Wednesday, July 27, 2011

Nasi Kari Ayam



Salam pagi Rabu .... pagi nih tak blh pot pet lama2 byk kerja yg nak diuruskan...

Masak nasi kari nih dah last 2weeks ago... masa Nazli tak de..msk sikit jer saja nak test.. tak menghampakan SEDAP!!! masak kan lauk kari ayam lebih sikit macam Kak Anim jgk... sambal mangga sebagai tambahan.
Resipi dari Ibundo/Kak Pah lagi..mmg best kan Kak Anim???
terima kaseh yer Kak Pah for the resipi... minta izin ltk di dapur Hawa plak :)

Mari kite tengok resipi ....



Nasi kari Ayam - Ibundo/Kak Pah
Bahan:

3 cawan beras basmathi
1/2 ekor ayam ataupun lebih dipotong biasa
4 sudu besar butter atau majerin
8 cawan santan dari sebiji kelapa - mama gunakan 1 santan kotak & tambahkan ngan sedikit air
3 sudu besar rempah kari- tambahkan lagi 1 sudu kari
4 ulas bawang merah dihiris*
2 ulas bawang putih dihiris*
1 inci halia dihiris panjang*
rempah tumis empat sekawan
1 cube stok ayam kalau suka- mama letak
sedikit daun ketumbar
yg bertanda tuh * mama blender jer

mama tambah kan 1 sudu makan tomato paste 



cara:

Beras basmathi dibersihkan dan di tos kering airnya. Ketepikan.

Panaskan butter/majerin dalam periuk. Masukkan bawang merah, bawang putih, rempah empat sekawan, dan halia. Tumis sehingga naik bau. Masukkan rempah kari. Tumis sehingga rempah kari masak. Masukkan ayam. Kecilkan api dan biarkan air ayam keluar. Apabila air ayam kering, masukkan santan, garam, stok ayam dan daun ketumbar. Masak sehingga ayam lembut dan masak. Padamkan api.

Kemudian curahkan kesemua bahan yang dimasak tadi ke dalam penapis. Ambil kuahnya dan masukkan ke dalam beras di rice cooker. Pastikan kuah itu cukup untuk menanak nasi sebanyak 3 cawan beras itu. Kita dah biasa masak nasi dan tentu tahu berapa banyak air yang nak digunakan. Tapi untuk nasi ini, sila lebihkan sedikit airnya daripada ukuran biasa. Kalau kuah tak cukup, tambah sikit dengan air. Kalau kuah terlebih, jangan habiskan. Boleh buat kuah untuk makan nasi nanti.

Apabila nasi sudah 3/4 masak, masukkan ayam dan segala macam tok nenek yang ada bersama ayam itu ke dalam periuk nasi. Gaul dan tanak nasi hingga masak.

Nasi ini boleh dimakan dengan lebihan kuah kari, sayur salad sempoi dan sambal belacan.


17 comments:

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum mama..
nasi nie mmg sedap kan mama... diana pun suka ... nampak nasi kari ayam yg mama buat tu mmg terasa keenakannya kat tekak nie lagi tau mama.. cantik nampak nasi tu...

ibundo said...

waa.. cantik cantik...
menjadi tul nasi kari hawa.

CT Delima said...

As'salam MamaHawa

Selamat pagi semoga Mama ceria sentiasa. Cuaca di s'pore okey ker...hihihi. Kat KL ni panas sentiasa :D

CT tak cuba lagi resipi dari Ibundo ni, insya'Allah kalau rajin bolehlah mencuba resipi ni nanti Ma :D

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Diana...
Tu lah nak ingat sapa yg dah buat nasi kari ayam nih..rasa2 mama ada lah 2-3 teman blogger yg dah mencuba nyer..maaf yer mama terlupa plak...

Mmg kena pada tekak mama n family disini..sedap lah diana


Ibundo...
hehehe thnks yer Kak Pah for sharing the great recipie...hehehe i likeeee ...

wslm Ct..
Selamat pagi jgk buat CT.. cuaca di spore mcm mendung skrg..oh kat KL dh panas yer

Insyallah CT mmg sesuai kalau di buat berbuka pose senang jer cara memasak nyer :P

anymz said...

betul..betul..betul..memang sedap..daaaaan nasi kari versi hawa ni menjadi sangat2..cantik betul.beras basmathi tu pun cantik panjang2..akak punya bila dah kacau patah2 jadinya nasi tu..kes ganas le tu kan?..hehe

Mas said...

cantikk la nasi tu mama.....
masih dalam list resepi ni...
nak try buat juga nanti....

Ayu said...

Assalam ma,
wah mesti sedap nasi ni..tengok pun dah tahu sedap..bolehlah masuk list lagi..huwahh..kalau nak tengok list kena naik basikal sebab panjang berkilometre2..hehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Kak Anim..hehehe mmg best kan3x. hawa gunakan beras basmati House Brand. Lps nasi masak Hawa tak kacau byk2 takut nnt nasi nyer pecah2...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Try Mas jgn tak try... mmg sedap :P

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Ayu..harus cuba Ayu mmg sedap kat tekak mama nih :P Jgn ckp lah Ayu..list mama klau di bind blh jadi novel 2-3 buah...hehehe asyik print resipi jer entah bila agak nyer nak buat...hehehe

Zaliedana said...

Assalam mama,alahai terliur sungguh nengok nasi mama nih..Mmg nmpak sedap kedebom,mmg da dlm list nih,nak wat bln posa nanti..

Nurul said...

Salam, Mama...
Wah menarik nya kejadian nasi kari ayam mama ni... Nurul pun akan try juga nanti... :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm CT..
mmg sesuai pada bila2 masa saja..insyallah akan bertemu pada bln pose nnt.. mama tunggu :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

wslm nurul...
mama menggunakan beras basmati mungkin jenis yg baik & tak gaul lama2 sgt mungkin tuh sbb nmpk nasi nyer pjg2.. cuba lah :D

Juwita Jamaludin said...

salam mama.. sedapnya nampak nasi mama tu.. ita pernah buat nasi ni sedap nasi ni.. suka.. tgk orang buat rasa nak buat je lagi..:)

cik cek said...

Cantik je hasil kejadian nasi tu...aduh...memalam baru sempat singgah...

quinnie said...

malam baru dtg menjengah...ngeee...mama pun dah buat ye nasi kari ayam ni...Insyaallah nak masukkan dlm list menu ramadhan..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...