Wednesday, July 13, 2011

Kerabu Ikan Tongkol/Aya


Salam tengahari teman2...

hehehe kerabu ikan tongkol dah mari kat Singapore...hahaha
Orang Singapore pun pandai mkn Kerabu Ikan nih tau!!!!

Nor sedap lah manyak syiok lah ..cuma mama lebih kan kacang panjang.. kacang botol kat my area dari minggu lepas cari tak dpt..agak nyer tak musim kat spore.. Suka bila mkn ada krap krup n bila tergigit cili padi tuh yg tak tahan..kepedasaan!!!

Okay maybe next recipe.. mama nak cuba kerabu ikan bilis n tomato mesti sedap jgk..hehehehe habis lah!!!! asyik makan her..ni pun cik hubby cuti seminggu duk rumah kerja nyer asyik mkn jer!!!

Nor mama c&p resipi dari dapur Nor jer yer..thanks so much for the recipe..


KERABU IKAN TONGKOL by Watierman MyR
sumber : Yani Deco Choco
sumber: K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahan
1/2 ekor ikan Tongkol(ikan Kayu) sederhana besar
2 labu bawang besar
2 biji cili merah
5 biji cili api (boleh tambah kalau suka)
sedikit air asam jawa dicampur dengan secubit belacan dibancuh
secubit garam ikut selera anda- x letak sbb ltk sos ikan lbh sikit
air perahan limau kasturi/ limau nipis- 4 biji limau kasturi
sedikit gula ( ni sy tambah)- mama ltk jgk
kacang botol ~ dihiris nipis (k.nor tambah)- mama x letak
tomato ~ buang empulur dan biji, dan hiris panjang (k.nor tambah)- mama ltk 2 biji 
2 sudu sos ikan ~ (k.nor tambah)- mama ltk lebih 
kacang panjang - dihiris tipis2 




Cara-cara 
Ikan tongkol dicuci bersih dan dibelah dua
lumurkan sedikit garam pada ikan dan dibakar
Biar ikan masak sebelah baru dialihkan ke sebelah lagi
Sementara menunggu ikan masak bolehlah menghiris nipis...bawang besar, cili merah dan cili api
Bila ikan dah masak perisi ikan macam nak buat kuah laksa
Campurkan dengan bahan yang dihiris tadi
gaulkan bersama dengan air asam & belacan, garam secukup rasa dan perahkan limau kasturi ....dah siap untuk dihidangkan...Cubalah!

11 comments:

Mas said...

mama.....give me 5...
macam berjanji lak yerk..
mas pun buat kerabu ikan tongkol tau...
japp lagi nak n3kan...
sedappkan mama kerabu ni...
terbaikk....

anymz said...

wah!hawa dah buat gak ya..akak lom jumpa ikan tongkol lagi kat sini.belum musim kot..tggu dah ada pasti akak buat kerabu ikan ni..sedap nampaknya tu

Amie said...

owwww....kwrabu ikan tongkol ye....dah cukuplengkap dengan segala aksesorinya, tak payah cari lain....makan je dgn nasi putih panas2....sedap!

K.Nor said...

wahhhh pakat makan kerabu ikan belaka arini ya.. mas, mama hehe..

sedap tu ma, nor ratah aje pun suka.. kalau buat dgn kacang botol lagi la sedap tu.. tp kacang panjang pun ok gak kan :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Mas..*tepuk tangan* hi 5 hahaha aah lah cam berjanji jer kite ni..

Aah lah Kak Anymz...agak nyer jgk blm tiba musim..mmg sedap kak yum3x

Amie... hehehe mkn nasi panas2 jer dah memadai :P

hehehe Nor..semln kite berdua ngan Mas mimpi mkn kerabu ikan tongkol togather2 *__*
Tu ah kalau dpt kacang btl lagi sedap krap krup nyer :P

tun_telani said...

wahh.. sama laa ngan kak mas wat.. tun nk tumpang makan boleh? malas nk perisikan ikan.. hehe..

Ayu said...

Assalam ma, wah tak boleh tahan ramai yang dah buat kerabu ikan ni..
berjanji dengan mas ya ma..hahaha..
lain kali mesti nak cuba ni..
ma, thanks for the wishes untuk marsya tu ya..

Mama Hawa/Mama Nani said...

hehehe Tun..dah habis :P sedap punya psal dah licin..cuba pergi rumah Kak Mas tgk ada lagi tak untung2 blh tumpang mkn kat sana..ki3x :)

Wslm Ayu..cuba jgn tak cuba Ayu!! rugi tau!! mmg sedap kat tekak mama. Ayu mesti suka punyer sbb ada cili padi!!! hehehe
No problem..just a wish jer :)

Ezadlieza said...

mama...aduh kat sini pun kerabu tongkol ler..td tgk umah mas pun ada...

Diana @ Melley Mey said...

kat cnie pun ada kerabu ikan tongkol juga yer mama... tergoda lg... meleleh air liur d buatnya... nampak sgt sedap.. suka kat kerabu mcm nie..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Lieza.. aah semalm berjanji ngan Mas hehehe mmg syiok lah mkn kerabu tongkol..

Diana..
ni 1st time mama cuba mkn/buat kerabu ikan..tak menghampakan sedap sekali kecur dibuat nyer bila tgk kat dapur Nor..hehehe kalau tahu siang2 mama dah cuba

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...