Thursday, June 2, 2011

Ayam Phat Phet & Lemak Labu Pucuk Ubi


Salam sayang semua...salam pagi khamis yg agak berjerebu di sini. Dah pertegahan tahun daaa..tak lama lagi bulan pose...hehehe bayar pose pun blm selesai lagi.... Daaa pagi2 tak nak celoteh pjg.. nnt semua keje tak leh settle. Menu malam semalam. Masak time nak dekat magrib...allhamdullilah sempat cik hubby yg sedang cuti sakit selama 2 hari makan sebelum keluar lepas magrib.

Ayam Phat Phet dari dapur si Mas ngan si Izah... bila nampak kat dapur diaorg teringin nak rasa kesedapan ayam ni.. memang terasa seakan2 ayam msk asam pedas tapi yg ni mama masak kering2 sikit.. si Shasha anak mama ckp mcm ayam msk merah pulak. Si Nazli tak comment langsung..cuma mungkin terpedas sikit. Keseluruhan... mmg power, sedap & wangi ngan daun limau purut yg sengaja di letak lebih2... Lappppp u Mas & Izah many2 ah.. next time ada resipi ayam yg pelik2 kongsi lagi. So far kat rumah ni resipi yg blm pernah mama cuba ...AYAM lah no problem!! sure to finish...heheheh




Mari tengok resipi:


AYAM PHAT PHET


Bahan-bahan ( 2 orang makan )

Bahan A (Blend)
5 biji cili padi
2 hiris halia
kunyit hidup
1 atau 2 batang serai
5 ulas bawang putih
1 biji bawang besar

Bahan B
3 keping ayam mentah dipotong dadu
1 batang serai
1 asam keping
4 helai daun limau purut
sedikit Garam dan Gula, secubit ajinomoto

Cara-cara

Kisar@Blend Bahan A dan tumis sehingga naik bau.. setelah kering tumisan tadi.. masukkan secawan air.
Kemudian masukkan bahan B, iaitu sebatang serai dititik, asam keping, ayam, daun limau purut dan garam serta gula.
Pastikan ayam masak sepenuhnya... Jika kurang berkuah.. masukkan sedikit air mengikut citarasa sendiri.. kalau nak pedas lagi... blend cili padi lebih... masak ayam phat phet ni lebih kurang nak masak ayam masak pedas je...





mama gunakan 1 kg kepak ayam yg di grg terleh dahulu. Mama tambah kan cili merah dlm 4 biji selebih nyer cili padi agak nyer dlm 10 btg....Mmg nak lauk ni kering so tak tambah pun air..tapi kalau suka berkuah blh letakkan sedikit air. Asam keping plak tak de so mama gantikan ngan serbuk limau nipis dalam 1 sudu makan biar terasa sikit masam... Tu pasal lauk mama agak merah sikit...



So utk kuah plak mama masak lemak labu yg sebenar nyer nak buat kuih kaswi..dah siap direbus tapi tak sempat dibuat kuih...hehehe kau dah jadi lauk labu!!!! hehehe. Pucuk ubi yg difrozen kan mmg ada jgk..so cepat lah sikit nak memasak. Lauk lemak semua tahu kan? so tak payah letak resipi ah!!

17 comments:

CT Delima said...

As'salam mamahawa

selamat pagi mama, pagi2 dah tayang lauk, ct pulak dah tayang ikan, kenalah tu...hihihi

tengok lauk pauk mama ni buat perut lapar jer pagi2. ingat malas nak masak, rupanya kena masak jugalah nanti ni...hihihi

Yat Maria said...

Salam Ma..

ishh berkenan kita ayam phat phet ni...sesuaiiiii for me to do one for makcik kementot kita yg mulutnya tak berenti pot pet..ekkk..tapi ni ayam phat phet kan.. :)

izahdaut said...

assalamualaikum ma..
nmpk mengiurkan.. merahnya tu.. tu la anak2 ni menu ayam tak menolak punya kan. cuma anak saya kecik lagi, kalau pedas tu mmg tak makan la, kalau makan jugak sure esok brapa kali masuk tandas.. hehehe.. teruk tul mak dia ni ye.bagi makan jugak.

Mama Hawa/Mama Nani said...

CT...
Wslm CT :)
Selamat pagi jgk buat CT..hehehe sama2 lah kite. Ni lauk mlm semalam yg sempat dimsk... ringkas jer utk seisi keluarga..tak sekolah askar ada jer dirumah tuh yg kite kena msk selalu...

Yat maria...
Wslm Yat :)hehehe rasa2 utk makcik kementot tuh kena Yat kurang kan cili padi takut plak nnt makcik kementot punya mulut plak yg phat phet mcm Lan pet pet plak...hahaha :)

Izah..
Wslm Izah...
Terima kaseh lah selalu beri idea msk lauk ayam ..so far ayam dah cuba mcm2 jenis masakkan kat rumah sini sambutan nyer alhadullilah..
Yer lah anak Izah kecik2 lagi mana lah tahan mkn pedas2 kesian plak asyik kena ketandas plak..hehehe

norlie said...

sedap ni..

Sue @ Nenie said...

Salam Kak..Saya pun pernah cuba resipi ni dulu..sedap kannnn....

Mas said...

mama.....sedappkan ayam phat phet ni..
mas pun suka..
terliurnya tengok ayam phat phet mama tu....
menggoda betoii...

MulutPayau said...

assalamualaikum Mama Hawa...

Fuhhhh..tgk ayam phat phet ni maunya tergoda iman....anak2 pulak mmng suka ayam..Nak try buat nnti..(kbtulan sdng mncari rsepi utk belajar masak...hehehe)

dZana said...

aslmkum mama.. dah mlm baru smpai.. huuu.. sedapnya mama .. masak pedas lawan dgn kuah lemak.. gandingan yg sesuai..

Nuridah said...

Assalmualaikum Mama,

Kita dtg terkedek2 nie naik kete lembu....heheh...ma, sihat ke?? Lama tk menjenguk mama kan??

Tadi Nur ingatkan ayam pokpek2...mata pun dh juling baca..hehe...sedap tu ma,mkn ngan nasi panas2...cuti ini tk jln2 ke?

Juwita Jamaludin said...

salam mama.. berseleranya tengok ayam tu.. makan dengan nasi panas sedapnya.. tak toleh kiri kanan makan.. leh la buat nanti..:)

ady said...

as-salam mama
terliur tgk ayam phat phet tu..npk sedap..kalau mkn dgn roti sedap tak mama?

Nieza said...

wahhh sungguh menyelerakan la....terliur dah ni...hehe

♥LOVE2COOK♥ said...

Truly inviting chicken dish over there kak!!! Haishhhh dah terliurrrrr :)

YANA SHAIFUL said...

Salam mama..ayam phat phet mmg sedap kan..yana suka gak masak resepi nii :)

Nuraa said...
This comment has been removed by the author.
Mama Hawa/Mama Nani said...

Norlie..
Cuba lah mmg sedap tau :P

Sue@Nenie...
Dah try jgk? Mmg sedap kan :P yum3x cam nak buat lagi lah hehehe :)

Mas...
hehehe thnks Mas for sharing the recipi..mmg sedap kat tekak mama nih yummy :P

MulutPayau..
Wslm :)
hehehe kalau nak cuba resipi nih mmg tak menghampakan lah Mmg kat sini pun anak2 suka ngan ayam jgk :)

Dzana...
hehehe..tq sbb sudi kemari Dzana. Mama mmg msk lemak sbb lauk ayam tuh dimsk kering2 tak lah traffic jam sgt tekak nnt...ki3x

Nurindah...
Wslm Nur...
laaa apasat naik keleta lembu??? ki3x...
Mama sihat alhamdulilah tq :) hehehe kalau tak baca betul2 mmg bunyi cam potpet..hahaha tapi sedap lah dimsk kering mkn ngan nasi putih jer..
Cuti ni mama tak kemana2...

Juwita...
Wslm Ita... mmg berselera mkn ngan nasi putih kering begitu saja :P Cuba lah :P

Ady..
Wslm Ady :)Kalau mkn ngan roti sedap jgk tapi kalau pendapat mama biar gunakan ayam yg isi saja..masak biar ada kuah sikit..lagi sedap agaknyer cicah ngan lempeng...

Nieza...
hehehe ... kat tekak mama mmg sedap nih. Akan msk lagi & lagi nih :P

Love...
hehehe..try lah Love :P

Yana...
Wslm Yana... Yana pun dh cuba jgk..mmg sedap anak2 pun suka :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...