Monday, June 20, 2011

Nasi Lemak Hujan Panas....


Nasi lemak Hujan panas yg digandingkan dgn Ayam Negro memang sedap sangat2..
Cantik sungguh warna2 nasi lemak ni... suka sekali ngan kejadian nyer... Thanks Ena ... teruja sangat bila mama lihat Ena masak tempoh hari... mama ikut tips yg diberi utk mendapatkan warna yg sekata cantik..thnks sekali lagi :)


Resepi Nasi Lemak Hujan Panas
sumber: Ena- Lovely Kitchen
Bahan-bahan :
  • 500g beras (e-na campur 1:1 beras jepun dan beras thai) - mama gunakan beras briyani yg murah
  • 200ml santan pekat
  • 500ml air
  • 1 sudu kecil garam halus
  • 1/2 inci halia (di hiris 4)
  • 1/2 sudu kecil halba
  • 1 ulas bawang putih ( dihiris nipis)
  • 1 helai daun pandan
  • Beberapa titik pewarna hijau, merah dan kuning





Cara Memasaknya :
  1. Beras di bersihkan. Masukkan semua bahan ke dalam rice cooker kecuali pewarna.
  2. Masak nasi seperti biasa.
  3. Kacau beras sebelum kering supaya santan sebati dengan nasi.
  4. Apabila nasi telah kering, 5 minit yang terakhir sebelum nasi masak buatkan 3 lubang.
  5. Titikkan 3 warna yang berbeza pada setiap lubang. Dalam 2-3 titik untuk setiap warna.
  6. Gaul warna di sekeling lubang sahaja. Jangan bercampur dengan warna lain nanti hasilnya tidak cantik. Tutup rice cooker dan biarkan nasi masak.
  7. Selepas 2 minit nasi masak baru gaul keseluruhan nasi. Selamat mencuba dari Lovely Kitchen.

TIPS MENDAPATKAN WARNA NASI YANG SEKATA CANTIK.
  • Jangan gaul semua warna semasa nasi belum masak. Air yang belum betul2 kering akan menyebabkan warna bercampur

10 comments:

ain (sweet thots) said...

ma.. rajinnya .. nasi lemak pon hujan panas. best eh mkn dgn ayam negro? kena cuba la nampak gayanya ni ;)

Anna Qawina said...

wau..kaler maler..kat situ hujan ke panas? hehe..kat sini mendung lak..kena tukar nama ni..hehe

Lovely Kitchen said...

lorrr ingatkan ada gmbo ayam negro bergandingan dengan nasi lemak warna warni tu...kalau guna beras basmathi mmg lagi cantik kan kejadiannya...lawo la kaler nasi mama tu!!

Kak Rosaliza said...

assalam mana, mmg cantik sunggu kejadian nasi lemak hujan panas tu, terliur tgk

aidah said...

wah meriah sungguh kaler nasi tu. kalau kat sini nasik minyak hujan panas memang popular, tapi nasi lemak ni baru first time tengok

Mas said...

mama..nak nasi letak warna warni tu..
cantik berseri2 la...

nOOrsha said...

meriahnye nasi kaler2 ni mama... darwish suke mkn nasi berwarne warni.... budak2 kan... hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

hehehe nasi lemak bkn kena hujan panas Ain..kena panas terik tuh yg colorful...hehehe cuba jgn tak cuba ha!!!

ki3x... lawok si Anna ni pulak :) Kau kat sana mendung kena lah tukaor nama nasi ni ke nasi lemak mendung...hehehe

E-na tak sempat nak ltk gambar bergandingan ngan ayam negro tuh..hehehe
Betul tuh kalau dpt grade yg lbh tinggi nasi nyer pjg2 lagi seronok tgk kejadian nyer..thnks Ena for sharing the recipi :)

Wslm Rosaliza.. suka sgt ngan kejadian nasi lemak yg coler maler ni :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Aah Aidah Hawa pernah jgk try tapi yg ni nasi lemak! mmg terasa akan nasi lemak tuh tapi yg suka sgt tuh tang kaler maler nyer :)

Mas..nasi kaler maler nih dah habis..

Noorsha.... jgn ckp bdk2 mak & bapak bdk pun suka tgk..hehehe

Juwita Jamaludin said...

salam mama.. nampak menarik nasi lemak ni warnanya menyerlah.. tentu berselera mkn.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...