Friday, July 22, 2011

Donut Sosej


Salam & selamat pagi semua teman...
walaupun mata ni tak blh bukak..tapi kena jgk bangun nak buat kan sarapan pagi cik hubby :) Penat semalam blm lagi hilang..tapi gembira sangat2 sebab anak bujang mama dah selamat sampai ke tanah air lewat malam semalam...

Berbalik kite pada tajuk pagi ni..Donut Sosej yg sungguh menjadi betul... debab cam tuan yg menolong dan menimbang doh sehingga lah habis digoreng & di instant kan..hehehe sapa lagi si Shasha lah :) kak Anim sapa punya lagi debab ni?...hehehe :) Nnt kang si shasha baca mampus mama !!!!




Kak Anim pun dah buat donut sosej resipi dari dapur Kak Pah or lebih mesra lagi ibundo... memang resipi dari dapur kak pah tak menghampakan semua...

Mama buat donut nih kelmarin... byk jgk dapat ada lah dalam 18 keping - potong dua sosej..tapi agak tebal sedikit sbb shasha timbang 50gm setiap adunan. Blm sempat 20 min adunnan dah naik gebu...dah tak payah tunggu 20 min pun terus di celup dlm telur dan disalut ngan breadcrumbs. Mama grg kan setengah masak dan buatkan instant. Senang keje..

Alamak dah bersembang pjg berjela pun mama pagi2 nih..hehehe
Anyway terima kaseh kak anim tolong ingatkan Hawa tentang resipi donut nih & jgk kepada ibundo for the recipi..minta izin Hawa letak disini pula yer kak...


Donut Sosej - Kak Pah 
Bahan:
A
300 g  tepung high protein - mama gunakan tepung roti
200 g tepung gandum
80 g castor sugar
5 g garam
20 g susu tepung
1 peket(11 g) instant yeast
B
230 ml air
1 telur grade B
C
40 g shortening
D
sosej
1 biji telur untuk sapuan
100 g breadcrumbs


 abaikan jari jemari si shasha tuh..
suka betul dier ngan donut sosej 
tak sempat pun nak buatkan donut biasa len kali blh buat lah :)


1. Satukan bahan A dalam mangkuk. Gaul rata speed slow.
2. Masukkan B dan pukul high speed.  Masukkan C.  Pukul sehingga dough menjadi lembut.
3. Tutup mangkuk dengan cling wrap selama 20 minit atau sehingga saiz menjadi dua kali ganda.
4. Tumbuk dough untuk keluarkan angin.  Bahagikan dough seberat 70 g setiap satu.
5. Untuk setiap bahagian, gelek dengan tangan supaya ia menjadi satu strip memanjang. Lilit di sekeliling sosej.  Celup ke dalam telur dan golekkan ke dalam pinggan berisi breadcrumbs.
6. Biarkan dalam dulang selama 20 minit lagi.  Kemudian goreng dalam minyak tenggelam menggunakan api perlahan.






Sekiranya ingin membuat donat biasa, keluarkan bahan D.  Ambil dough dan gelek lebih kurang setebal 1 cm.  Terap dengan penerap donat.  Biarkan dalam dulang selama 20 minit dan kemudian goreng dalam minyak tenggelam menggunakana api perlahan.  Keluarkan apabila kekuningan dan tabur dengan gula castor atau boleh saja di celup dengan coklat yang dicairkan.

14 comments:

AZLITA AZIZ said...

selamat pagi mama...

ala montok2 nya donut tu...
eiii... geramnya tengok....
kalau ada depan mata harus juga licin sepinggan...
donut mmg fav ita dari kecik... kadang takut kalau nampak donut.. sebab nanti ita tak boleh stop makan.. hihi pas tu badan ponn... mengembang macam donut jugak.. hihi

Mama Hawa/Mama Nani said...

Selamat pagi Ita :)

hehehe ni anak mama yg tlg buat kan..sama lah ngan sishasha kalau dh mkn tka tahu stop kata nyer mmg best debab2.. mama tumpang semagkuk :P

quinnie said...

salam mama...geramnya tengok donut mama ni...montok je...bila saya pulak nak buat nih...ishhhh..hehehhe

anymz said...

sedap kan hawa?..berbaloi resepi ni..boleh dapat banyak..sekaligus akak buat tiga versi hari tu.siap dgn piza sekali..sudahnya budak rumah ni habiskan donut sosej dgn piza.akak sorang2 habiskan donut bergula tu..:D

Gee® said...

waaa...debab2 donut tu...i like!! terasa nak buat la esok sarapan pagi... mesti anak2 suke nih...

Azura Mendezz said...

Wahh..simple rupanya nk buat nya..
Nk try gak la..hehe! =D

Zaliedana said...

Assalam mama,uii sedapnya donut,TERLIUR DAH TGK NIH MAMA..rajinnya syasha menolong mama nya..

izahdaut said...

wohh mmg debab la donut sosej ni... dah nak buat jugak ritu. tapi kansel la.. bile tengok donut mama ni tringin la pulak

Sari Yusa Ibrahim said...

mama, kita pnah mkn donut sosej ni kat satu gerai di melaka, sedap gila tapi takdelah breadcrumbs tu, tu pun sdap, kalu tambah breadcrumbs msti lagi rangup ek.. hehe

Amie said...

comel & montel....donut sosej begini sudah pasti disukai anak2, lembut & gebu!...terus masuk perut... susul dgn seteguk minuman, rasa kenyang....tapi memang tak cukup makan sebiji!

Lovely Kitchen said...

montok sis!!! rajin shasha tolong mamanya di dapur ye...

Juwita Jamaludin said...

salam mama.. sedapnya donut sosej tu.. first time dengar.. kalau anak ita nampak ni tentu suruh buat sebab ada sosej

Ida,Japan said...

montelnyer donut hawa...sedapnyer...lama tk mendonut

Diana @ Melley Mey said...

comelnya donut sosej tu mama... geram diana tgk.. kalau ler anak diana nie.. mmg suka makan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...