Friday, February 18, 2011

Hati & Empedal Goreng Jintan


Satu lagi resipi menarik lagi sedap dari dapur Ayu. Sebenar nyer Ayu gunakan daging, since dlm fridge ada hati n empedal mama cuba lah :P Thanks Ayu :)


Daging Goreng Jintan - Sources:-resepi.mesra.net & Ayu
Ingredients A:-
300g daging dipotong nipis
1 sudu teh jitan manis ditumbuk-Ayu gunakan serbuk aje
1/2 sudu teh lada hitam ditumbuk -Ayu gunakan serbuk aje
1 sudu teh serbuk jintan putih-Ayu tambah
1 sudu teh serbuk ketumbar-Ayu tambah
sedikit kunyit
air untuk merebus daging

Ingredients B:-
3 tangkai cili api dipotong-Ayu gunakan 5-6 tangkai
1 tangkai cili merah dipotong -Ayu xletak
1 biji bawang besar dipotong bulat
1 tangkai daun sup
1 tangkai daun bawang
2 sudu  minyak menumis
sedikit cuka
sedikit kicap
garam + perasa secukupnya






Method:-
Daging digaul bersama Bahan A, Rebus sehingga empuk dan air telah kering. Didalam kuali yang sama masukkan minyak, tumiskan bawang besar, cili daun sup dan daun bawang. Masukkan garam secukup rasa. Akhir sekali masukkan sedikit cuka dan kicap untuk membangkitkan aroma yang cukup menyelerakan.
Sources:-resepi.mesra.net

2 comments:

Amie said...

mmm....saya suka hati, suami suka pedal, ada lagi ke lebih2nyahe he...apapun saya dah follow je la...

Unknown said...

wah sedap ni....nieza suka juga hati dan pedal ni...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...