Wednesday, April 6, 2011

Kek Marble Susu


 Salam pagi Rabu kepada teman2 mama yg berada di mana saja...
Sebelum keluar... a quick update kek yg mama sempat buat pada hari minggu lepas.. tekak nih betul2 nak makan kek buat lepas asar.. ni lah hasil nyer. Resipi dari teman FB Aznie Rosima yg pandai sangat2 & banyak resipi di FB beliau. Thanks Aznie mama minta izin C&P resipi disini :)

KEK MABLE SUSU - Aznie Rosima
 
BAHAN
250g butter
230g gula halus
2 sudu teh overlatte
4 biji telur (A)
270g tepung kek (tepung gandum pn boleh)(ayak)
1 sudu teh baking powder(ayak)
60g susu pekat manis (aznie buh 2 sudu besar je)
2 sudu besar serbuk koko(ayak)
2 sudu besarsusu cair
1 sudu teh coklat emulco







-pukul mentega, overlatte & gula hingga putih...
- masuk telur 1 per 1..sambil terus memutar hingga kembang & gula hancur...
- masuk susu pekat dan terus putar..
-perlahankan speed.. masuk tepung & baking powder sedikit demi sedikit hingga habis...gaul rata..
bahagi adunan kepada 2 bahagian....(1) ungu (2) +susu cair +serbuk koko +coklat emulco
-tuang adunan secara berselang seli hingga abis semua adunan ke dalam loyang yang telah di lenser ngan butter..
- kemudian bakar hingga masak.

8 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam kak hawa..nakkk kekkk yg cantik & sedap tu!!

K.Nor said...

ma, type tang tajuk tu.. letak sudu ke letak susu.. hihihi

Yatie said...

Assalam Mamahawa,
Cantik kaler kek marble susu tu...rasa nak ngappp je terus...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam mama..

nampak menarik kek tu mama.. ada lagi ke?

Nieza said...

wah cantik!...nanti nk buatla...akak, guna loyang saiz apa yer?.

Mama Hawa/Mama Nani said...

Azatie...
Wslm Atie... hehehe dah jadi baja dahhhhhh...hehehehe lembut jer :P

Nor...
tu ah!! pagi2 kelam kabut nak kluar sempat ltk N3 sampai spell susu terjadi sudu lah.. apa daaaaa hehehe

Yatie...
Wslm Yatie...
hehehe ikut si original resipi & color... lembut jer yatie kek ni ..

madihaa...
Wslm madihaa... lembut jer kek tuh menarik & tertarik..hehehe mcm nak joget jer!! hehehe udah pinish!!

Nieza...
mama gunakan loyang size 20cm.. rendah sikit jadi nyer kalau Nieza suka tinggi gunakan loyang kecik sikit yer!!

Chik Mimi said...

ma cantiknya kejadian kek tu

Mas said...

mama....cantik la kek tu..
nampak gebu jerk...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...