Salam pagi Isnin semua...
Tak nak cerita banyak2 ... layanlah menu2 hujung minggu mama yg tak seberapa nih :)
Resipi dari Hana yg dicuba kali ni.. ternyata tak menghampakan... Sedap esp sos hitam yg digemari oleh anak2. Terima Kaseh Hana sudi berkongsi resipi... mama minta izin C & P dari dapur Hana :)
RESEPI AYAM PANGGANG ALA CHINESE
source : paty`s kitchen / Hana
Bahan-bahan
- 1 ekor ayam
- 3 sb marjerin/mentega
- 1 sb madu
- 2 sb kicap cair
- 2 ulas bawang putih - parut - hana tambah halia
- garam dan lada sulah - hana buh lada hitam
- 2 sb sos tiram
- 2 sb kicap pekat
- 1 sb kicap cair
- 2 sb air rebusan ayam
- 1 sb madu - hana tambah
- 1 sk minyak bijan
- 1 sb tepung jagung bancuh sedikit dgn air
- Bersihkan ayam dan keringkan.Satukan kicap, mentega, bawang putih dan madu . Campurkan semua.Lumurkan ke atas ayam dan perap selama 1 jam.Panaskan oven 400F/200C. Panggang ayam selama 15 minit dan kecilkan suhu ketuhar ke 350 dan terus panggang selama 30 minit lagi sehingga ayam masak.
- Untuk sos - Satukan semua bahan kecuali tpg jagung ke dalam kuali/periuk kecil. Kacau hingga mendidih. Kecilkan api. Tuang bancuhan tpg jagung sehingga sos agak pekat.
- Potong ayam dan curahkan sos. Hidangkan dengan nasi ayam.
1 comment:
Assalam mama, perghhh tak tahan nengok ayam panggang mama ni...sure tido mlm ni mimpikan ayam panggang ni..hehehe
Post a Comment