Thursday, February 11, 2010

Opor Nangka



Salam & Selamat petang semua!!!! Hujung minggu ni... cuti raya cina panjang tak kemana2 ke???
Mama ada 2 jemputan kahwin kat Msia. 1 sebelah mak.. nenek saudara kat Batu Pahat buat kerja kahwin... tak tahu lagi my Bro nak pergi...itu pada hari Sabtu. Lagi 1 kat Kulai jer pada hari minggu.. tu pun tumpang ngan my bro in law.


Tadi pagi selepas jumpa Nazli selepas swimming class mama ke Pasar Yew Tee. Ternampak nangka yang dah lama tak masak... So grab lah dalam 3 packet. Mula2 ingat nak masak lemak... fikir2 dah common sangat... sekodeng buku2 masak.. hah terjumpa resipi ni....Meh tengok resipi :) Resipi dari Hjh Rohana Abu.

Bahan2:

1 kg nangka muda - mama beli 3 pkt
1 1/2 biji kelapa (ambil 1 cwn utk dijadikan kerisik. Lebihnye digaulkan dgn air & dpt kan 1500ml santan) - utk kerisik mama beli yg dah siap gunakan dlm 2 sudu mkn penuh
utk santan pulak mama gunakan 1 kotak kecil & sedikit air
200gm tetelan lembu direbus sehingga empuk. Air rebusan jgn dibuang - mama gunakan ikan bilis yg direndam dan dikisar

Bahan rempah:

1 sudu makan ketumbar biji*
1/2 sudu teh jintan manis*
1 sudu teh jintan putih*
semua bahan* disangai tanpa minyak & dikisar kering

2 sudu mkn lada kisar }
1/2 sudu teh lada hitam} digaul dgn bahan kisar

1/2 cm halia}
3 ulas bawang besar}
10 ulas bawang putih} - mama kurangkan kepada 5 ulas
3 batang serai}
1 hiris lengkuas}

Semua Bahan } dikisar halus

1/2 sudu teh kunyit
2 helai daun limau purut
1 helai daun salam - mama tambah lagi 1 helai
2 sudu makan kerisik
2 keping asam gelugur
1/2 cm gula melaka - mama gunakan gula timbang warna coklat
garam & gula secukup rasa

Nangka dipotong-potong, rebus hingga empuk, buang airnya & toskan. Campurkan nangka yang telah dicelur dgn daging yg telah direbus empuk.
Masukkan santan,daging, air rebusan, nangka, rempah kisar yg digaul rata dan di masak. Setelah mendidih, masukkan kerisik kelapa, asam gelugur, garam, gula melaka, daun salam dan daun limau purut. Masaklah sehingga mendidih dan pekat kuahnya. Opor Nangka ini enak dimasak pagi dan dimakan pada sebelah petang.

Untuk Opor Nangka Ikan Kurau

Bahan2 nya semua nya sama, hanya dikecualikan jintan manis dan limau purut dan daging. Tambahankan 50gm ikan bilis kering - ditumbuk halus dan 100gm tulang ikan kurau kering (dicuci bersih dan dibakar)



Ini lah rupa ketumbar, jintan kasar, jintan halus & lada hitam yang disangai. Buat lebih sedikit... boleh simpan. Harum bau rempah2 yg telah dikisar ni :)

8 comments:

openid said...

Salam Mama,
Kami semua sihatkat sini. Mama sekeluarga sihat?

Selamat berkenduri ye.. musim cuti macam ni berderet la jemputan kan. best tu makan gulai kawah.hehe...

Opor nangka tu pun apa kurangnya... sekali tgk macam ayam pulak.hehe

Ijan

Nida said...

Salam mama..

Ramainya saudara mama kat Johor. Nida pun orang Johor juga, hubby orang Pontian dan Nida org Kota Tinggi.. ada juga saudara di Singapore.. tapi tak ingat namalah..hehe

p/s: ni first time dengar opor nangka.. mesti best

Sue @ Nenie said...

Salam Mama..
First time tgk resipi opor nangka ni..biasa org wat guna ayam or daging jeee kann...

Nampak pun sedappp ni....tak taulah bila boleh cuba ni...

JMR said...

sedap nyer nmpk..tp jmr tak mam nangka..hehe...leh tukar lain x?heheh

Mama Nani/Mama Hawa. said...

Wslm Ijan :)
Alhamdullillah :) kami semua sihat:)
Aah lah Ijan... Tapi hari ni x jd blk Batu Pahat(13.02.2010)
Aah.. opor nangka 2 ibarat daging.. makin lama panas kn maikin sedap :P

Mama Nani/Mama Hawa. said...

Wslm Nida :)
Kalau nak kira mmg ramai sedara mara seblh mama & hubby kat Msia :)
Oh Nida pun org JB dekat lah :)Spore pun ada sedara!!! bagus lah kalau dtg spore hgn lupa calling2 mama :)
Oh tak pernah dgr opor nangka? hehehe mesti cuba lah! ops! lupa!!

Mama Nani/Mama Hawa. said...

Wslm Sue@Nenie :)
Aah Sue opor nangka rasa2 mama kat sebelah msia selalu gunakan ayam atau daging... kat sini nangka pun dibuat opor... hehehe Sedap tau!!!!

Mama Nani/Mama Hawa. said...

Jmr tak mamam nangka?
Sedap tau!!! Ada rasa macam daging tau :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...