Tuesday, February 2, 2010

Kek Pisang Lembab


C&P dari rumah Ika Bangkok.... TQ Ika :) Nyum3x
Ni lah orang tak sabor... panas2 keluarkan dari acuan. Mama & Shasha lah.. hehehe. Very moist & suit to our taste... yang sedang2 saja....


KEK PISANG LEMBAP


Bahan2

250 g tepung gandum
*
1 camca teh soda bicarbonate*
1/2 camca teh garam halus*(*digaul rata dan diayak)
15 g ovallate
150 g gula halus
5 biji telur gred A
125 g mentega, dicairkan dan biar sejuk
100 g minyak jagung
225 g pisang emas + 1 camca teh vanilla, dilecek halus


Cara2
  1. Panaskan oven pada suhu 175C. Lenser bund-pan dengan mentega, tabur tepung rata dan ketuk keluar lebihan tepung. Ketepikan. (kalau guna tin kek warna hitam, turun kan suhu jadi 160C..sebab tin hitam kadar penyerapan haba dia lebih tinggi).
  2. Putar gula dengan ovallate hingga sebati, masukkan telur (kesemuanya) dan putar dengan kelajuan tinggi hingga adunan naik dan pekat (seperti adunan baulu). Perlahankan speed dan masukkan pisang lecek, gaul rata.
  3. Masukkan tepung berselang seli dengan metega cair + minyak jagung tadi. Buat hingga siap dan gaul rata. Tuang dalam tin yang telah disediakan. Bakar 55 - 60 minit atau hingga masak, mengikut oven masing2.
  4. Uji kek dengan mencucuk lidi sate di bahagian tengah kek, jika keluar bersih, tanda kek dah masak. Biar kan kek sejuk sedikit, longgar2kan dari tin dan terbalikkan. Sejukkan sepenuhnya atas jaringan sebelum dihidang....


Ni lah hasil kek Pisang Lembab yang memang sungguh lembab :P Dah tinggal sebelah jer... di bedal oleh kite semua :)



2 comments:

Anonymous said...

salam mama,
terliur pulak tgk kek pisang mama pagi2 ni :)

Sue @ Nenie said...

Salam Mama..
Gebusss sungguh gebussss kek nya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...