Friday, July 1, 2011

Kuey Teow Goreng Mamak BerCajun

Salam Petang Jumaat semua...

semalam semua teman2 blogger dilanda kegelisahan sebab cik blogger/ mogok.com hehehe

So ni N3 yg tertangguh semalam...

Ni pun masak coz... 1) digoda oleh Zarin mlm2 tag kat FB hehehe 2) geram tgk n3 Mas tempoh ari buat mee grg mamak bercajun...

Perghhhh mmg sedap kan Mas makan bersama cili jeruk... kena plak cili yg pedas!!! terangkat beb!!!
Bdk2 ckp ada rasa lain sikit lah mee ni dieorg tak tahu mama dier ltk cajun ki3x... tapi yg hiaran... habis jugak!!

Thanks yer Mas.. mama C&P resipi dari dapur sana & letak di sini supaya senang nak dirujuk atau blh dikongsi ngan teman2 semua...


ni dier cajun yg tertiba2 jadi popular




Mee Goreng Mamak bercajun
Resepi : MasDuniaku
Bahan :
  • mee kuning - agak2 untuk sorang
  • udang - ikut nak banyak mana
  • isi ayam - cuci bersih dan potong2
  • 1/2 cawan taugeh 
  • 2 pokok kucai - potong kecil 
  • 3 sudu cili mesin -  nak pedas bubuhlah lebih
  • 1 sudu kecil rempah kari ayam
  • 1 sudu kecil kicap pekat
  • 1 sudu kecil sos tiram
  • 1 sudu besar sos cili
  • 1/2  sudu kecil sos ikan
  • 1 sudu kecil cajun
  •  sedikit  minyak masak - untuk menumis
  • 2 ulas bawang putih - ditumbuk halus
  • 1 biji telur
  • Cara memasak :
    1. Panaskan minyak. Masukkan bawang putih, cili kering yang dikisar ikut pedas dan serbuk kari dan biarkan garing dan wangi.
    2. Masukkan udang, isi ayam dan kacau rata.
    3. Masukkan kicap, sos cili, sos tiram, sos ikan, kacau sebati dan masukkan mee. Kacau rata. Boleh tambah stok ayam @ air jika mee kelihatan kering. Air @ stok tu agak2 yerk. 
    4. Masukkan taugeh, sawi dan cajun, kacau lagi.
    5. Ketepikan mee dan masukkan telur di tengah-tengah kuali.
    6. Biarkan telur tu masak sikit barulah dikacau dan gaul rata.
    7. Masak hingga mee agak kering dan boleh diangkat.




Cili Jeruk
Resepi : Kak Nor
Bahan :
  • 7 -8 bj cili hijau ~ boleh guna cili merah @ hijau
  • 1 cawan air
  • 1 cawan cuka
  • 2 -3 sudu besar gula
Cara membuatnya :
  1. Basuh cili dan toskan.
  2. Kemudian hiris tapi jangan terlalu nipis.
  3. Masak air bersama cuka dan gula hingga mendidih. Biarkan hingga sejuk.
  4. Masukkan cili ke dalam botol yg bersih dan tuangkan air cuka yg dimasak tadi.
  5. Tutup botol dan biarkan sehingga 2 - 3 hari baru lah sedap dimakan bersama mee rebus/goreng dan sebagainya.

13 comments:

ijayuji said...

Salam mama! aduhhhhhhh sakit mata sakit tekak tgk cili jeruk mama tu! nak jugak nak jugak!!!!!! sedapnyerrrr cili jeruk tuuu terbayang bayang kalau msa menggigit dia tuu :D

anymz said...

kalau ika sakit mata,akak sakit jiwa tengok tauge segar tu..mesti krup krap bunyi ,bila gigit tauge tu kan hawa?..
isshh..kena buat jugak ni..pastu nak tag kat hawa dgn zarin pulak..hehe

Ayu said...

mama..demam cajun dah melanda cck..heheh..nampak sedap kuey teow mama tu!!!!

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Ika..alalala sakit mata,sakit tekak hehehe :) mcm tau2 jer cili jeruk tuh sedap..tapi kan mmg best tau rugi tak cuba...

hehehe kak Anim jgn lah sakit jiwa sbb tak dpt mkn taugih yg setengah msk tuh..meroyan lah tuh...hehehe
AAH mmg krap krup..mentah2 g2..buat kak anim jgn tak buat!!! hehehe ni zarin punya pasal lah..

aah Ayu..sib baik bdk2 no hal sbb si cajun tuh ada rasa sikit...MEE bdk2 kat sini mmg hantu sama lah cma mama dier..hehehe

Mas said...

mama.....perhh...meleleh air liur tengok Kuey Teow Goreng Mamak BerCajun tu...sedappkan mama...makan lak ngan cili jeruk tu...memang power habissss....
he..he..ramai dah tergoda tu mama...
maceh mama sudi mencuba..lapp u..muahh

ady said...

as-salam mama
Perghh ..mengoda sungguh..npk sedap kuey teow goreng tu..kita tukarlah mama dgn MAKARONI GORENG PEDAS BEREMPAH..

Kak Rosaliza said...

assalam mama...sedapnya kuey teow goreng tu, lg sedap bila di mkn ngan cili jeruk, ramai blogger citer pasal cajun tu, kita ketinggalan la hehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Mas...hehehe mmg best lah pada tekak mama ni lah.. si cajun ni kan dlm sekelip mata dah jadi femes kan Mas..hehehe cili jeruk jgn ckp terangkat babe!!! Lap u many2 jgk <3

Wslm Ady...hehehe nak tukar cam mana Ady..dh semalam punya..dah jadi baja daaaaa..kalau yg ady punya tak tahu lah nak pas kat mama hehehe jgn marah haaaa ki3x

Wslm Rosaliza... pada tekak mama nih mmg sedap kuey teow grg mamak..cuma si cajun jer buat penamab seri... cuba lah cari si cajun yg tertiba jd femes..ehehehe

K.Nor said...

ehhh demam cajun pun dah melanda mama ek.. hehehe adapulak cili jeruk.. wallah..sedapnyer :)

Juwita Jamaludin said...

mama kalau cajun leh cakap tentu dia happy sangat sebab ramai orang tergila2 kan dia .. hihihi.. sana sini cajun yek.. sedapnya mama nak sepinggan

openid said...

Salam mama... best nye nampak kuey teow mama tu. lauk yang bergelimpangan tu yg super best tu.. :)
Ijan

Che Yan said...

che yan corner:X tahan gak nie...ari nie budget nak try laa...

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualikum mama...
Ya Allah sedaaaapnyaaa kuey teow goreng tu mama... bercajun plak tu.. diana lom dapat lg cari stck cajun nie.. semua dah abis stck.. huhuu.. nak ckit mama... teliur tgk tau

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...