Monday, February 14, 2011

Kuey Teow Goreng Bersama Sos Plum







 Nak habis kan stock sos plum!
Ada rasa masam manis, pedas2... hehehe sedap!!!
Bahan2... apa saja yg ada dalam fridge gunakan. Alah seperti biasa goreng mee cuma mama tambahkan sos plum dalam 2-3 sudu makan buat menambah rasa masam2....


Kalau nak jgk recipe...meh tengok kat bawah




Kuey Teow Goreng Bersama Sos Plum - style mama

Bahan2

1) Kuey teow
2) Udang
3)Daging
4)Fish Cake
5)Sawi
6) Bawang besar & putih ditumbuk
7) Pes cili -
8) Sos tiram
9) Sos plum
10)Sos tomato
11) Kicap
12) Garam

13) lada jeruk

Cara2
Tumiskan pes cili, bawang besar & putih sehingga garing lalu masukkan daging yg dihiris tipis- agar cepat lembut. Masak sehingga daging lembut, masukkan udang & fishcake kacau sebentar lalu masukkan semua sos2 - sos tomato, sos plum, sos tiram & kicap. Rasakan garam & jugak masam manis nyer kuah baru letakkan kuey teow dan jgk sayur sawi dan balik2kan sebentar.Hidangkan bersama cili jeruk.


5 comments:

ain (sweet thots) said...

manarik ni mama... i pon ada stok sos plum.. boleh cuba gak nnt.

Mas said...

sedappnya koewtiaw..
menarik ni letak sos plum....
nnti bleh try la..he..he..

K.Nor said...

ma, jgn habiskan!! bg nor, nak masak udang sos, daging, sutun smua guna sos plum tp stok tak ada la pulak..

openid said...

Salam Mama,
Mama apa khabar?
Terliur tengok kuey teow mama ni. nampak lembab2 gitu macam yang goreng basah. bestnye!
ijan

Mama Hawa/Mama Nani said...

Ain
hehehe saja jer nak habis kan stock!
Try lah kalau menepati citarasa Ain :)

Mas
Kuey Teow family fav Mas..
cuba2 jer sib baik sedap...hehehe ada rasa masam2 manis :P

Nor
hehehe Nor dh nk dekat expired tuh yg mama nak perhabiskan stock.

Ijan
Mama sihat Ijan..miss uols there!
Mmg mama grg basah2 cepat mkn cepat habis...hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...