Thursday, June 9, 2011

Super Moist Carameled Banana Cake


All time kids & my parents cake - BANANA
tak kira lah di bake or di kukus... tapi tak mau ltk kacang or choc chip..yg plain saja!!!
Senang membuat nyer..super moist & gebu :) Maybe kena kurangkan ke 100gm sukatan gula tuh cause bila ikut cam Ika buat still sweet jgk.. or maybe bcoz gula di caramelized agak nyer yg membuat kek nih manis!!

Anyway will try again sbb kat  rumah mmg suka cake yg berperisa Pisang!! Thanks yer Ika for sharing.. ni mama C&P recipe dari sana :)




SUPER MOIST CARAMELED BANANA CAKE
Source: KAK FIDA MyR
source: Ika - Arah 



Bahan-bahan ( loyang 8 inc. / 9 inc. )

  • 1 cawan pisang lecek (240 g)
  • 1 cawan gula halus (200 g)-boleh kurangkan kalau pisang dah manis>>kita guna 140g sahaja :D- mama pun
  • 125 g mentega (1/2 buku)
  • 1 sk bicarbonate soda
  • 2 sb susu segar
  • 2 biji telur - A
  • 1 1/2 cawan tepung naik sendiri (200 g) - ayak - mama gunakan tepung gandum & 1 sudu teh baking power



Cara-cara

  1. Pisang lecek,gula,mentega b. soda dan susu disatukan dalam periuk bersih.
  2. Masak atas api perlahan sambil dikacau hingga berkaramel.Sejukkan dan alehkan ke dalam mangkuk pengadun.
  3. Masukan telur dan tepung sambil dikacau hingga adunan sebati.Tuang adunan ke dalam loyang yg beralas dan gris.
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dulu pada suhu 160C selama 45 min atau hingga masak.
  5. Sejukkan kek sebelum dipotong dan dihidangkan.
  6. Adunan boleh juga dikukus...

13 comments:

ijayuji said...

Mama cayang!!! betul tuuuu! kita suke BANANA tp bukan yg fresh lahh kita suke benda2 yg ada perasa pisang sukeeee sgt! bau dia harum! tak mcm bau yg fresh hihihi... yer la ma kalau dah di caramel kan dia jd manis sgt tuu nxt time mmg kena letak 100g good idea nanti mama buat xpiriment bgtau kita ya :D

Mas said...

mama...mas pun nanti nak try versi bakar lak..
ari tu mas buat kukus...rasanya macam apam...
mesti lain rasanya klu versi bakar kan.....

Mama Hawa/Mama Nani said...

Ijayuji...
Yer Cik Ika@Ijayuji cayanggggg...
laaa tak suka mkn yg fresh ...ki3x
Aah semlm bila tgh bake 1 rumah bau harum pisang!!! K next time mama ltk plak 100gm tgk still sweet tak?

mas...
Mas dh try yg versi kukus yer? Mesti lagi lembut kan3x... apa2 sedap lah cake nih :)

Juwita Jamaludin said...

Salam mama.. Haritu nampak umah ika ni umah mama.. Best nampak kek ni... Buat terliur je.... Masuk
list la...:)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam mama...

ada lagi tak kek pisang ni? sy pun suka yg amat kalau apa2 yg berkaitan ngan pisang..

Ayu said...

mama nak kek pisang tukar dgn kek coklat ..woodlands mrt ah..

Chik Mimi said...

wah mama nampak sangat sedao

Nieza said...

tak pernah buat lagi kek ni nampak mcm sedap jer...nantilah cuba...cuba yg akak buat ni lah dulu...hehe

Anna Qawina said...

nak jugak...

Wanieyra said...

salam Mama......sedapnya. Nak try jugalah

tun_telani said...

nyummmyyy!!!! tun lovesss banana cake@ blh join mama nih.. kt sini xde org nk mkn, tun je duk pulun ber-slcie2..

nOOrsha said...

salam mama..mmg nampak moist tu..sedapnyer... reben tu pun cantik//ehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Ita...
Aah lah bila nmpk si Ika post cake pisang ni mama terus print resipi & cari pisang mmg anak2 suka ngan cake2 yg ada pisang :P

Wslm Madihaa...
Blh lah kite serumah..hehehe anak2 kat sini mmg suka sgt :P

Ayu...hehehe lambat jwb lah... kalau tidak dah tunggu pat wdlds :)

Mimi..mmg sedap moist jer cake nih tapi termanis sikit lah kat tekak mama nih :P next time kena lah kurang kan sikit sukatan gula :)


Nieza.. cuba lah tapi tang gula tuh kurangkan sikit jer 100gm kalau tak suka yg manis2..

Anna Qawina..hehehe ambik lah :)

Wslm Wanierya.. try lah kurangkan sikit kandungan gula tuh ...sedap tau!!

Tun..meh lah!! Kat sini semua suka..lmbt sikit tggl pinggan jer!!! hehehe

Wslm Noorsha...cuma termanis sikit jer.. Mmg lembut & gebu cake tuh..hehehe reben free jer tuh :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...