Thursday, February 17, 2011

Blueberry Cheese Cake



 
Blueberry Cheesecake - non bake was supper delicious..... even cik hubby likes it :)
Komen dari shasha anak mama was - very silken even though she tak sukakan blueberries..but in the end eating all the topping..hehehehe
 
Recipe kali ni dari dapur Zai KL yg memang expert dlm bab cake2 nih... Thanks yer Zai atas recipe kek blueberry cheesecake nih. Hawa minta izin C & P recipe di sini :)
Blueberry chilled Cheese Cake
Resepi: kzai@Teratakimpian

Bahan-bahan A:
180 gm biskut mudah hadam - mama guna kan biskut Marie
95 gm mentega
Loyang springform 6 atau 7 inci- kalau guna 8 inci kek jd nipis sikit-

Bahan-bahan B:
100 ml krim putar(whipping cream)
100 gm/ml low fat blueberry yoghurt
250 gm krim keju
120 gm gula kastor
1 sudu besar jus lemon

Bahan-bahan C:
15 gm gelatin "halal"*
100 ml air panas*
- *campurkan dan kacau hingga jernih...sejukkan selama 5 minit

Topping:
200 gm blueberry filling - pilih yg ada biji2 blueberry
40 ml air panas
1 camca teh gelatin "halal"





Cara:
  1. Hancurkan biskut sehingga jadi serbuk.Sediakan loyang acuan berukuran 6-7 inci dan masukkan biskut.
  2. Cairkan mentega dan masukkan dan kacau rata.- akak panaskan dlm m/wave
  3. Tuangkan mentega kedlm bekas berisi biskut tadi. Kacau rata.
  4. Tekankan adunan ini agar menjadi rata.Sejukkan dlm peti ais selama lebih kurang 30 minit agar ia menjadi keras.
  5. Pukul krim putar sehingga pekat kemudian campurkan yoghurt dan gaul sebati.Ketepikan.
  6. Pukul krim keju bersama-sama gula dan jus lemon seingga sebati.Setelah itu masukkan gelatin dan gaul lagi sehingga sebati.
  7. Kemudian tuangkan bahan ini kedlm bekas yg berisi krim putra + yoghurt tadi dan gaul rata dgn menggunakan whisk.
  8. Keluarkan adunan biskut dlm peti ais.Tuangkan adunan krim putar + adunan yoghurt keatas adunan biskut dan ratakan.Kemudian sejukkan semula dlm petiais selama 3-4 jam. Bila dah dikeluarkan hiaskan dgn topping untuk dihidang.
Untuk Hiasan:
-Satukan gelatin dgn air panas dan kacau hingga gelatin larut kemudian satukan dgn blueberry filling.Kacau rata dan bolih digunakan utk menghias atas kek tadi.

6 comments:

Mas said...

wahhh..sedapnya ciskek...
terliur mas nengok.....

K.Nor said...

salam ma, wahhhh.. menu serupa tapi tak sama nih.. nor buat ciskek gak.. hehe

meh kita tukar2 sepotong sorang ya.. tak leh banyak2.. sbb dah jd penternak lemak jaya nih :)

Nieza said...

Assalam mama..wah sungguh menyelerakan kek ni...ni yg buat nk cuba ni tapi kalau buat sure mkn byk lak..tapau mama la sepotong dulu..hehe

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Mama, ni betul-betul kacau diet saya, jadi addicted nanti, wee..... meleleh tenguk berrynya. - ALL TIME FAVOURITE

Mama Hawa/Mama Nani said...

Mas
hehehe Mas :)

Nor
Wslm Nor..aah lah. Tapi Nor punya cun melecun lah :)
Meh kite tukar2... alah septg mana jd lemak byk pun :D

Nieza
Wslm Nieza.. alah cuba2 buat yg non bake. Kalau yg bake mama blm confident sangat.. hehehe ambik lah septg dua :D

Paty
Wslm Paty..
hehehe sekali2 lupakan diet!
For a slice tak jd hal pun..tapi bila dh nganp 1 slice jd addicted
pulak..hehehe yes ur right :)

munna said...

sangat2 tak tahan melihat kek ini...sedapnya..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...