Thursday, July 28, 2011

Daging Bumbu Bali

percubaan yg berbaloi sedap...cuma mama lebih kan kicap sedikit tuh yg warna agak gelap .... lauk yg tak berapa pedas.. sedap dimakan bersama nasi putih panas2..harum semerbak bau dau limau purut.Masakkan ni agak special sikit sbb tak menggunakan bawang besar atau pun bawang kecil.
Lauk daging bumbu bali ni jgk sesuai di buat juadah hari raya makan bersama lontong & jgk ketupat enak banget!!!

Terima Kaseh Ita kerana sudi berkongsi resipi yg enak nih... mama C&P resipi dari dapur Ita yer ...sekali lagi terima kaseh :D



DAGING BUMBU BALI
by : Chef Wan
Resepi sumbangan : Cindai Biru / Azlita 

500g daging (potong nipis, cuci bersih) 
250ml santan tin - ita guna santan kotak- mama pun
3 helai daun limau purut 
2 sdb kicap pekat - ni mama letak lebih sedikit
*5 biji buah keras 
*8 biji cili merah 
*3 ulas bawang putih 
*1 inci halia 
*1 sdt kunyit serbuk 
Garam dan kicap manis rasa 
Minyak untuk menumis 
Tomato dipotong 4 dan bawang besar potong bulat.



Kisar bahan yang bertanda * panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga naik minyak dan garing sedikit.
Masukkan daging, santan tin dan daun limau purut, kacau sebati dan biar hingga kuah agak pekat. Masukkan garam, kicap pekat dan kicap manis secukup rasa, gaul sebati.
Masukkan tomato dan bawang besar yg dipotong bulat. Kacau lagi dan angkat untuk hidangan.

27 comments:

cik cek said...

Wah!...

Menu lunch dah siap...kak cek dtg ni nak joint makan sekali...tak tahan oooo...harum bau semerbak masak daging ni...ni kalau anak bujang kak cek...fav dia kalau masak2 cam gini..tak tgk lauk lain dah...:)

Yat Maria said...

Mama...


ishhhhh selalu arr Mama wat orang tak karuan..hehe..cam nak jilat jer screen..

Mas said...

mama....sedapnya tengok daging tu..
menyelerakan betoiii...

Nurul said...

Salam, mama...
Nampak sedappp sangat daging bumbu bali tu.. Kalau buat ayam pun ok gak rasanya... Anak2 kecik nurul lebih suka ayam... :)

Zaliedana said...

Assalam mama,sedapnya lauk,adoi terliur dah ni..Siyes nih ma,mmg nmpk sodap,Meh semangkuk,nak cicah ngan roti nan,hehe Roti nan pon baru duk jadi tepung..

Norasikin said...

Tak dapat jejak kaki ke bali, dapat jejak perut pun ok jugak

Amie said...

Wow!....besar jadinya kelopak mata Amie terbuka.... ada lagi tak? Minta sikit nak makan dengan nasi untuk lunch....

Mama Hawa/Mama Nani said...

hehehe Cik Cek...
meh dtg spore mkn daging bumbu bali yg sedap lagi wangi ni...

Lama tak mkn daging..so lauk hari mesti cepat habis loo...
sama lah ngan anak bujang mama nnt blk sekolah tgk lauk daging yg seakan lauk kicap pasti tak toleh kiri kanan..hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Yat!!!

Yat dah lunch??

ishhhhh tak kan sampai g2 sekali...hehehe :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Mas...
aah Mas try lah. Lauk ni tak pedas sgt..bdk2 pasti suka :P

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Nurul...
Rasa2 nyer blh jgk di tukarkan dgn ayam... Cuba ayam tuh hendak lah di goreng terlebih dahulu baru rempah2 nyer meresap... bagus jgk kasi idea Nurul :D

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm CT..
hehehe kalau CT tgk kat dapur Ita ngan mama punya berbeza tau! Kat dapur Ita lauk ni merah sikit bila sampai dapur mama lauk daging ni dah jadi hitam plak...hehehe mama derhaka ltk kicap lbh sikit..
Rasa2 mama sedap dicicah ngan lontong lembik or roti nan..alamak CT buat mama ngences plak ngan roti Nan :P

Mama Hawa/Mama Nani said...

Norasikin... hehehe betul3x dah dpt mkn lauk yg bunyi2 Bali pun dh cukup :D

Mama Hawa/Mama Nani said...

hehehe Amie... ada2x cepat ni mama hulur dari PC *sambil hulur*
Dapat tak? hehehe gurau2x yer Amie ...

nuwairani ismail said...

adui....sedapnya makan dgn nasik panas2...ada pulak sambal belacannya lagi...pergh....

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Salam mama...

tengok daging yang mama masak ni berkilat2 terus tertelan air liur... copy resepi dululah ye mama.. walaupun ada daun limau purut seteru en abang.. tp sy nak try jugak one day.. hehehe.. thanks ye ma..

AZLITA AZIZ said...

waa... mama sedapnya.. masih terasa2 lagi kesedapan lauk ni.. mmg sesuai juga buat hidangan hari raya kan.. resepi pon simple aje kan.. mama ita nak pejam mata tak leh tgk lama2 nanti batal pulak posa ita.. hehe

quinnie said...

berselera tengok daging akak ni...saya tak buat pun lagi sejak tengok dari rumah kak ita hari tu....tenung gambar je la dulu nampaknya...hehehhe

Juwita Jamaludin said...

salam mama.. sedapnya nampak mama.. suka daging2 masak ginni.. nak cuba la nanti masuk list dulu nanti buat untuk ramadan

ady said...

as-salam mama
mkn dengan roti pun sedap daging bumbu bali tu..mesti harum lauk ni ada limau purut...masuk list dulu..

abah khalisha said...

fulamak meleleh air liur dibuatnya ni.

Mamasya said...

Assalammualaikum Mamahawa

Sedapnya nampak daging bumbu bali mamahawa ni...ada daun limau purut ..wangi dan sedap masakan..boleh masuk senarai.
Gambar egg sambal sandwich kat bawah tu mengancam betul....

ijayuji said...

Salam mama!!! misss u ma!!! terima kasih dtg umah kita ya :D kita asyik takde jer yer ma hihihi.... Selamat menyambut ramadhan buat ma sekeluarga! bumbu2 ni mesti sedap kan kan, dah lama list ntah bila nak buat rasanyer ramdhan nanti lerr sibuk duk carik resepi lauk pauk dgn kuih2 :D

J.M.R said...

sedapnyerrrrrrrrrrrrr...

Naz said...

Amboiiii..cantiknya gambar.. Mesti pakai kamera canggih ni.. Sebelum terlupa nak ucapkan salam Ramadhan utk mama hawa dan keluarga.. Selamat berpuasa... Maaf salah dan silap Naz kiranya ada yer...

Kak serious!! terliur tgk gambar yg akak display tu..

openid said...

Salam Mama,
Bila bumbu bumbu ni teringat makanan indonesia je. hehe..
apapun kalau daging memang favorite kite tau mama. masak lah apepun kite suke :)
Selamat berpuasa buat mama dan famili :)
Ijan

teratai said...

salam mamahawa,

menyelerakan sungguh!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...