Kari Ikan Ala India
Bahan-bahan ( 6 - 8 orang )
- 1 ekor ikan merah, dibersihkan dan potong ikut suka-mama gunakan kepala ikan tenggiri
- 2 biji bawang besar*
- 3 ulas bawang putih*
- 1/2 inci halia*
- 3 biji cili merah*(*dikisar halus)+(mama tambah 1 sudu besar serbuk cili)
- 3 camca besar rempah kari ikan (mat guna rempah "babas"+(Ayu tambah 3 sudu besar lagi sebab nak banayk kuah)-mama pun
- BAHAN2 TUMIS:-
- 2 ulas bawang putih, dihiris halus (kalau besar guna 1 ulas saja)
- 4 biji bawang merah kecil, dihiris halus
- 1 camca teh halba campur (terdiri dari halba, jintan putih/kasar dan biji sawi)
- 2 tangkai daun kari
- BAHAN2 LAIN:-
- 2 keping asam gelugor+(Ayu tambah 1 keping lagi)- mama ltk asam jawa
- 2 biji terung. dipotong dan goreng separuh masak-(mama gunakan bendi)
- 3 biji tomato, dibelah dua
- 1/2 cawan pati santan (guna santan kotak)-x ltk santan
- Garam, gula dan serbuk perasa (jika suka)
- 2 biji cili merah/hijau, dibelah dua, jgn putus
- 1 biji mangga muda-(Ayu tambah) - mama x ltk
Cara-cara
- Bersihkan ikan, perap dgn asam limau dan garam, cuci bersih dan toskan. Satukan rempah kari ikan dan juga bahan2 yg telah dikisar tadi. Gaul rata.
- Panaskan 1/2 cawan minyak dalam periuk, tumis bahan2 tumis hingga wangi. Masukkan rempah yg telah dibancuh tadi dan masak hingga terbit minyak. Gunakan api perlahan.
- Masukkan air (kurang lebih 700ml, atau ikut suka), dan kacau. Biar hingga mendidih. Masukkan ikan, asam gelugor dan perasakan dgn garam, gula dan serbuk perasa jika suka.
- Bila mendidih, masukkan pati santan, terung, tomato dan belahan cili hijau dan merah. Biar mendidih seminit dua. Matikan api dan boleh dihidangkan panas2.
Thanks to both Ayu & CMG for the recipe... Sedap !!! kalau makan besok..lagi power!! hehehe cicah ngan biskut tawar buat sarapan..jemput semua..hahaha
4 comments:
assalam hawa..buat pe tuuuu?..
oh,hawa dah masak kari semalam ya..akak baru nak buat hari ni..versi india ni memang best kan..tambah2 kalau kita pandai buat rempah sendiri aduuuuh terangkat seh.makan dgn sambal belacan dan ulam2an...
dah..dah..akak balik dulu.buat kecur liur jek..hehe
kari ala india ni menag bestkan mama...mie kalau kt umah, mak memang selalu masak sebab xguna santan..nak2 mase makan tu, letak budu skit ...pastu ikan masin..peerrggghhh...xhengat donia makan...ehehhehe
Wslm kak Anymz...
hehehe ni lagi duduk sambil mkn apam labu... best kan kalau buat rempah sendiri. Mmg kena ngan sambal belacan & ulam2 an.. nak lagi sedap makan ngan kicap!! Fav tuh. Lps mkn bau tangan..hish!!!
okay kak...baik2 jalan :D
Mimey...
Aah mimiey..best kan :D
Tambah kan ngan kicap kat nasi...uish!! dah lah ni mama ngecur plak!!
wahh..mama....
bestnya kari tu..nampak sedapp la....
cicah ngan roti pun best ni..
Post a Comment