Monday, July 25, 2011

Chicken Teriyaki and Nasi Ayam


 Assalamualaikum teman2.... busy Monday morning yg dingin di bumi Singapura :)
Resipi kali nih terpaksa cut queue waiting list yg dah  panjang beratur :)
Terpaksa beri laluan hehehe


dari dapur kak Anim beberapa hari yg lepas... terus terpikat.. masakkan utk buah hati yg baru pulang & jgk seisi keluarga yg memang sukakan nasi ayam  :P .. masak pada hari Sabtu lepas... hasil nyer mmg marvelous sedap sekali di gandingkan bersama nasi ayam kak Anim yg berwarna kekuningan...

Terima Kaseh kepada kedua ladies... Kak Anim & jgk Cikgu Hana  yg dah sibuk dgn tugas sebagai cikgu skrg :)

Resipi utk Chicken Teriyaki
sumber Kak Anim & Hana

Bahan-bahan
  • 2-3 keping dada ayam boneless- atau apa2 bahagian
  • 3 inci halia - parut
  • 3 ulas bawang putih - parut
  • 3 sb madu
  • 4 sb kicap manis
  • 1 sb gula perang
  • 1 sk garam
Cara-cara
  • Cucuk2kan ayam menggunakan garfu.
  • Satukan semua bahan dan perap lebih kurang sejam atau lebih dalam peti sejuk.
  • Panaskan non-stick dengan sedikit minyak dan panggang ayam tadi. Tutup kuali dan sesekali balik2kan ayam.
  • Curahkan lebihan kuah perapan ke atas ayam dan sentiasa dibalik2kan agar masak sekata dan berkilat.
  • Dah masak, angkat, hiris2 dan hidangkan. curahkan lebihan kuah ayam tadi.




Nasi Ayam 

bahan2 nasi ayam yg sempoi

sediakn 2 pot beras cuci bersih.toskan
4 ulas bawang putih*
3 ulas bawang merah*
sedikit halia*
1 batang serai*
bahan bertanda * di kisar
2 kiub ayam
rempah 4 sekawan
sehelai daun pandan
sedikit pewarna kuning jika suka
garam secukup rasa





cara


tumis bahan2 bertanda *
masukan rempah 4 sekawan
kacau rata hingga naik bau
masukan kiub dan air yang di sukat utk 2 pot beras
masukan daun pandan
masukan pewarna
masukan garam jika suka
biar mendidih dan masukan beras
tanak hingga masak



anak2 suka makan bersama coleslaw dah macam makannan western yg di jual di kedai plak. Mama & hubby makan bersama sos cili nasi ayam.. Anak2 makan bersama sis cili saja kata nyer sedap ..Anyway happy tengok anak makan bertambah2... Thanks yer Kak Anim for the resipi dapat jgk Hawa hidangkan utk suami & jgk anak2 ..laf u Kak <3

29 comments:

anymz said...

luv u too hawa ku cayang...kiss2 mmuuuaahhh..

thnx hawa sudi try resepi campak2..kdg2 idea dtg tak menentu kan?selalu dtg time malas..malas nak jerang ayam,malas nak keluarkan ayam tu pastu goreng semula..tu yg akak buat terus main guna kiub je tu..selalu masak ni bila nak cepat atau ada guest dtg mengejut.
Akak pun makan dgn sos cili.
once agian thank you..

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum mama..
tgk pepagi ayam nie memang terliur d buatnya... nampak sgt sedap ler ayam tu mama.... tergoda dah nie...

izahdaut said...

wooo dah buat dah ma ye.. nak jugakkk.. haiishhh banyak menu ayam dlm list ni.. mana satu nak buat dulu ni. hehee

Zaliedana said...

Assalam mama,uish sedapnyanmpk set nasi tuh,ayam lagilah nmpak menggoda,merelit ajer..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam K.hawa...sedapnya kak pagi2 mai sini tgk nasi ayam & geng....

Yatie said...

waduh nmpk sungguh menyelerakan..kat umah yatie mmng laku betul kalau wat nasi ayam...lama dah tak buat...nak wat gaklah...

Yat Maria said...

Salam Ma cayangggg..

Mama kalo tayang gambo ayam ka daging ka...pasti wat orang meleleh2 air lioq...tak lama lagi start posa Ma, kita tak leh telan2 banyak2, nanti batal plak..hahaha...

nyways, kita print resepi dulu Ma!macehhhh

Mas said...

bestnya tengok nasi ayam tu..
ayam tu menggoda betoiii...

Ayu said...

Assalam ma,
sedapnya nasi ayam..itu dia dah tahu dah anak kesayangan(oops bujang) kang sasha & along baca marah pulak kita cakap anak kesayanngan..hehe dah balik mesti mama masak special ..

Amie said...

alamak! lupa nak bawa pinggan pulak....sedapnya nampak menu di sini, mintalah seketou ayam teriyaki tu....dah melelah liur kita!

Nuraa said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Mama Hawa/Mama Nani said...

wslm Diana..

hehehe mama mmg blm pernah buat ayam teriyaki nih..1st time buat. rasa nyer berbaloi mencuba nyer. Sedap :P

Mama Hawa/Mama Nani said...

Kak Anim...
*kiss2s kat pipi dulu* hehehe

Tu lah dh ada idea lagi.. bila msk asyik nasi ayam ngan ayam grg or blackpepper chicken. Ni nasi ayam nyer pun sedap walaupun tak menggunakan kulit or air rebussan ayam.. paling senang lagi gunakan chicken cube..hehehe malas memanjang jer..
No problem akak.. sedap sgt2 sampai anak Hawa yg tua request so buatkan lagi sos teriyaki n simpan dlm fridge..bila nk mkn kluar & taw jer :P

Mama Hawa/Mama Nani said...

Izah.. hehehe cepat2 buat utk si Nazli terpaksa tunda resepi2 yg dh dlm list... cut queue :)Harus buat yg nie dulu Izah..pasti anak2 suka :P

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm CT...utk tekak mama nih mmg set nasi ayam kak anim best lah.. senang jer utk msk nasi & ayam plak cam biasa kalau tak sempat nak perap msk jer pun sedap jgk cuba lah CT

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Azie :) hehehe nasi ayam set & the gang yg menggoda pagi2 yer Azie :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Yatie..aah lah bdk2 ni kalau nasi ayam mmg tak jelak2 :P Tapi yg nasi ayam & chicken teriyaki ni mmg kena ngan tekak bdk2 & mak bdk..hehehe cuba lah

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Yat cayang!! * kiss2*
hehehe yer ke? yat pun kalau tayang jelly2 pun buat mama ngences.. kat rumah mama mmg tak laku lah jelly melly nih tapi kdg2 nak jgk buat tapi fikir2 kang membazir tuh yg terbantut nak buat!
Aah lah next week dh pose.. habis nak cam mana yer kalau dh nak N3 msk2? hehehe :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

hehehe Mas mmg sedap beb!! Tak rugi mencuba..lagi2 ayam teriyaki :P

Nurul said...

Salam, Mama...
Wah, terliur tgk ayam teriyaki tu.... sedappp betul nampaknya... :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Ayu..

hehehe kang si along & shasha baca memjerit diorg hahaha :)Tapi diorg mmg tahu & selalu ckp mcm tuh :)

Tak lah mama msk biasa2 jgk cuma bila teringat si Nazli suka mkn nasi ayam tuh yg tgk resipi dari Kak Anim mcm senang jer..terus msk kan utk semua.. Anyway mama masih janji ngan Nazli resipi chicken char siew..blm dapat2 lagi resipi.

Mama Hawa/Mama Nani said...

hehehe Amie... kalau bwk pinggan jer dah habis lah tggl sos teriyaki jer ..alah kesian nyer...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Nurul..
aah lah Nurul mmg sedap kat tekak kami anak branak kat sini..cuba lah :P

tun_telani said...

mama.. sedapnyer... tun duks org2 nih, malas nk masak.. nk gi tumpang makan umah ma ye.. ^^

Gee® said...

wah!! menyelerakan sungguh...perut tgh lapar pulak nih...ayam tu paling mengancam... berkilat jer...pergh!!

quinnie said...

sedapnya mama....yummyyyy,,saya suka makan nasi ayam...:)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Tun ..alah kesian nyer seorg2..meh lah dtg sini kite mkn togather2..hehehe :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Gee ayam tuh kilat sbb ada madu sikit..mmg bila dah grg berkilat..sedap tau mesti try :P

Mama Hawa/Mama Nani said...

Quinnie.. oh sama lah ngan anak2 kat sini :P fav diorg

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...