Monday, February 1, 2010

Tempeh 'Sengget'

TEMPEH... satu lagi makanan yang menjadi kan atau dilabel kan sebagai kemestian bagi orang2 Jawa. Sometimes tak tahu kenapa tempeh dilabel kepada orang Jawa and Ikan Tongkol untuk orang Bawean???

Resepi from my late father in law. Al Fateha buat nya.... Since mama tahu membuat nye.. nak share dengan teman2 mama disini.

Bahan2
10 keping tempeh
3 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*
3 sudu makan penuh ketumbar*
2 sudu makan penuh jintan kasar*
2 sudu makan penuh jintan halus*
50-60 gm gula pasir
130 -150 gm gula timbang ( warna coklat)
2-3 batang serai di titik
secukup air & garam

Cara2
Bahan yg bertanda * di kisar kasar. Di dalam periok susun tempeh,serai yg dititik dan tuang kan bahan yang telah dikisar dan secukup air. Lihat gambar no. 2. Masak diatas api yang sederhana besar sehingga tempeh kelihatan jernih baru masukkan gula timbang & gula pasir. Rasa garam & gula. Mesti rasa manis sikit.. sebab nanti bila digoreng ada rasa manis2 dan rempah2. Masak lagi dalam 30 minit atau sehingga tempeh bertukar warna.



Ni lah hasil nyer setelah di goreng
sedap di makan panas2 bersama cili kicap



8 comments:

hazila said...

Sedapnya mama, tempe goreng cicah kicap. Memang marvelous....

Sue @ Nenie said...

Salam Mama...
Wahhh ada resipi tempe goreng..ada masa blh cuba..Hubby suke mkn tempe ni...Me..? tgk cara masak...

Nida said...

Salam mama...

Tempe di Auckland ni teramatlah mahalnya... tapi sebab tekak ni teringin juga nak makan (tekak Melayu ler katakan), pejam mata je ler beli..

Mama Nani/Mama Hawa. said...

Mmg sedap tempeh rebus ni mkn dgn cili kicap :P < Haliza :)

Mama Nani/Mama Hawa. said...

Wslm Sue :) Mmg ada org tak mkn tempeh.... Kat sini bdk2 mmg tak suka... Sue kalau suka msk apa?

Mama Nani/Mama Hawa. said...

Wslm Nida :)Kalau dah duduk di perantauan... begini lah... mahal pun mahal janji dpt mkn :) hehehe

Me, Myself and I said...

Saya pernah beraya di rumah kawan di Banting, S'gor. Dia memang pure JAWA. Kami dihidangkan dengan tempe goreng dan taufoo goreng tepung, dicicah sos cili. Fuhh...walla...memang sodapppp!!!
Pastu saya selalu la juga, buat ini di rumah.

fmina08 said...

wah..ada lain skt preparation dia yek.. kalo saya..xyah rebus tempeh tu..just letak sket air jek..gaul2 then goreng,..nk lg sedap perap la dulu..tq kak..shared this one..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...