Besok pagi bangun ingat ada lagi .. hehehe dah Selamat di kerjakan oleh along & shasha.
Nor selagi tak masak..bila tengok resipi dlm buku majalah macam terbayang2... tak lena tido dibuat nyer!! hehehe. Thanks yer Nor :) Mari tengok resipi :)

KERANG MERAH ALA THAI-Nor SecubitGaram

Bahan-bahan:

2kg kerang
air garam secukupnya
sedikit minyak
3 ulas bawang putih, ditumbuk
1 biji bawang besar, dipotong bulat
1 camca besar cili kisar
2 camca besar sos tiram
2 camca besar sos ikan
2 camca besar sos tomato
sedikit garam
sedikit gula halus
daun ketumbar secukupnya, dihiris
daun sup secukupnya, dihiris
2-3 batang cili padi - ni mama tambah 
2-3 buah tomato di belah 4 - ni mama tambah

Cara membuatnya:

1. Rebus kerang bersama air bergaram sehingga masak, ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih bersama bawang besar sehingga wangi, masukkan cili kisar.
3. Tuang sos tiram bersama sos ikan dan sos tomato.
4. Masukkan isi kerang bersama bawang besar yang dihiris, kacau dan bubuh garam dan gula.
5. Jikalau mahu sedikit berkuah, tambah air bersama sos tomato.
6. Tabur daun ketumbar dan daun sup.


Bubur nasi yg penuh sarat ngan kerang & telur asin.. Cik Hubby memang suka makan bubur tapi mesti siap ngan telur asin n sambal cili kicap!

6 comments:

Ayu said...

Assalam mama,
wah mama dah jumpa majalah jelita ya..kita juga tak jumpa2 ma, beli kat spore ke Jb?..tempat kita susah lah nak dapatkan majalah ni..semuanya majalah cina..huhu..

kerang merah ni ala thai pun kta dah cuba tapi gunakan kupang masih dalam folder lagi..belum ada time nak masukkan entry..haha..memang sedap..
apam beras kat bawah tu pun sedap kan ma..kita pun suka..manisnya just nice for us..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam mama..
waduh2... nampak sedap betul tu.... dah lama sy tak masak kerang.. masalah utamanya sbb malas nak kopek kerang.. hehe.. nak beli yg siap kopek sy tak suka.. suka yg fresh.. tp tu ler.. kena tunggu hari cuti baruleh masak.. terliurlah mama... keep dulu resepi.. tq ye mama..

K.Nor said...

yeahhh akhirnya mama dah jumpa kerang!!! sedap ek.. alhamdulillah... tak sia2 hantar resipi tu ke Jelita.. mekasih ma sudi try..

2kg kerang ma? fuh... banyak tu!! :)

tun_telani said...

wahhh... nmpk sgt sedap.. tp kan tun mmg xleh telan laa kerang.. huhu

Mas said...

mas tak buat2 lagi kerang merah ni...
sedappnya tengok....
terliur dah ni tau mama....
kene cari kerang gak nanti...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Ayu..
Wslm Ayu..Oh mama dapat majalah jelita ni kat pasar Bt Gombak masa gi pasar kat sana :) Kdg2 kat Mrt CCK kedai India ada jual jgk tapi kena cepat coz diorg ambik sikit jer
Ari tuh mama ada jgk beli kupang kat NTUC ada offer besar2 kupang nyer tapi bila nak masak sayang pulak...hehehe bila nak cari kupang kat pasar x de pulak last2 dpt kat NTUC.. cepat2 rebus & simpan dlm fridge..
Aah apam beras tuh mmg sedap just nice the sweetness. We ouls suka :)

Madihaa...
Wslm Madihaa.. tu ah setiap kali bila nak tido mama asyik belek2 jer majalah jelita tuh..cam dah terasa kesedapan nye :P Bila dpt kerang tuh cepat2 rebus & kopek kulit simpan dlm fridge bila nak msk senang ... Tak pe Madihaa bekerja.. kalau hujung minggu blh buat....

Nor..
hehehe akhir nyer mimpi mama dah terkabul..dah tak ngigau2 lagi. Mmg sedap lah kat tekak mama nih & jgk ahli keluarga suka kan masak2kan ala2 thai ni :P Mmg 2 kg kerang sekali mkn Nor!! bab nak kopek kulit kerang kebetulan MIL ada..hehehe

Tun_Telani..
Oh Tun tak blh tertelan kerang??? Allergy atau x reti mkn Tun?

Mas..
Mmg sedap kat tekak mama nih Mas :P Anak2 & hubby pun menyukai nyer jgk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...