Tuesday, February 8, 2011

Sotong Masak Hitam


 Lauk hari2 cuti..... byk yang dah ulang. Tapi oleh sebab anak2 suka makan mama masak lagi. Cuma kali nih semua perencah diblender semua :) Senang cerita!!



Mungkin ramai yg dah tahu ... tapi utk rujukan anak2 mama, mama sertakan resipi dibawah manalah tahu esok2 kalau mama dah tak ada.... ada blog nih blh jadi rujukkan anak2



SOTONG MASAK HITAM- mamahawa
BAHAN2

1kg sotong dibersih, dipotong2 atau dicelar2 - bahagian kepala yg ada ink hitam jgn dibuang

bahan yg dikisar
bawang besar
bawang putih
sedikit halia
cili kering
serai
sedikit belacan

garam, gula
asam jawa dlm 1 sudu mkn

Cara memasak
Sotong yg telah dicuci bersih, dipotong bulat2 atau dicelar ikut suka hati. Toskan air nyer dan lumurkan bersama ink hitam sotong dan jugak asam jawa. Setelah diramas2 pastikan biji asam jawa dibuang terlebih dahulu kalau tidak bila makan....hehehe tergigit sapa nak tanggung!.
Tumiskan bahan2 kisar sehingga garing baru masukkan sotong, garam & gula ikut rasa. Jangan tambah air banyak2 sebab sotong nanti berair...Sotong tak payah masak lama nanti keras. So kacau sebentar, rasa garam, gula tutup api. Siap makan!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...