Tuesday, July 19, 2011

Lempeng Mee Segera



Salam sejahtera & selamat pagi kepada teman2 mama yg diingati selalu...
dah beberapa hari tak sempat update blog... pagi nih ku gagahi jgk utk mencoretkan serba sedikit masakkan yg telah mama siap beberapa hari yg lepas..

seperti biasa rutin2 mama ke rumah mak... keadaan abah sejak 2-3 minggu ni..agak lemah..dah tak byk sgt bercakap.. makan & minum pun dah tak lalu...

Okaylah mari kite tgk resipi lempeng mee segera yg mama masakkan utk breakfast last week.. kalau tak silap time ni my hubby cuti seminggu.....

Resipi dari dapur kak pah jgk .... memang sedap sekali2 makan mee segera nih...sedap dicicah bersama cili sos saja ...makan diwaktu lempeng nih panas2 atau pun suam2.. Terima kaseh yer Kak Pah.. Hawa salin resipi disini supaya senang dirujuk oleh anak dan mana lah tahu teman2 yg lain :)



Lempeng mi segera - Kak Pah


bahan2
2 bungkus mee perisa kari
4 biji telur 
beberapa ekor udang- x letak gantikan ngan chicken patties
1/2 biji bawang besar didadu kecil.
1 biji tomato didadu kecil
sedikit capsicum merah dan hijau didadu- letak cili merah
sedikit daun sup dan daun bawang dihiris nipis- x de stock




Cara2


1. Mee direbus, ditoskan airnya dan dikerat-kerat pendek.
2. Udang dibuang kulit dan dipotong kecil
3. Masukkan kesemua bahan di atas ke dalam mangkuk berserta dengan dua bungkus perasa mee megi.
4. Goreng di dalam minyak panas dengan api sederhana besar.


17 comments:

Kerull said...

Salam Ma..n Gud Murning..wah dah ada lempenglah umah mama pagi2 ni..sedapkan makan panas2 ni...nanti nak test kicthen lah...masuk list ni..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Kerull & GD morning to u :)
hehehe lempeng yg dh buat minggu lps :P Mmg syiok mkn time panas nih.. sila kan Kerull :P

lyn at home said...

wah..kak hawa..lempeng fav lyn tp anak suka mee maggie pas ni nak test buat le,,:)

Mas said...

mama...klu masak lempeng gini....
memang suka anak2 mas...
boleh try la nanti..........

Yat Maria said...

Mamaaaaaaaa...pa kabar?? kita nak gak bekpes cam ni..kita lom bekpes lagi, baru minum kopi jer...perut tak baper sedap..semalam kekenyangan satay kajang...bak seketui Ma..

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum mama...
wah cantiknya lempeng mee segera tu mama... mengoda ler..cantik... anak2 pasti suka kan bab2 mee segera nie.. mkn time masih panas2 lg gitu... mmg best!

Mama Hawa/Mama Nani said...

lynn..kat sini pun lempeng fav..tapi dh lama tak msk..sekali2 buat versi maggi okay jgk yum3x

Aah Mas... sekali2 buat lempeng maggi okay lah tapi kalau selalu tak lalu rasa nyer mama nk mkn..try lah :P

Yat..mama sihat cuma ada sikit busy alah biasa jer..hehehe tu lah mkn mcm2 perut pun naik sebu..takpe minum air kopi dulu bila dah okay nnt mama antar lempeng maggi nih hehehe :)

Diana..
Wslm Diana :)hehehe anak2 lah sukakan maggi ..sekali sekala kenakan ngan lempeng maggi okay lah tak blh selalu tau! hehehe

izahdaut said...

maa.. nak seketui.. sedap tuu.. kat rumah ni tak de lak perasa kari. yang ada perasa tomyam je.. kena modify la nampaknyer. hee

CT Delima said...

As'salam Mamahawa

Ct doakan semoga ayah Mama cepat2 sembuh, begitulah bila orang yang tersayang tak sihat, kita juga akan rasa sakitnya.

Menu yang simple tapi nampak sedap. selalunya kat rumah ni maggi tu tak sempat nak buat lempeng macam ni. dok beli jer mesti cepat jer habis. kena sorok lah erk macam tu... hihihi

Kak Rosaliza said...

assalam mama, sedapnya lempeng megi ni, mesti ank2 suka bangat. Saya doakn moga abah mama cpt sembuh

YANA SHAIFUL said...

Salam Mama..

sedapnya..mcm2 bleh bt dgn megi yee.. nnt nk try lah..ari ni mintak sini dulu sekeping hehee

canteq said...

wow!! best gile.. kelihatan sungguh sedap... most of the food kat cni mmg kelihatan sgt menyelerakan... leh tukar link x? i dah add u ya... mine: http://canteq.blogspot.com

quinnie said...

salam mama....dah lamanya saya tak makan lempeng mee segera ni...pernah buat sekali...dpt byk walaupun guna sebungkus je maggie...sampai tak larat nak makan...lepas tu langsung tak buat2 lagi...hahahah

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam mama..

semoga abah mama cepat2 sihat yer.. risau kan bila ayah atau mak tak sihat...
lempeng mee segera ni ada nostalgia bagi saya.. pertama kali tengok yg kawan bwk bekal kerja rasa sgt pelik + teruja sebab mee segera boleh buat mcm tu... sy pun belajarlah dengan dia resepinya.. ini cerita zaman2 anak dara dulu tau mama.. hehhe.. mmg sedap..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Izah..hehehe dah habis daa... kalau kat rumah mama selalu diorg suka perasa kari kalau berkuah kalau mee grg maggi tak kisah apa perisa.
Alah kite yg buat nyer... kira lagi power lah perisa tom yam ada masam & manis..cuba lah :P

Wslm CT..terima kaseh atas doa nye itu..sungguh terharu.

Betul tuh ..sama lah kite kat sini pun kalau maggi siap simpan stock lagi mcm2 flavour :)

terima kaseh rosaliza atas doa :) Biasa lah bila org tua yg dah uzur tak mahu mkn susah ati jgk..tapi nak buat cam mana kan..
hehehe maggi yg dibuatkan lempeng saja jer utk sarapan pagi...simple :P

Wslm Yana :)
hehehe nak minta sekeping dah habis lah Yana :) Nnt bila mama buat lagi mama kasi k :)

Canteq :) tq sbb sudi keblog mama :) biasa2 jer masakkan & makannan disini :)Blh apa salah nyer kite bertukar2 link :)

Wslm Quinnie...
aah mmg dapat byk kalau buat tipis2 ni mama mama buat tebal sikit... habis jgk sbb anak2 suka mkn maggi..

Wslm Madihaa..

Insyallah Madihaa..alah sakit tua Madiha & tq sis for the doas :)
Oh yer ker madihaa..mama nih baru jgk dpt resipi ni..masa zaman anak dara dulu tak de benda maggi2 ni semua.. skrg jer dh mcm2 mknnan segera..apa2 mmg sedap lempeng mee segera yg dibuat segera utk breakfast..hehehe :)

Juwita Jamaludin said...

salam mama.. sedapnya nampak lempeng mee segera tu.. cantik gambarnya.. geram rasa nak makan je

Aziela said...

Salam ceria mama... sedapnyer nampak. Cantik jer bulat lempeng mama. Cuma nak tanya...tak perlu godekkan telur sekali ker mama? Boleh terus goreng mcm tu jer ekk?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...