Wednesday, June 15, 2011

Babat masak lemak berempah, Sambal Belimbing & Ikan kembung grg Tepung


*auto publish ni.... tuan rumah gi jln2 ngan mak ke JB*

Salam teman2 yg diingati selalu... menu yg sempat di masak oleh tuan rumah setelah penat berjalan ...hehehe BW kat dapur2 rumah teman2..cam lama betul tak dpt meronta2 melihat2 dapur teman2 yg senantiasa beroperasi..hehehe :-D

Sempat masak utk hidangan malam lepas Asar... babat yg dah direbus terlebih dahulu dan siap disimpan di tempat beku... Masak lemak simple jer tapi menggunakan susu cair konon2 nak menggurangkan lemak2 yg dah berkumpul dibadan sejak akhir2 nih...... tapi...... lihat lah!!!!


*
*
*
*
*
*
*





 *
*
*
*
*
*
*







Sib baik semalam mak mama ada berikan sedikit belimbing hijau. Resipi memang dah siang2 print bila tengok kat rumah Cikgu Zana.... mmg best lah sambal nih...mama masak kering sedikit. Kepedasan sambal nih masih boleh mama terima ... kalau sapa2 nak pedas blh lah tambah cili padi lagi lah. Thanks yer Zana & kawan nyer.. Ustazah Rokiah :) Minta izin C&P resipi dari dapur Zana yer :)
simpankan sikit utk mak rasa :P


SAMBAL BELIMBING
source: Zana & Ustazah Rokiah 


Bahan2
Segenggam ikan bilis*
3 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
10 biji lada cili (ikut pedas)*
sedikit belacan*
6- 7 biji belimbing*- belah 2
Air secukupnya
Garam dan gula
Minyak untuk menumis

Cara2
1. Tumbuk bahan-bahan* sehingga hancur .. guna lesung batu yer..
2. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan* hingga sedikit garing
3. Masukkan air lebihkurang 1/2 cawan.. lebih pun tak apa..gaul rata
4. Masukkan belimbing , perlahankan api.. masaklah sehingga belimbing lembut
5. Boleh tambah air untuk melembutkan belimbing.. bila dah lembut tekanlah dengan sudip/senduk.. gaul rata..
6. Perasakan garam dan gula.. masakkan sehingga sambal kering sedikit.



Utk completekan hidangan... Ikan Goreng Tepung yg garing dimakan bersama sambal belimbing... bila nasi dah habis... ratah jer ikan goreng ni bersama sambal..yum3x... kenyang perut semalam mkn seorang2...hehehe

Utk resipi ikan kembung goreng tepung mama ambik dari dapur CT yg glamour bersama Chef Liza :) Sedap & garing walaupun hanya menggunakan ikan kembung jer... cuma mama tak letak bunga lawang..mmg tak suka ngan bau bunga lawang nih. Thanks yer CT mama salin resipi dari dapur CT yer :-D

Ikan Kembung Goreng Tepung
source: Sajian Sedap & Dari Dapur CT

Bahan2
6 ekor ikan kembung
1/2 sudu air limau nipis
1/2 sudu teh garam

Bahan perap: (dikisar halus)
2 biji lada merah
3 ulas bawang merah
2cm kunyit hidup - mama gunakan serbuk
1/2 sudu teh garam
1/4 sudu teh serbuk lada putih
1/2 sudu teh bunga lawang- mama x letak

larutan tepung: (kacau rata)
75gm tepung gandum
3 sudu makan tepung beras
1/2 sudu teh garam
1/4 sudu teh garam
1 biji telur
125ml air

Cara2
1. Gaul ikan kembung dgn air limau nipis & garam. Biarkan selama 10 min.
2. Gaul lagi ikan tersebut bersama bahan perap. Perapkan selama 15 min.
3. Akhir sekali, celup ikan kembung kedalam larutan tepung. Goreng sehingga garing

7 comments:

Mas said...

mama...sedappnya lauk2 tu..
terliur mas tengokk tau....

Yat Maria said...

Salam Ma...

ishhhhh Ma ni asyik la menggoda kita...babat dah lah lama tak makan...tak der orang nak bersihkan & masakkan for kita...tapau Ma!!

Sari Yusa Ibrahim said...

kecoq ayaq lioq! tulunnnnnnn

Juwita Jamaludin said...

Mama ita nak sambal belimbing sedapnya.. Haritu nampak rumah kak zana.. Huwaaa sedihbnangis guling2 jepun x de belimbing

Mama Hawa/Mama Nani said...

Mas...terliur??? Jgn terggoda yer Mas hehehe habis lah diet mama semalam :)

Wslm Yat..hehehe suka mama menggoda Yat ni lah :) Mama pun dah lama betul tak mkn babat..kalau Yat nak blh jgk apa salah nyer tapi sedap ke tidak kat tekak Yat tuh mama tak tahu plak hehehe :)

hehehe sari kena pkai bib ah... nnt mama tlg kesat air liuq tuh :)

Alah..kecian nyer... tuh mama tau lah kat sana mana adaq belimbing..kena lah tunggu sampai blk Msia nnt :)

ady said...

as-salam mama
wow!terliurnya..macam2 lauk mama masak semuanye sedap2..mengoda sungguh babat berempah dan sambal belimbing tu..masuk list ni..

:.Noor Zaleha Jaafar.: said...

Mama...akak pun tergoda dgn lauk pauk yg berganding tu. Akak punya favourite hak BABAT tu...meleleh air liur....nk tunggu Raya ..Hu..hu.. lambat sgt. Tak pa nnti week end akak nk buat....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...