Tuesday, July 26, 2011

Chocolate Oreo Cake


Assalamualiakum & Selamat pagi semua...


Dah lama jgk buat oreo cake nih. Kalau tak silap last last week....
Sebenar nyer waktu di FB teman blogger si Hann tuh siap menggoda - tag mama ngan cake oreo nih... mmg nampak gebus dan lembab bila mama tgk..oleh kerana dah terggoda... apa lagi... dgn pantas nyer mama buat sbb bahan2 pun mmg dah ada pun. Ni pun ada tggl 1 kotak lagi oreo.. mesti kasik habis stock seblm blm pose nih. tgk lah kalau rajin menjadi kalau tak...hehehehe

Baik lah mari kite tgk resipi yg simple lagi sedap nih. Mama C&P resipi dari dapur Hann jer.. thank u yer dear kerana berjaya mneggoda mama hehehehe

Oreo Cake
Ingredients

250g butter  
1 cup sugar - mama ltk 3/4 jer
2 cup of self rising flour - sift 
1 tsp baking powder – sift 
4 eggs 
1 tsp vanilla essence 
8~10 oreo biscuits – crushed together with the cream - mama gunakan chocolate oreo crushed lightly biar chuncky2

 Method 

Put everything except the oreo biscuits in a mixing bowl and whisk for 2 minutes.. don’t overbeat ok.. 
then, stir in crushed oreos and mix kejap n then stop 
then pipe the batter into cupcakes casing 
Baked in preheated oven of 170C for about 10 to 15mins




mama ganish with nutella jer.. Nutella also must go before the fasting month..coz bln pose dah takde orang nak makan roti sapu ngan nutella lagi..hehehe

26 comments:

Zaliedana said...

Assalam mama,amboi pepagi dah menggoda ngan kek coklat yg sedap tuh..Nmpak pon dah tau sedap mama..

Mas said...

mama.....perhhh..menggoda betoiii choc oreo cake tu....

Yat Maria said...

Kita pong tergoda arr Ma... resepi sonang...kita nak try wat sebelom posa, InsyaAllah...

CT Delima said...

As'salam MamaHawa

Wahh..ada muffin, sedap ni. kebetulan beli oreo ada dua bungkus. ingat nak buat cheese cake tu hari tapi tak jadi. kot2 tergerak nak buat bolehlah perabih biskut oreo ni nanti...hihihi.

Samalah kat rumah ct bulan ni tak ada beli jem2 atau apa pun sebab dah nak bulan pose ni, kang terbior jer dalam petiais tu..hihihi

dedetea said...

sedappp and mantappp,,,,,eemmhh....

ady said...

sa-alam mama
eemmm.....pagi2 menggoda kalbu choc oreo cake tu..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm CT...hehehe menggoda mama pagi2 nih :) Senang tau CT & sedap cake oreo ..celup jer ngan sapuan nutella biar terasa kecoklatan nyer lagi..ki3x

Mama Hawa/Mama Nani said...

Mas... terggoda lps tuh mama goda plak kat sini..perhhhhh :D

Mama Hawa/Mama Nani said...

Yat... sengaja mama nak goda Yat kat opis nih..resipi senang jer Yat :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm CT..
Try lah CT mmg simple jer resipi nih.. semua yg menjadi kesukaan anak2 buat kemil2an mesti let go seblm blm pose..karang tak pasal2 cik tong s****h yg untung..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Assalam mama....
Lama tak jenguk mama... berkejar2 dengan masa yg begitu cemburu... hehehe...
datang menjenguk kek oreo mama yg comel2 tu.... senang nak mkn ni tak perlu dipotong2... nampak sedap.. tapikan... lagi terliur tengok ayam teriyaki kat bwh tu... hehehe..

Mama Hawa/Mama Nani said...

dedetea...mmg sedap & moist tak brapa manis sgt coz mmg nak ltk nutella spread..try lah :P

Mama Hawa/Mama Nani said...

wslm Ady.. ki3x saja jer menggoda pagi2 ngan choc cake oreo...try lah Ady :)

Nurul said...

Salam, mama...
uish, sedapppnya choc oreo cake tu... siap letak nutella lagi... lagi bertambah sedappp....
terliur lah plak.... nak satu, bleh? ;)

kzai said...

salam mama hawa..wah enak banget kalau dpt seketoi choc oreo cake ni..anak2 mesti suka kalau mcmni kan..

Ayu said...

Assalam ma,
bak sini 20 ketul..tak ulik..kalau dah habis mama kena buatkan lagi..hehe

nOOrsha said...

salam mama..nampak sedap le.. sy pun plan nak wat oreo kek..tp ciskek ler....tp kan cam malas jer rase...panas2 ni dok berkepam dlm ekon ke peti ais ke lagi nikmatttt..ahahaha

Juwita Jamaludin said...

salam mama.. cantik nya CC dia ada biji2 colour2 atas atas tu..:) tentu rasanya pun sedapkan... nak seketui nak rasa..:)

HomeKreation said...

Salam mama. Uiiih.... cedap nya ni... takkan makan sorang2 je...

Mama Hawa/Mama Nani said...

wslm Madihaa...
nak buat cam Madihaa... kite yg tek bekerja pun terkejar masa ni kan pulak Madihaa yg bekerja..

hehehe mmg senang dlm cup cake tuh sbb tak pyah ptg2..kes org malas ni :P Oh ayam teriyaki yg terliur tuh..hehehe harus buat madihaa mmg best tau!

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Nurul..
hehehe nak kasi dah habis daa...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Kzai... hehehe saja2 buat nak perhabiskan stock oreo & nutella spread sblm bln pose ni..anak2 suka ngan nutella spred tuh :P

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Ayu... alamak 20 ketul byk tuh??? hehehe nnt mama nak buat lagi talipon ngan ayu janji tunggu pat Mrt blh? ki3x

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Noorsha... best tuh duk dlm econ time panas2 begini..kalau blh mama pun nak tumpang sekali tapi kalau peti ais mama x nak itut lah...hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

wslm Ita.. hehehe meh sini ..dekat sikit ngan pc mama suap kan..ki3x

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Along..hehehe along pun nak??? Come to mama syg..ki3x

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...