Wednesday, April 13, 2011

Cashew Nut Crunch


 Salam tengahari...

cookies yg dibuat oleh Shasha & Arinah pada minggu lepas... 
tapi in the end.. mama yg kena habiskan membakar cookies nih :)

Resipi dari Bro Rozzan... very crispy & very light.. jgn buat besar2 tau
nanti jadi macam pipi mama plak ..hehehe
meh tengok resipi ... 
thanks Bro Rozzan minta izin C&P resipi disini :)



CASHEW NUT CRUNCH - Bro Rozzan


Bahan-Bahan
( A )
150 gm mentega
80 gm gulaperang
130 gm gula - 100 gm will do
secubit garam
( B )
1 biji telur
( C )
140 gm tepung
½ sudu teh baking powder
¼ sudu teh bicarbonate of soda
( D )
30 gm rolled oats (kisar halus)
70 gm kacang gajus (cincang)- mama gunakan serbuk
50 gm chocolate chip
50 gm cokelat putih (cincang kasar)- x de coklat putih gunakan dark choc

Cara
Pukul ( A ) di dalam alat pengisarhingga licin dan gebu. Tambah ( B ) dan pukul lagi hingga rata. Campurkan ( C ) yg telah diayak dan adun hingga sebati. Masukkan ( D ) dan gaul hingga sebati. Ambil sesudu besar adunan dan titiskan ke atas dulang pembakar. Ratakan secara cermat. Ulang hingga adunan selesai. Jarakkan 3sm di antara setiap adunan ini. Bakar pada suhu 170 darjah Celsius selama kira-kira 20 minit.

Nota: Biskut ini kelihatan lembut bila dibakar tetapi sesudah sejuk, ia menjadi keras dan rangup.


5 comments:

Mas said...

mama...nak sebalang....
buat pos laju tau..he..he..

Yat Maria said...

Ma...cantek la Ma.. letak cookies cam tu.. kemarin kita promise dude nak wat cookies..sampai la ni lom wat lagik..anto sepiring Ma..

tun_telani said...

aduh mama, sedapnyer cookies. tambah pulak susun cantik2 tu, lg laa terserlah kesedapannya.. kalau pos ke kak mas wat 2 balang tau. 1 lg address ke bintulu =)

Nieza said...

rajinnya ma buat cookies tu..cantik jer dok berposing tu haha nk order sebalang jugalah pos laju tau mama...hehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Mas...
hehehe nak jgk Nnt bagi add mama antar :)

Yat..
hehehe :) Kesian Cik dude Yat tertunggu2 cookies dari Yat. Antar sepiring nnt lemau..ni mama antar 1 tupperware.

Tun_Telani
hehehe Tun pun nak? Okay nnt bagi mama add.. mama antar Mas & Tun okay :)

Nieza...
mama suka buat coz anak2 n hubby suka mkn kalau duk depan tv..hehehe Nieza pun nak? Bagi add nnt mama antar ..hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...