Tuesday, July 12, 2011

Roti Bakar Berinti


Assalamualaikum 
kepada teman2 yg diingati selalu....

Bila Kak Pah tayang roti berinti minggu lalu..terus print resipi....
Ini lah hasil nyer... ada ala2 pizza pun... sesuai di makan pada bila2 waktu tak kira lah utk breakfast, lunch or dinner... mmg kenyang mkn roti bakar ni.. cuma mama buat tak berapa tinggi... mungkin loyang mama agak besar sedikit... kebetulan ada balance cheese so mama topping kan bersama mozzarella & pamessan cheese. Puas Ati lah buat kan breakfast utk diorang..

Kak Pah ... tq yer for the recipe.. Hawa minta izin share pulak di sini... mmg berbaloi!!! Kite semua suka.. Hawa ckp ngan hubby ni roti lapis pizza.. yum3x :)

Roti Bakar Berinti 
sumber- Kak Pah resipiibundo.bs


Bahan:
1 bungkus roti gardenia
fresh milk
4 ketul dada ayam didadu kasar
2 biji bawang besar didadu kasar
1 ulas bawang putih didadu halus 
1 ulas bawang merah didadu halus
3 biji ubi kentang didadu kasar
1 batang carrot didadu kasar
1/2 biji capsicum hijau didadu kasar
1/2 biji capsicum merah didadu kasar
1/2 tin cendawan butang dihiris (cendawan butang dalam tin yang ada tanda halal jakim)
1 biji tomato didadu kasar
1 botol sos spageti kimball perisa cendawan
mozarella cheese yang diparut



1. Masukkan roti ke dalam bekas dan curahkan fresh milk supaya roti lembut.  Berapa banyak fresh milk nak bubuh, boleh diagak-agak.
2. Panas sedikit butter (bundo panaskan xtra virgin olive oil).  Tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau.  Masukkan ayam dan gaul rata. Masukkan pula ubi kentang yang didadu. Kemudian masukkan sos spageti kimbal.  Kacau dan tambah sedikit air. Masukkan bahan lain kecuali tomato. Masak hingga kuah kering dan masukkan tomato sebelum padamkan api.
3. Gunakan kaserol tahan panas. Bundo guna corelle. Lanser sedikit dengan butter. Perah dulu roti sekiranya terlalu berair.  Susun beberapa keping roti sebagai base.  Tekan-tekankan.  Letak inti di atasnya.  Letak lagi beberapa keping roti di atas inti. Letak pula inti.  Letak roti dan akhir sekali letak inti.
4. Tutup longgar dengan foil dan bakar selama 50 minit atau sehingga masak dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu. Bundo guna suhu 150 deg saja sebab oven bundo ni ada gila-gila sikit.  Kalau letak lebih daripada 150 deg alamat habislah rentung benda yang dibakar tu.
5. Bila habis 50 minit, keluarkan dan buang foil.  Tabur dengan cheese dan bakar sekejap sehingga cheese cair. Oleh sebab bundo tak taruk cheese, lepas buang foil tu bundo bakar dalam 8 minit lagi.




24 comments:

Mas said...

mama...bestnya sarapan roti ni....
mas suka..
sambil2 tu minum nescafe tarik....
perhhhhh....

Mama Hawa/Mama Nani said...

hehehe cam sama kite yer Mas...
Mama pun suka minum nescafe :P

AZLITA AZIZ said...

ya Allah... terliurnya..
lapar terus perut ita..
sabo... sabo...
tak leh tenung lama2 ni.. ade batal pulak posa ni kang...

Amie said...

selamat pagi mama hawa,
amie belum sarapan lagi ni.... adeehhh...sedapnya, ngences kita dibuatnya!

Mama Hawa/Mama Nani said...

Ita... oh Ita puasa yer ari ni...dah lah tuh jgn pandang lama2 kang jejes plak air liuq. Selamat Berpuasa Ita :)

Slmt Pagi Amie :)Laa cikgu blm sarap lagi yer??? Yok kite sarap ngan air nescafe!! hehehe

Nazrah said...

kita pun suka makan ngan nescafe..sekali tengok mcm pizza ...terus nak bfast...

anymz said...

salam hawa

wah akak pun masak hasil skodeng dari dapur kakpah..sedap2 makanan kat situ kan?maklum org lama tu hawa.hehe

ijayuji said...

Salam mama! sedapnyer ma! ada lagi tak? sekali pandang mcm lasagna sekali pandang lagi mcm pizza! mmg best niiiiiii ma! senang laks tuuu masuk list! :D

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum mama...
sedapnya.... memang mengancam roti bakar berinti tu mama...

CT Delima said...

As'salam MamaHawa

nampak sedap sangat2, kalau dapat merasa lagilah sedap. lebihkan cheese kat atas dia perggg..tak boleh nak bayangkan dah ni. semua bahan ada cuma nak tunggu lampu hijau jer baru boleh ON.. hehehe

Wanieyra said...

Salam mama...

sedapnya kalau dapat tumpang makan sekali......

Ida,Japan said...

slm kenal mama...ida follow sini, sudi2 singgah ke HCT, adehh...tgk roti ni, mabelesss sgt...cam pizza pun ada.

Anna Qawina said...

macam pizza la kak...nampak mewah gitu..

tun_telani said...

salam maa.. aduhh.. kecur tgk nii..dh laa tun ni suka sgt mkn apa sahaja yg ala-ala pizza.. dpt pulak letak cheese byk2 kt atas.. perghh.. mmg x ingat dh kalori bila mln..

nOOrsha said...

fuhhh..kecur air liur saye mama.. cheese tu melertsss btol..... nak merase sekeping.. kalo sebelah umah, dah lame saye wat muke x malu mintak roti ni..ehehe

Gee® said...

wow!! mengancanm la roti nih... aisey!! kalau dtg awal tadi mesti dapat rasa kan...

ady said...

as-salam mama
terliur je Ady tngk roti bakar berinti tu...macam pizza...

ibundo said...

mamahawa,
resepi yang boleh ulang banyak kali mesti famili tak jemu makan. glad you like it..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Nazrah... mmg mama suka breakfast ngan air nescafe..kenyang jer!! Aah cam pizza ada cam lasagna pun ada..hmmm try lah Naz :)

Kak Anim.. aah Hawa pun dah mula tertarik tgk resipi2 dari dapur kak pah ni...

Wslm Ika!! Mmg sedap Ika!! dah habis hubby n shasha kerjakan...hehehe mmg cam pizza or lasagna..try lah :P

Wslm Diana.. hehehe mmg sedap di tekak mama ni Diana. Kalau roti berinti ni mmg mama n family suka :P

Wslm CT... hehehe biar cheese yg byk2 kat atas roti tuh meleleh samapi kat bawah bila kena tarik berjela2 hahaha...*saja kasi jeles*

Wslm Ira..
hehehe sib baik jauh kalau dekat mama calling2 Iraaaa....

Slm kenal jgk dari mama Ida.. tq sbb sudi singgah n follow..
aah cam pizza.. kalau malas nak uli tepung gunakan roti pun blh..Marbeles resipi dari Kak Pah :P

Aah Anna cam pizza pun ada ..cam lasagna pun ada...

Wslm Tun..
Oh Tun suka mkn yg ala2 pizza? Tuh pasal mama tgk tun byk resipi ala2 pizza.. blm sempat mama nak mencuba pizza mafin & upside down pizza dari dapur Tun..maybe next on the menu..hehehe

Noorsha.. cheese tuh saja buat kasi meleh biar Noorsha kecur...hehehe kalo sebelah rumah dah dpt daa merasa..ni jauh kat PD jamu mata jer lah :)

Gee.. aah kalau stg awal mungkin dpt lah Gee merasa...ehehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Ady...
Aah lah mcm pizza pun ada..cam lasagna pun ada ada sedap anak n hubby pun suka mkn roti begini..

Kak Pah..
Im glad to try out this recipe..blh buat again n again. The whole family suka kak :P

quinnie said...

akak saya pun suka kalau sosnya jenis yg macam ni...ala2 spageti...saya sorang pun boleh perabihkan...kekekek

cik cek said...

Salam mama....

singgah sini lewat dinihari & salam kenal2 dari cek....

Sedapnya tgk roti bakar Berinti tu...kechur..telan2 air liur....:)

Juwita Jamaludin said...

Mama sedapnya .. Nak buatpyn mdah.. Boleh cuba ni nanti

canteq said...

ya Allah... sedap gile... npk beshhh sgt.. huhu dah la pose ni.. komfem buka nnt carik pizza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...