Thursday, April 28, 2011

Lodeh Mami & Spicy Tomato Chicken....

SELAMAT HARI RAYA.... hehehe SELAMAT PAGI TEMAN2

Salam sejahtera semua & selamat pagi haro khamis yg berbahagia ini :)
Menu dinner semalam yg bersuasana seperti hari raya pulak..hehehe si Shasha & Along siap ckp ngan abah diorang...."Bah.. besok hari raya tau!!! Kite nak duit collection!!!" Tak malu dah besar2 pun nak duit collection!!! Apa lah shah!! ki3x

Semalam waktu pagi biasa lah hari Rabu anak mama si Along dier off so dapat lah bawak my mum jln2 ke JB tak jauh ke pasar Larkin jer..jadi lah:) Dapat lah beli sikit2 barang....

Okay tak mahu cerita panjang lebar.. utk di makan bersama lontong ... ingat nak masak sambal tumis fishball jer..tapi anak2 requested plak masak ayam... ayam lagi!! Takpe lah memang dah beli ayam ingat nak goreng jer..masak lah resipi yg memang dah lama mama print dari dapur Ayu -Spicy Tomato Chicken .. sedap mama suka coz..tak pedas hehehe..  Betul memang sedap seakan2 ayam masak merah tapi ada letak bawang goreng & kicap. Blh lihat resipi dibawah atau terus pergi ke dapur AYU .. thank u dear :)

Spicy Tomato Chicken
sumber: Ayu & Kak Fida @myresipi

Bahan-bahan ( 1 famili )

  • 500 g ayam -dipotong kecil dan di goreng-(Ayu used 1 ekor ayam large-digaul kunyit & garam then goreng)
  • 1 biji bawang besar- dipotong bulat
  • 2 biji tomato - di hiris / ptg dadu
  • 10-15 tangkai cili kering *- di rendam hingga lembut
  • 8 biji bawang merah*
  • 2 cm halia*
  • bahan bertanda(*) dikisar halus.
  • 5 ulas bawang putih - ditumbuk kasar
  • 1 sb tomato sos
  • 2 sb cili sos
  • 2 sb kicap manis
  • garam, gula secukup rasa
  • 1/2 cawan minyak masak - utk menumis
  • daun sop dan daun bawang - dihiris halus
  • 1 btg cili merah - dipotong serong-(Ayu gunakan cili padi diketuk)
  • 1 btg cili hijau - dipotong serong
  • 1/2 cwn bawang goreng.


Cara-cara

  1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang besar hiris, tomato hingga layu dan wangi dan masukkan bahan kisar dan tumis lagi hingga garing.
  2. Tambah sedikit air dan masukkan kesemua bahan sos,garam dan gula secukup rasa.
  3. Masukkan ayam yg telah digoreng tadi dan gaul hingga sebati .Tambah air lagi jika perlu .
  4. Masukkan daun sup, daun bawang,cili merah dan hijau yg dihiris dan 1/2 bwg goreng, gaul lagi hingga rata.
  5. Ketika menghidang, taburkan dgn 1/2 bwg goreng lagi.


Cukup sesuai ngan tekak mama yg memang dah tua agak nyer..tak blh makan pedas2 sangat.. kepada teman2 yg ingin pedas lagi boleh lah tambah cili kering..


Ni lodeh mami ... bukan lodeh mama tau hehehe
Pedas sikit dan lain sikit dari kuah lodeh yg selalu mama buat. Tapi hasil nyer memang sedap. Cuma mama tak letak daun kunyit... tambah kan dengan daun salam yg memang ada di dlm freezer.
Resipi dari Buku masakkan Kak Asmah Laili- Mintak Ampun Sedap nya...

LODEH MAMI - Kak Asmah Laili

Bahan2 yg dikisar:
1/2 cawan ikan bilis kering yg kecil - mama gunakan ikan bilis biasa 
1/2 cawam udang kering
10 batang lada kering - direndam dahulu hingga lembut
3 ulas bawang putih
2 bawang besar
2 batang serai - mama gunakan 4 batang coz serai mama kurus2
1 jari lengkuas
1/2 jari kunyit hidup

Bahan di racik halus/rampai
1 heali daun kunyit yg muda (buang tulangnya) - mama x letak - letak daun salam
3 batang serai (hanya bahagian yg putih) - mama letak 6 batang  yg kurus
6 biji cili padi (kalau suka - dipatah 2) mama tak letak
10 biji bawang merah

Bahan 2 lain
1 tin susu cair tanpa lemak atau 1 ltr santan dari 1 biji kelapa - mama gunakan 1 1/2 kotak santan
1 biji sengkuang, dihiris batang mancis
1 batang lobak merah, dihiris jgk
1/2 biji kobis, dihirs kasar2
6 keping cendawan segar shitake, dihiris (kalau suka) - mama x suka 
10 batang jagung muda, dihiris bulat2 - x letak
6 batang kacang panjang di ptg 1/2 jari pjg - mama lebihkan 
250 gm udang hidup dikupas kulit
2 keping tauhu , diptg 4 dan digoreng
3 keping tempe di hiris
1 batab serai, dititik
minyak utk menumis
garam & gula secukup rasa

Cara
Cuci bersih semua sayur yg telah sdiptg dan toskan. Asingkan sengkuang, yg lain campurkan jadi satu. Panaskan sedikit minyak dalam periuk dan tumis serai, serta bahan2 kisar, tumis hingga garing dan naik aromanya. Masukkan susu atau santan dan masukkan semua bahan yg diracik/rampai. Biarkan ia mendidih sehingga semua perencahnya lembut & sebati. Masukkan sengkuang, masak sehingga lembut sedikit. Kemudian baru masukkan udang serta semua sayur mayur, garam & gula secukupr rasa. Jika kuahnya terlalu pekat, tambah air. Masukkan juga tempe dan tauhu. Bila sayur lembut matikan api. Rasa jika ada yg kurang tambah.( mama masukkan tempeh bersama sengkuang dulu..biar tempeh lembut & masak)

CATATAN - anda boleh pilih sayur mayur kesukaan anda, spt kacang buncis, terung, bunga kobis dan etc...

10 comments:

izahdaut said...

tu dia mama...sedapnya.. lapor perut saya pagi pagi tengok juadah gini.. oooowwwwwww...

Sari Yusa Ibrahim said...

Urmmm.. dah agak dah apa mama nak tayang pagi ni tapi mmg tak sabar nak tunggu tygn gbr mama ni.. oh.. lodeh hai bang lodehhhhh! yeeeehaaaaaaaakkkkkkkkkkkk!!

CT Delima said...

Assalamulaikum mama.. selamat hari raya juga.. hehehe.

Mama...ct dok telan2 air liur 2-3 kali ni Mama. macam nak terkam jer lauk2 yang mama tayang ni. lapor terus.. nakkkkkk!

Chik Mimi said...

Selamat hari raya ma heheheeh kutergolek dog tengok lontong mama tu,nak buat lontong daun tu yg berchenta hehehhe

Mas said...

sedapnya tengok ayam tu.....
lodeh tu pun sangat menggoda.....

Nieza said...

akak, saya datang nk tumpang beraya juga...hehe sedapnya kak terus lapar nengok lontong ni..hehe

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

tak tahanlah masuk dapur mama ni... asyik dok telan air liur aje tengok makanan sedap2.. nasib tak menitik atas keyboard ni tauu...

Hann said...

sedapnya mama, makan gini.. pepagi lagi la syoq layan..

Ayu said...

Assalam mama, wah ada kuah lodeh kat sini lah!!!..kean pulak dengan ayam toamto tu..kecur dah ni ma....sedapppnnyya...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Izah..
hehehe..saja jer nak tayang buat Izah kecur :)

Sari Yusa...
hahaha semlm dh kasi tahu kan...berjoget plak bdk Yus kat sini..ki3x tapi joget blh membakar calories yg dh byk nih :)

CT...
Wslm CT :)hehehe slmt hari raya..
laaaa kesian nyer sampai telan air liuq..kalau dekat blh mama kasi sikit ada lah sikit utk sarapan tadi..

Mimi..
Slmt Hari Raya Mimi..maaf zahir & batin ..hehehe :)
Ni mama beli jer lontong yg berdaun tuh kat pasar Larkin..sedap & lembut warna kehijauan :P

Mas...
Ayam tuh bila mama tgk kat rumah Ayu pun terliuq tak tertahan..hehehe
sayur lodeh tuh nak try something different dari lodeh biasa..pun sedap jgk :)

Nieza...
Nak beraya jgk..sila kan Nieza..hahaha

Madihaa...
laa Madihaa..menu simple2 jer..kesian nyer mai sini mama lap kan ki3x

Hann..
Semalam mkn dh bertambah2x pagi ni ada lagi sikit mkn lagi..cam mana mama nak berdiet nih :(

Ayu...
Wslm Ayu..
Tu ah bila anak nak mkn ayam msk merah teringat resipi Ayu yg dh lama mama print tak termasak2..gandingkan ngan lodeh mami nih..fuyoo menyengat beb!!! Thnks yer ayu for the chicken recipe :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...