Wednesday, July 6, 2011

Laksa Nyonya II


 Dah petang pun... sibuk2 duduk kat dapur tak tengok jam dah nak msk kol 4 ptg.... hehehe 
Salam Petang teman2 yg mama kasihi semua.....
kepada teman2 yg beri komen blm sempat mama jawab pun...
cam tak de mood lah... anyway terima kaseh byk2 yer 
atas ucapan & doa utk si Nazli ni...
terharu sungguh :(


Masak laksa pada hari minggu lps.... 
mmg sedap & senang kerja tak payah rebus ikan...
resipi kali ni dari dapur Nur 
mama ltk ayam ikut resipi nih sedap & bau wangi dari bunga kantan
suka ngan resipi laksa nih..pernah buat jgk laksa lemak nyonya 
pun sedap jgk...
Terima Kaseh yer Nur..mama minta izin C&P resipi dari dapur Nur yer :)



Laksa Nyonya- Resepi:- Sajionline
sumber: Nur My little Kitchen
sumber: Mama 


BAHAN A:
200 gm bawang besar
100 gm lengkuas
50 gm kunyit hidup
50 gm belacan
2 batang serai
5 biji buah keras
30 tangkai cili kering
60 gm udang kering

BAHAN LAIN:
Minyak masak
1/2 kg ayam (potong sederhana besar) - mama ltk 2 keping dada ayam 
10 ekor udang sederhana besar
1 liter santan
250 ml air
6 keping asam gelugur
3 batang bunga kantan
Gula dan garam secukup rasa


BAHAN HIASAN:
Timun (potong nipis dan memanjang)
Cili merah (hiris)- x ltk
Daun bawang (hiris)- x ltk
Bawang goreng- x ltk
Telur rebus - mama x letak... terlupa!
daun kesum- dihiris halus ni mama tambah
bawang besar-dihiris kasar ni pun mama tambah
limau kasturi - utk menambah kemasaman



CARA MENYEDIAKAN:

1. Kisar semua bahan A dan tumis hingga terbit minyak.
2. Masukkan ayam dan udang. Biarkan seketika.
3. Tuangkan santan dan sedikit air mengikut keperluan. Setelah mendidih masukkan bunga kantan.
4. Kemudian masukkan gula dan garam secukup rasa.
5. Bolehlah hidangkan dengan pilihan mi ataupun mihun.

17 comments:

izahdaut said...

maaa..ngapa tak de moodnyer tu? rindu kat anak yee..
rajin tul ma buat laksa..uishh sedap nampaknya tu..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Aah lah.. semalam tak blh tido..tak tahu kenapa :(
mmg kat rumah fav mkn mee dari nasi Izah.. percaya tak kalau utk mkn ptg & mlm mama msk 1 1/2 kg!!!! blh habis tau!!! hehehehe

deqlis said...

tgk gambo tetiba teringin nie...nampak sedappp...

Mama Hawa/Mama Nani said...

try lah Deqlis.. cukup bahan blh masak...hehehe sedap & bau wangi

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam mama..

terliur saya tengok laksa mama buat ni tau... dah lama teringin nak buat laksa style nyonya ni.. tp belum sampai jugak serunya... tumpang mkn kat sini boleh tak? hehe..

Nieza said...

assalam kak Hawa, wahhh sedapnya laksa..nk semangkuk kak..hehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm madihaa..
mama kalau laksa atau pun mee mmg fav.. ni pun sbb nmpk Nur buat laksa tuh yg mama buat last week..hehehe kalau nak tumpang mkn dah habis lah Madihaa..jwb nyer kena lah msk sendiri..hehehe :)

Wslm Nieza..
hehehe kat rumah mmg anak2 fav mkn mee ..nak kasi semangkok dah habis lah Nieza..kena lah Nieza msk sendiri yer ..hehehe :)

ijayuji said...

Salam mama! laksa nyonya mmg best! pernah buat tp seingat kita mmg sedap! ni yg terasa rasa nak buat jugak ni ma, kita ni secis antu laksa hihihi.... letak ulam byk2 sedappppppppnyerrrrr..

ain (sweet thots) said...

ma sedapnyaaa.. mmg terliur nk buat masa tgk afc channel chef wan masak. gi website afc cari x jumpa plak. nnt leh cuba yg ni.

YANA SHAIFUL said...

Salam Mama..

bestnya laksa..yana x pnh mkn lg laksa nyonya nii..kna try nii..msk senarai..;-)

Juwita Jamaludin said...

salam mama.. ita suka laksa ni.. selalu buat.. nanti nak buat lagi la.. tak tahan tgk laksa mama ni yang meletop itu amat tergoda tau

ady said...

as-salam mama
wahhh..sedapnye laksa nyonya...npk
menyelerakan..ada lagi tak mama laksa tu.. mintak semangkuk!!!

Mas said...

mama...laksa semangkuk..
sedapnya tengok laksa tu...

wana said...

Fuhh...mesti sedap ni..ANEKA RESEPI TERKINI

anymz said...

hawa,laksa nyonya ni mmg fav dish akak tau..kalau kat sini ada org jual tuk b/fast mmg sedap sgt..asli punya..dgn rasa udang bagai..mmmm..:)

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum mama..
wah kat cnie pun ada laksa juga ler... bertmbh ler keinginan diana nak makan laksa... nampak sedap ler laksa tu mama...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Ika..
mmg laksa gini best sbb ada ulam2 mama suka bila mkn ada krap krup tuh. Tapi laksa nyonya nih mmg sedap kan..

Ain..
mmg sedap kat tekak mama nih suka ltk ulam2 byk..cuba lah mana tahu tepati citarasa Ain..

Wslm Yana..
Oh blm pernah cuba/mkn lagi laksa nyonya?? Mesti try resipi ni mmg sedap kat tekak mama..try lah :)

Wslm Ita..hehehe mana yg meletop tuh ita..ada2 jer :)

Wslm Ady...hehehe dah habis Ady :(

Wana... hehehe kat tekak mama mmg sedap .. try lah Wana :)

Kak Anim... best lah kalau ada org jual pagi2 sedap lah Hawa suka kan kuah nyer yg pekat2 pedas2 tak payah ltk sambal lagi dah cukup..yum3x

Wslm Diana.. dianan pun suka mkn laksa yer? Kerana setahu mama tak semua org suka kan laksa esp mee laksa yg tawa tuh.. tapi kat sini kite serupa lah..hehehe yum3x

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...