Wednesday, July 20, 2011

Ayam Ala Kassim


Assalamualaikum
Selamat pagi



Resipi dari Ayu....tak tahu knapa dipanggil ayam ala kassim.... 
Tapi mmg sedap dimkn bersama nasi putih saja...kering2 mama suka... Tima kasih AYU :D

Ayam Ala Kassim
Ingredients:-
1/2 ekor ayam dipotong
1 labu bawang besar dikisar
3-4 ulas bawang putih dikisar
1 inci halia dikisar
2 sudu besar lada kering kisar
2 sudu besar kicap pekat
3-4 tangkai daun kari
garam & gula secukup rasa





Method:-
Bersihkan ayam perap dengan garam & kunyit. Sedia untuk digoreng sebentar saja. Panaskan minyak & tumis bahan kisar dan lada kisar hingga wangi & pecah minyak. Kemudian masukkan daun kari. Biarkan seketika. Masukkan kicap pekat, tumis hingga agak garing dan masukkan ayam. Masukkan sedikit air dan kacau. Masukkan garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa dan biarkan hingga masak.
Sources:-From Azura Suhaimi@myresipi.com



19 comments:

Naz said...

Assallamualaikum Mama Hawa..

Bestnye tgk ayam ni..makan dgn nasi panas2 mmg terangkat ..

CT Delima said...

As'salam MamaHawa

yum..yum..yummm..sedapnya. bahan2 pun ringkas jer. tengok mama buat pun kecur dah ni. anak2 ct pun suka makan ayam bolehlah masuk list dulu ni Ma :D

ain (sweet thots) said...

salam mama ...
dah penah buat ayam ni lama dulu, mmg sedap. nampak mama punya ni baru tingat balik. mcm rasa nak buat la pulak. mmg kita dulu pon tertanya2 knp kassim yg dpt nama ... ^_^

Mas said...

boleh try nanti mama...
sedapnya tengok....

Ayu said...

Assalam ma,
ayam ala kassim ni memang sedap..simple yet nice..kita pun dah lama tak masak ayam gini..thanks mama ingatkan balik..heheh..
resipi pun dari AZURA yang dah lama menyepikan diri..

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum mama...
tgk pun dah tau sedap mama... kalau dah makan nie mmg tak ingat dunia nie... sedaapnya... x perna lg buat resipi nie.. nak cuba gak nnt

tun_telani said...

mama... sedapnyer nmpk ayam niii...

cik cek said...

Ala Kassim...ala Kassim...nama menu yang unik...
Bahan2nya dan cara masak nampak mudah je..boleh dicuba ni...:)

Nurul said...

Salam, Mama Hawa...

Baru jer singgah cni pula... tergoda tengok ayam ala kassim ni... Sedappp nih :)

Ida,Japan said...

Jgn ala kassim selamat dh la hawa...tapi mmg m'giurkan nmpk ayam mama hawa ni..

Gee® said...

Ayam ala kassim selamat kot... hehehe teringat citer Ibu Mertuaku

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Naz..
hehehe mmg mama suka mkn lauk kering tambah ngan kicap jer dah memadai :P

Wslm CT..
ringkas jer cara memasak yg penting anak2 sukakan lauk ayam begini..cepat dimsk sedap di mkn..hahaha Try lah CT :)

Wslm Ain.. dah msk jgk so dh tahu lah rasa nyer kan? hehehe sama lah cam mama dok tertanya mana plak dtg si kassim ni hehehe :)

Mas.. try lah msk kering2 mkn ngan kicap sedap u!!

Wslm Ayu...yg pasti senang & simple di msk kan Ayu..Oh ni resipi Azura - Zura Suhaimi ke? mmg kalau yg Azura JB lama betul dia menyepikan diri :(

Wslm Diana.. lauk nih kering sikit Diana kalau nk berkuah sikit tambah kan sedikit air..tapi mama sukakan kering sikit sedap di mkn bersama kicap..cuba lah :P

Cik Cek... tuh lah mana plak dtg si kassim ni..hehehe tapi yg penting bahan2 senang & sedap lagi..cuba lah Cik Cek :P

Tun..kat tekak mama nih mmg best mkn bersama kicap kering2 bersama nasi putih panas2 fuyoo!!

Nurol... mmg sedap kat tekak mama ni Nurol cuba lah senang & simple jer :P

Ida Japan...hehehe kalau abg Kassim tuh mmg dh selamat daaa.. tapi mmg lauk nih simple lagi sedap Ida :P

Mama Hawa/Mama Nani said...

Gee... hehehe abg kassim selamat daaa.... selamat pun ki3x :)

Amie said...

ooo...ada ayam ala kassim pulak dah... kassim pun kassimlah. jadi sodap!

Mama Hawa/Mama Nani said...

Amie... kassim pun kassim lah janji sodap sudah lah hahaha :)

ady said...

as-salam mama
ala kassim.....sedapnye kau ni....terliur tengok ayam kassim tu mama blh tambah nasi ni kalau mkn...

inahar ali said...

salam mama cayang..lama x mai sini?? pekabo?? alahai ada ayam ala kassim lak kt sini..dulu dh pernah try resipi nih mmg sedap..yummyyyy alaaa kassimmm!!! hehe..

Nieza said...

Kak hawa, sedapnya tgk ayam ala kasim akak tu..nama tak kisah kak...yg penting mkn sodap...:)

Juwita Jamaludin said...

salam mama sedapnya nampak .. rmai dah bat ita belum try lagi .. bila nak try resepi ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...