Monday, April 25, 2011

French Loaf with Cheese and Tuna


Salam pagi Isnin semua!!!
hahaha pagi nyer mama dah letak N3...
coz pagi nih mama buatkan breakfast & bekal utk
si Nazli.

 

Bila nampak Nor buat kan untuk anak2... cepat2 print resipi..hehehe pun tak sempat buat jgk... akhir nyer semalam bila keluar..siap pesan ngan shasha supaya ingatkan mama beli roti perancis yg panjang lagi keras ni :)

Sedap betul bila dibakar garing2... Tuna yg berperisa Tomato Chilli yg masam2 dan taburkan sedikit pizza topper..fuyoo!!!.

Terima kasih yer Kak Anim for the recipe yg marvelous ni & also Nor yg tolong sebarkan kepada seluruh warta teman2 blogger..luv uols.. muahhhh :)



FRENCH LOAF WITH CHEESE AND TUNA
by- anymz-mykitchen
sumber: K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
1 batang french loaf(ala yg jual kat supermarket,roti panjang yg keras kematu tu)
1 tin tuna/sardin
1 biji buah tomato di hiris bulat2 nipis- x letak
1 sudu teh lada putih/lada hitam
beberapa keping cheese-kali ni akak guna mozarella cheese
butter- letak cream cheese



Cara:
French loaf di potong bulat2 atau menyerong
Tuna atau sardin di lenyek hancur
Ambil sekeping french loaf yang sudah di potong
Sapu butter di atasnya dan letak tomato
Letak tuna/sardin yang sudah di hancurkan di atas tomato
Tabur serbuk lada putih/hitam
Akhir sekali letak cheese yang sudah di potong kecil2
Sedia untuk di bakar.
Bakar hingga keperang2an

mama - sapukan roti dengan cream cheese. Letakkan tuna tomato chili diatas sekeping french loaf. Taburkan sedikit lada sulah kemudian taburkan mozarella cheese akhir sekali taburkan pizza topper dan sedia dibakar keperang2an. Tak letak chili sos pun sebab dah terasa lada sula & tuna yg berchili.

8 comments:

Sheila Shafeareen said...

As'salam, mama harap sihat..wah dah buat yee sdp kan, sy last week buat tp guna english bread ..
apa pun kenyang dan ank pun suka....
Have a nice day 2 u..............

Sari Yusa Ibrahim said...

mama, ummmmphh! tak terkata menengok cheese & tuna tu... wallaaaaaaaaaaaa!!

zarin said...

sedapnya mama...errr saya pun nak bawak bekal gi skolah gak la hihi

K.Nor said...

ma, nak 3 ketul! nak yg garing2 ya.. hehe

CT Delima said...

Assalamulaikum Mama :D

Datang kesini pulak dipagi hari.. nak mengendeng msti dah pinis lah tu kan. Tak apa lah, ct mintak halal amik resipi ya Mama.. thanks muahhh!

tun_telani said...

mama ^^ tun pun dh try nih.. sedap betol.. sama laa guna cili tuna, mmg marbeles.. tgk sini rasa mcm nk mkn lg laa pulak.

Chik Mimi said...

ma nakkk sedapnyaaaa

Mama Hawa/Mama Nani said...

Sheila..
Wslm sheila.. mama sihat alhamdullilah :D Betul tuh :) Apa jenis roti yg disukai & diminati anak2..asal kan perut mereka kenyang jadi lah :P
U too dear <3

Sari Yusa...
hehehe ... cheese buat menambah lemak kat badan :) Takpe lps mkn kite berdancing Yus :D

Zarin...
Mmg sedap Zarin mkn time panas2 tak pyah ltk sos2 lagi...hehehe nak bawak bekal jgk yer Zarin... bsk pagi2 mama buatkan ki3x...

Nor....
Nak 3 ketul jer...hehehe :D
Thks Nor promote kan resipi Anim nih ...

CT...
Wslm CT :D
Aah lah CT cam tahu2 jer dah habis.. No problem CT resipi mmg for sharing dear..muahhh!!!

Tun_Telani...
Oh Tun pun dh try... sedap kan.. Tak payah ltk sos coz tuna cili tuh dah cukup ... buat lah lagi Tun bukan susah :D

Mimi...
hehehe Mimi udah finish dear :( Nnt mama buat lagi kasi Mimi k..jgn nangis tau!!! ki3x

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...