Friday, June 17, 2011

Virus "Kaswi Izah"


Salam tengahari teman2... tak tahan ngan godaan bila tgk ramai teman2 yg dah mencuba kaswi tepung dari si Izah ni. Patut lah si Izah siap ckp... lembut goyang2 hehehe goyang2 inul yer Izah ki3x.

Mama buat setengah adunnan dlm bekas lompang dpt lah 18. Buat malam semalam..masa mengkukus sempat plak ber FB jap..tuptup si Noorsha & Tun tgh mengkukus. Terus makan begitu pun sedap tak yah ltk kelapa parut.. sempat bawak kan utk abah & mak tadi.. maybe blh cuba ltk kicap next time mcm si Noorsha :)

Rasa2 mama ramai yg cuba... Mas, Anna, Tun , Noorsha..sapa lagi eh???Pada teman2 yg mama tak sebut nama jgn kecik ati yer ..lupa sapa lagi yg dah buat kaswi ni...

Anyway thanks Izah share resipi yg simple & bagi mama ni lah resipi dulu2 time mak2 kite buat. Pada teman2 yg mama tak sebut nama jgn kecik ati yer ..lupa sapa lagi yg dah buat kaswi ni...


 KUEH KASWI GANDUM

Bahan Sirap
5 cawan air
1 cawan gula merah
1 cawan gula pasir
*saya tambah beberapa helai daun pandan

Masakkan semua dan sejukkan

2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung kanji/ubi/jagung- mama gunakan tpg jagung
1 sudu kecil kapur kueh [optional]- ltk 2 sudu 
Kelapa parut ( yang muda)
Sedikit garam

Cara:
1.Panaskan kukusan.
2. Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. [Lapikkan pelastik saiz loyang]
3. Bancuh semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang.
4. Masakkan sehingga masak [30 minit]
5. Tunggu sehingga sejuk baru bolih potong dengan pisau pelastik.
6. Kelapa muda digaulkan sedikit garam.
7. Lumurkan kueh yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.

15 comments:

Wanieyra said...

salam mama...

Tak boleh jadi ni....dah menular virus ni. kena buat juga ni

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam K.hawa..atie pon dah print resepi nie..ngah tggu giliran nk buat..hihi

Zaliedana said...

Assalam mama,sana sini duk tayang kasui nih kan,uii nnti2 nak try jugalah,bgi resda cikit dulu,hehe..Tapi mmg nmpk lembut goyang2 jer tu..

Chik Mimi said...

wah mama pun kena virus ni pebret sy n hubby ma,tapi kelapa hubby tak layan

Kak Rose said...

kak rose pun sllu guna resepi ni kalau wat kuih kaswi... sedap, memenuhi citarasa... dulu ada bg resepi ni kat kawan, dia siap buat jualan lg!

izahdaut said...

Mamaaaaaa saya datang dengan goyang goyangan ni. Tak boleh berenti lak goyang inul ni. Apa? Goyang izah? Aiipp sboorr je la. Hahaha sambil bergoyang sambil mengomen ni.. Mamaaa maakn tanpa klapa pun sedapkan. Manis pun sedang elok je. Sukee

ijayuji said...

Salam mama! kita ni tgh sabo jer ma sbb kelapa parut kalau lah senang dpt kepala parut mmg dah buat sbb kita suke kuih kaswi nak2 yg kenyal2 manja gituuu sedapnyer!

nOOrsha said...

hahahaha..kaswi kaswi kaswi.. situ sana sini kaswi.. :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Ira :)
hehehe menular lah virus nih.. buat jgn tak buat :)

Wslm Atie :)
hehehe mama tak kira giliran daa... cut queue jer best nih..

Wslm Zaliedana..
hehehe virus macam wabak H1N1 g2 ...
aah ambik nih dulu dah habis coz mama buat 1/2 adunan jer..

Mimi.. ki3x sbb nak rasa goyang2 tuh cam mana Mimi sanggup cut queue list dah beratur pjg... Oh ni mkn tanpa kelapa pun alright :)

Kak Rose..tuh ah bila rasa kuih kaswi ni ada sikit cam yg kat kedai jual n mcm mak2 kite buat time kecik dulu..mmg best!! Wah kwn Kak Rose sempat lagi buat jualan..Halal & ikhlas kan Kak Rose :)

hehehe Izah mama blh bayangkan goyang2 ala2 Inul tuh...ki3x
Aah mkn tanpa kelapa pun best izah..manis pun okay jer :) Tq yer for sharing.. laf u many2 ah hehehe

wslm Ika sayang..tak pe lah nnt bila dpt kelapa parut blh lah buat kuih kaswi nih yer :) tak moo sedih2 :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

hehehe Noorsha.. sana sinun kaswi..

Yatie said...

waduh mama...mana leh tahan ni...nak buat jugak, inilah kuih kegemaran yatie dari dulu kini dan selamanya....

Juwita Jamaludin said...

salam mama.. ramai dah buat kaswi ni.. hari tu ita tak buat kaswi ni.. sam ake rasanya ye... hihihi macam kena buat juga je

Mas said...

mama..
bestkan kaswi ni..
lembutt jerk...

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum mama...
waaah! ramai dah buat dah kan kuih nie... diana mmg suka makan kuih nie tapi x perna lagi mencuba buat... sedaaapnyaaa..

Mama Hawa/Mama Nani said...

hehehe... dulu, sekarang & selama nyer.. mmg menjadi pujaan ati mama yatie..ki3x

Wslm Ita...kalau nak tahu rasa nyer nmpk nyer Ita kena lah buat sendiri :)

Mas pun dh buat so tahu lah rasa kaswi yg goyang2 lmbt ni kan.

Wslm Diana... dah mcm terkena virus tau kuih kaswi ni..try lah :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...