Monday, July 4, 2011

Puffy Sandwich with Tuna Sambal


Assalamualaikum & Selamat pagi semua...

Puffy Sandwich with Tuna Sambal dari dapur mama

Bahan utk sambal
1 tin tuna - dlm air
1 senduk sambal tumis atau secukup nyer...
bawang besar di ptg dadu

secukup roti
telur di pukul sebentar
secukup bread crumbs
minyak yg byk utk menggoreng
garam & lada sulah

Cara2 utk sambal tuna.

Tumis bawang besar yg didadu sehingga layu masukkan sambal tumis kacau sehingga kering sedikit masukkan tuna yg telah dituskan air nyer dan lecek2 sehingga separuh hancur.. Kacau lagi sehingga kering sedikit baru mati kan api dan sejukkan.

Telur di pukul,sebentar bersama sedikit garam & lada sulah.

Ambil sekeping roti dan sapukan dengan sambal tuna, lapiskan dengan sekeping roti dan potong serong. Celup roti kedalam telur dan salut dengan secukup breadcrumbs. Goreng dalam minyak yg byk sehingga kedua2 belah kekuningan. Angkat dan hidangkan bersama timun & tomato ataupun salad kegemaran ketika ia nye masih hangat lagi... Selamat mencuba!!!

16 comments:

AZLITA AZIZ said...

lapar lah mama....
ita tumpang bf sini boleh??

ibundo said...

salam pagi mama...
ni brekfes kegemaran anak-anak ni. sedapppp...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Ita...blh2 ni ada byk lagi nah ambik..hehehehe salam pagi Isnin *_*

Salam pagi jgk buat kak pah :)
Oh kat sini yg si kecik tak suka ltk breadcrumbs..suka yg plain jer kak...sedap mkn panas2 cicah ngan cili sos jer :P

Sheila Shafeareen said...

Assalammualaikum, selamat pg ceria2 selalu...sdpnya suka sagat roti n sardin/tuna....tumpang br rmh mama dulu yeeee....

ijayuji said...

Salam mama!! tumpang bekfast sini :D kita hari2 malas hihihi.... sedaplah! inti sardin laks tu! mmg suke kalau apa2 inti sardin ;-) nak timun dgn tomata lebih ya ma, kita semalam belanja leh terlupa pulak beli tomato :D

Mas said...

mama...
tumpang bekpes sini...
sedappnya tengok...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm & slmt pagi yg ceria buat Sheila jgk.. hehehe meh kite br togather2 sarap ngan air nescafe k...hehehe

Wslm Ijayuji/Ika...hehehe come2 :)
mungkin dah penat hari2 kena buat bento anak2..takpe lah Ika nak buat cammana...hehehe tomato & timun tak mau ketggl tau!! mesti simpan kat fridge..time takde sayur ni lah yg sedap buat ulam2...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Mas.. meh lagi ramai lagi best!!! Cepat2 Mas nnt dah habis roti ni..ada 1 bantal lagi...kikiki :)

CT Delima said...

As'salam MamaHawa

Sangat sedap, ct suka makan macam ni tambah2 masa panas baru lepas goreng tu, bunyi krupp2 gitu kannn.

Yat Maria said...

Ma...

kita lom bekpas...ni pic betul2 wat perut kita bergendang arr Ma..

Mama AA's said...

harus cuba sbtu ni, asek wat roti telur kosong jek huhu

Naz said...

Mama..wow..simple dan sedap..Mesti rangup2 kan rasanya..

ady said...

as-salam mama
best lah mama puffy sandwich tu...npk rangup puffy tu..ada lagi tak mama..?

Nieza said...

wahh sedapnya mama....kalau tau tadi dtng bf kat sini jer....hehe

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam mama..
sedap ni mama kalau dpt buat breakfast kan... sekeping pasti tak cukup...

Juwita Jamaludin said...

mama bestya nampak breadcrumb tu meliputi roti tu.. sedap nampak nya.. nak seketui

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...