Wednesday, April 20, 2011

Bingka Roti Berlauk


Salam pagi Rabu kepada teman2 yg mama ingati...
Nak cepat ni ..kejap lagi nak keluar... mama nak pergi ke ICA building. .

 Kepada Ummi terima kasih daun keladi... nanti ada resipi lain kite ambik datang lagi...hehehe


BINGKA ROTI BERLAUK (utk separuh adunan, akak guna loyang 7x7x3 in)
sumber: Chef Hanieliza
BAHAN BINGKA ROTI :-
10 - 12 keping roti putih
800 ml santan
3 camca besar tepung gandum
3 camca besar mentega, dicairkan
3 biji telur
Garam secukup rasa

BAHAN LAUK :-
400 g daging cincang (mat guna daging ayam)
2 biji bawang besar, dicincang
1 biji kentang, kupas dan didadu kecil
1 biji lobak merah, didadu kecil
2 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*(*ditumbuk halus)
3 camca besar rempah kari daging
3 camca besar sos tomato
3 camca besar sos cili
500 ml air
Serbuk lada hitam (jika suka)
Garam secukup rasa

BAHAN HIASAN :-
Hirisan daun sup
Hirisan daun bawang
Hirisan cili merah
Bawang goreng



CARA MEMBUATNYA :-
  1. UNTUK BINGKA ROTI:- Panaskan oven pada suhu 190C, lenser tin berukuran 10 x 10 inci. Ketepikan. Roti disiat2 kecil dan rendam dengan santan tadi hingga kembang kemudian masukkan semua bahan untuk bingka kecuali garam, dan kacau hingga sebati. Perasakan dengan sedikit garam. Tuang dalam tin tadi dan bakar 30 minit.
  2. UNTUK LAUK :- Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bahan tumbuk hingga harum, masukkan rempah kari, sos tomato dan sos cili. Kacau rata dan masukkan daging, kentang dan lobak merah. Tuang air dan masak hingga kentang dan lobak lembut. Tambah garam secukup rasa dan masak hingga kering. Kalau suka boleh tambah lada hitam. Angkat dan sejukkan.
  3. UNTUK BINGKA ROTI BERLAUK :- Keluarkan bingka dari oven tadi. Tabur bahan lauk (n0.2) atas bingka dan ratakan, kalau dapat, baki minyak dari bahan lauk jangan dimasukkan sekali. Sambung membakar selama 30 - 35 minit lagi. Bila masak sejukkan sepenuhnya. Tabur dengan bahan hiasan dan boleh potong untuk disaji sebagai minum petang atau sarapan pagi.....sedapp i tell uu!!!!

8 comments:

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

Mama, Jb ngan Spore bknlah jauh sgt, meh bagi sini dua tiga potong... hehehe

Mas said...

mama..sedapnya bingka berlauk tu..
nak sikitt..

Chik Mimi said...

ma meh kita tuko ma dengan bingka susu

Sue @ Nenie said...

Salam Mama..biasanya bingka roti mesti versi manis kan...yang ni berlauk..boleh masuk list ni

Ayu said...

ma, nak 10 ketul..
woodlands mrt eh..heheh

Mama Hawa/Mama Nani said...

Sari Yusa..
Betul tuh dari pergi pasar Geylang baik pegi Pasar larkin..hehehe
Meh tunggu mama kat checkpoint :) hahaha

Mas...
Mas nak sikit jgk..tapi Mas jauh sikit lah..kalau dekat cam Yus mama blh antar hahaha..jgn marah yer mama gurau :D

Chik Mimi..
Oh Mimi buat bingka susu..okay meh kite tukar :)

Sue@Nenie...
Wslm Sue..
Aah yg nih versi berlauk coz kalau buat yg manis sapa nak mkn..anak2 suka kan begini..tapi sekali2 mama nak jgk rasa yg manis plak :(

Ayu...
Okay ..roger n out tunggu mama kat wdlds mrt tau! hahaha

Rabiatun Adawyah said...

Salam mama, Tun belum pernah makn bingka berlauk ni..nampak sungguh sedap..nak kena try ler nnt nih.. :)

mama said...

salam
nampak menarik insyaallah akan dicuba resepi ni. tkasih ye..
kpar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...