Monday, February 21, 2011

Oatmeal Chips Cookies


Best therapy when down - baked cookies!!!
Akan ulang buat lagi coz dah jadi fav the kids n myself. Untuk Ayu yg mama kasihi...thank u so much...


Oatmeal Chips Cookies
Sources:-From  feedmyworld-sri.blogspot.com
 This makes 4 1/2 dozen cookies.
Ingredients:-
1 cup (2 sticks) butter, softened
1 cup sugar
1 cup light brown sugar
2 eggs, beaten
1 tsp pure vanilla extract
2 1/2 cups quick cooking oatmeal-(Ayu used rolled oats, toasted for a while)- 1/2 portion blended fine
2 cups all purpose flour
1/2 tsp salt
1 tsp baking powder
1 tsp baking soda
1 12-oz package semi-sweet chocolate chips
1 9oz Hershey Bar (milk chocolate), grated
1 1/2 cups nuts (I use walnuts)


Method:-
Preheat oven to 375F.
Lightly grease one or more cookie sheets.
Using an electric mixer, cream butter and sugars together in a bowl until fluffy.
Add eggs one at a time, beating well after each addition.
Add vanilla.
In a food processor, blend oatmeal to a fine powder.
Mix in a bowl with flour, salt, baking powder, and baking soda; add to creamed mixture.
Mix well.
Str in chocolate chips, grated Hershey Bar, oats and nuts.
Roll into balls and place 2 inches apart on cookie sheet.
Bake for 10 minutes.




Next time kalau panjang umur... blh buat cookies ni utk raya..jimat!!! blh dapat manyak2...

Sekarang dah jadi trend.. kat atas meja mesti ada ltk cookies. Buat cemel2an tgk depan tv tak sedar dh separuh habis...hehehe

7 comments:

zarin said...

sedap ni mama. baru je habiskan choc chip cookies ngan budak2 semalam..boleh lah wat ni plak :)

Mas said...

kak ayu..
dari ari tu bertangguh2 nak buat...
tiup sikit angin rajin mengcookies kat mas ni..he..he..

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Montel=montel cookies, ni kena cuba jugalah. Sedap dan menarik

Ayu said...

Assalam mama,
Apa2 yang mama sedang downkan tu..sabar ya ma..insyaallah semua dipermudahkan..
compare this cookies dengan the earlier ones mana lagi best ma?..
Apa2 pun thanks sudi cuba ya ma..


-psst....mas masih confuse mamahawa & ayu ya..hehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Zarin...
Ya..kat sini dah addicted to this chips..try lah :)

Mas... ni kak Hawa/mama lah
hehehe kalau tiup sampai tak pe!!

Kak Pathy..
hehehe montel2 mcm tuan tanah kakaka!! Sedap kak ragup n healthy

Wslm Ayu..
Thanks yer!! Insyallah.. Amin!
Kalau compare this one dgn the earlier ones .. mama prefer this one lagi crunchy n manyak rasa choclate..
Tak pe lah Ayu.. mas tuh agaknyer confuse..

Mama Hawa/Mama Nani said...
This comment has been removed by the author.
MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam mamahawa...
nampak best jer cookies ni.. kat rumah mmg sentiasa ada stok oats sejak2 ada org yg berdiet ni... hehe... kalau rajin bolehlah cuba buat.. apa2pun.. salin dulu resepi mana tau raya nnt nak buat...
thanks ye mama..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...