Thursday, July 14, 2011

Sotong Sumbat Blackpepper


Salam pagi or dah nak tengahari daaaa...
Hari ni tak de adegan di dapur..tuan rumah lepas zohor nak kluar jln2 cari mkn hehehe ... cik hubby masih cuti lagi.

Menu Sotong sumbat dgn kuah Blackpepper ni mama masak minggu lps ..saja jer nak sumbatkan ngan kentang + carrot. tak de masak lauk lain cukup lah utk kami bertiga saja mkn.

Cuba lah!!



Sotong Sumbat Blackpepper
sumber: mamahawa

Bahan2:

10 ekor sotong sederhana besar- cuci bersih buang kulit, perut,hitam dan asing kan kepala sotong.
di rebus sebentar bersama sedikit halia & garam. Toskan
air rebusan sotong jgn di buang blh di ambik sedikit utk kuah.
secukup toothpick

Untuk Inti:
1 biji kentang sederhana besar- dihiris kasar2
1/2 btg carrot- dihiris kasar
1 biji telur digoreng spt buat scramble egg.

Utk sos blackpepper:
1/4 cwn sos lada hitam
2-3 sudu besar sos tiram
4-5 biji cendawan butang - dihiris
1 biji bawang besar - dicincang
1 biji bawang putih - dicincang
secukup garam, gula & serbuk lada hitam & lada putih

Cara2 utk inti:
Kentang & carrot yg telah di rebus empuk di leceh2 kasar.Ada ruper cam begedil jgk. Telur di buat macam scramble egg. Satukan semua bahan tambahkan sedikit garam & serbuk lada putih. Ketepi dan biarkan ia sejuk sebentar.

Sumbatkan inti kentang & carrot kedlm perut sotong sampai nampak kembung ...tolak2 kan inti sampai kehujung bucu sotong..ati2 sbb takut sotong yg dah di rebus kang terkoyak.. Apa bila sotong yg dah agak penuh sikit masukkan kepala sotong dan cucuk kan tooth pick ..cam kat gmbr atas.Buat sampai habis.

Utk sos:
Tumiskan bawang besar & bawang putih sehingga harum, masukkan sos tiram & sos blackpepper. Biarkan mendidih sedikit.. kalau inginkan berkuah blh masaukkan air rebus sotong tadi dan masukkan sotong kacau perlahan2 dan biarkan ia masak seketika..perasakan garam, gula & lada hitam. Sesuai kan rasa. Masak sebentar saja sbb sotong dah separuh masak tadi. Siap.




18 comments:

Alin Marlini said...

harus cuba nih....

cik cek said...

Mamahawa...

kak cek dtg ingat nak tumpang makan...ada lagi ke sotong sumbat best ni...dah habisss...hu hu ...gigit jari...tak pelah ...tak dapat makan...dapat cuci2 mata pun ok gak...tak pun kak cek amik resepi...nanti kak cek try masak2...:)

Mama Hawa/Mama Nani said...

hehehe try lah Alin :P very spicy blackpepper kalau yg suka lagi spicy ltk lbh2 balckpepper sos

Cik cek..hehehe dah habis lah..buat last wk tak sempat nak N3..cuba lah :P

Sari Yusa Ibrahim said...

ni tak payah nasi, ratah jer..

tun_telani said...

rajinnyer maa, tun kan, bila siang sotong kan, mesti malas nk bersihkan sampai jd putih kulit dia. hihi..
dh wat last week ye.. tun balik dgn perasaan hampa laa nih..huhu

Mama Hawa/Mama Nani said...

aishhh kalau ratah tak cukup 10 ekor Sari kena msk lbh2x hehehe

rajin sbb nak kena msk...
hehehe jgn marah Tun tak sempat nk N3..

Mas said...

ayah mas suka buat sotong sumbat..
sedappnya tengok...

Nazrah said...

wow..sedap ratah jer tu...

CT Delima said...

As'salam Mamahawa

sedap tuuu.. serius ct suka sotong sumbat atau orang panggil sotong ketupat. macam2 digelar kan. yang ni memang nampak memang sedap. kalau nak pedas kasi lebih lagi serbuk lada hitam tu boleh erk..? hihihi. kurang pedas jer ct ni..hihi

quinnie said...

sedapnya mama..terus salin resepi lepas tengok sotong ni...hehhehe

Yatie said...

waduh mama, buat yatie terliur sangat..sedap tu sotong jadi buncit2..tngk bahan2 pun dah tau mmng sedap ni..laporlah..nak try..

Ayu said...

Assalam ma, sedap nampak sotong sumbat ni..inti kentang sedap tu..
sotong kalau 1 kg tak cukup ma, kalau kat rumah kita..suka sangat..
hehehe..buat ratah2 fuh..mama jalan belakang memnag confirm tak nampak ler..haha

Nieza said...

wahh sedapnya tgk sotong tu dok berposing tu kak...lapar lak mlm-mlm singgah dapur akak ni..hehe

ady said...

as-salam mama
wahhh..sedapnye mama sotong sumbat blackpepper tu..ratah2 pun sedap tak payah mkn dgn nasi...masuk list..

Nuridah said...

Assalamualaikum mama,

tersangat lah sedap nampak sotun iteww...mmg menyelerakan...nur suker sekali sotong tapi dorang kat rumah nie kurang sikit aah...lainkali jemput lah nur dtg rumah...dpt mkn sotong...hehe...buat muka 20 sen nie mama!!

Fiza Nordin said...

adoiiii tergodanya!!!!

Diana @ Melley Mey said...

mama...
sotong sumbat nie lg mengancam ler mama... meleleh air liur d buatnya.. dah ler kat atas tadi dah tergoda.. nie tergoda lg... lapar terus... :)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

terliur tengok lauk sotong mama ni...nampak sangat2 sedap! saya simpan resepi ni ye mama.. bulan puasa ni kalau rajin boleh mencuba....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...