Tuesday, April 12, 2011

Apam Beras


Salam pagi semua teman2...
kejadian Apam Beras ini sungguh suka sangat!!! hehehe merekah2 apam beras mama kali ni..

Terima Kaseh Azita Zain for the resipi... Mama minta izin c&p resipi & letak disini yer :)

Apam Beras - Azita Zain 

Bahan-bahan :
2 cawan nasi
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
1 cawan brown sugar
3/4 cwn gula pasir (dua2 gula pasir pun takpe)
2 1/2 cwn air
2 sudu kecil yis (mauripan)

Kelapa parut digaul dengan sedikit garam (akak tak guna pun...)

Cara-cara :

  1. Blend nasi dan air sehingga hancur (masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus). 
  2. Setelah hancur, campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
  3. Dalam bekas lain, satukan tepung gandum, tepung beras dan yis.
  4. Selepas itu, masukkan bahan cecair tadi ke dalam bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
  5. Perap selama 3 jam.
  6. Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
  7. Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
  8. Kaut sedikit adunan ke dalam mangkuk kecil. Masukkan beberapa titik pewarna yang digemari dan kacau rata2.
  9. Masukkan adunan dalam acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
  10. Hidang bersama kelapa yang telah di gaul dengan sedikit garam.. atau enak dimakan begitu saja.

5 comments:

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

Assalamualaikum...cantik nya apam tu tersenyum di tambah dalam acuan yg classic tu...tergoda u....

tun_telani said...

morning mama!! wahh,,, tu dia apam beras yg glemer.. dh lama x nmpk. cantik je mekar dia mama wat,

KakAsma said...

kalau jadi apam camgini mmg suka,makan pun seronok..ngappp jer kan...cantik wane ungu tu..meh anto kerembau sket!!!

Mama Hawa/Mama Nani said...

Nazrah..
Wslm Nazrah.. hehehe apam yg merekah happy sgt2... acuan classic tuh lah skrg mama buat apam2 :)

Tun_Telani
hehehe... petang Tun :) Suka sangat ngan kejadian apam beras ni Tun coz dia merekah mekar :)

Asma...
hehehe betul tuh Asma.. cam mana Hawa nak antar kasi lah alamat!! hehehe

Mas said...

cantik gebu jer apam beras tu...
sedappnya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...