Wednesday, February 9, 2011

Roti John Panas2



Sambil taip sambil makan nih... hirup Nescafe panas2...fuyooooo berpeluh!!! Bahagia sorang2 duduk depan PC lupa jap masalah yg ada alah macam banyak masalah konon
Tadi pagi selepas tengok abah mama sempat pergi pasar... memang nak beli daging cincang. Nak buat kan lagi roti lapis ... Tuptup petang nih bila belek recipe2 ternampak recipe ROTI JOHN dari dapur Hana... terus kedapur dan hasil nyer sedap (almaklum makan panas2 tangkap gambar pun alah kadar jer) Lain kali mama akan gunakan resepi ini. Dan roti pulak mama tak nak gunakan roti perancis yg keras.. gunakan roti perancis yg lembut. Kepada Hana, thanks yer kongsi resipi simple yet delicious nih, mama C&P resepi dari dapur Hana yer  ^ _^



Roti John- Hanamemories bs




Bahan bahan
  • 150g daging cincang
  • 1/2 biji bawang besar - potong dadu kecil
  • 1 sudu kecil serbuk kari
  • Carrot@kentang - (optional) - potong dadu kecil - mama x letak
  • garam
  • 2 biji telur
  • daun sup - cincang halus
  • minyak@butter
  • Roti Hotdog (roti putih boleh juga)- roti perancis yg lembut
  • Sos Cili@Tomato dan mayonis
  • 1 biji bawang putih- ditumbuk halus }mama tambah
  • 1 hiris halia - ditumbuk halus}
Cara-cara

  • Tumis bawang besar hingga naik bau.Masukkan bawang putih & halia yg ditumbuk halus tumis sehingga kuning & naik bau. Masukkan daging dan carrot@kentang. Masukkan skali kari yang dibancuh dengan sedikit air. Perasakan dengan garam. Masak hingga agak kering.
  • Mangkuk lain, kocok2kan telur, masukkan daging tadi dan juga daun sup. Kacau.
  • Panaskan butter@minyak sedikit ke dalam kuali. Tuang telur dan daging tadi. Belah roti tak putus dan letak di atas telur. Jika menggunakan kuali besar leh wat banyak sekaligus. Tak perlu balik2kan. Bila telur dah masak, angkat terus roti dari kuali.
  • Paipkan sos dan juga mayonis. Bleh juga jika ingin buh salad atau sebagainya. Kemudian katup smula roti tuh. Potong dan siap dihidang.



9 comments:

Ayu said...

Assalam mama,
recipe ni memang the bestlah..kita dah banyak kali buat gunakan this recipe..memang stick to thislah kira..haha..ada lagikan tu..post sikit sini ma,

Mas said...

boleh tahan lgi tengok roti john tu..
tapi mama cakap sambil minum nescafe....perhhh..memang best tu...
nak join sekali...
nescafe gelas besar yer mama...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Ayu
Wslm Ayu. Aah lah sama lah kite we stick to this recipe and dont use the normal hard french loaf use the soft type lagi best. Blh nnt mama antar personally kat Wdlands MRT. Tuh jer yg mama tahu blk, tingkat semua tara tahu...hehehe

Mas
Meh mas sama2 ngan mama minum nescafe panas2. Tapi gelas kecil saja takut nnt mln jadi burong hantu..hehehe Mas pun peminat Nescafe yer?

K.Nor said...

salam ma, nak seketul! nescafe suam kurang manis satu ya.. :)

anymz said...

aduh hawa..sambil makan sambil minum nescafe nak fengsan akak baca tu..
masih belum try lagi wat roti john ni tau..dah lama dok dlm draft tu..dah hawa buat ni rasa cam nak buat pulak esok..huhu

anymz said...
This comment has been removed by the author.
Nieza said...

sedapnya nengok roti ni...harus dicuba ni..;)

♥LOVE2COOK♥ said...

Tried this recipe before and made many times since then! Mmg best! :D

Akak, wanna join U!!

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Nor..
hehehe dah habis lah :( Air nescafe blh!! Meh mama buat kan yg kurang manis :)

Anymz
hehehe saja nak menggoda!!!
Ni pun dah lama tersimpan..baru kluar dari gerobok. try lah mana tahu menepati citarasa akak :)

Nieza
harus tuh Nieza...

Love
Oh u're tried it b4. Okay mama 1st time will do it again n again coz its suit to our tastebuds :)
Wanna join me.. come!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...