Tuesday, June 7, 2011

Donut Tofu Lembut again....


Assalamualaikum & selamat pagi teman2...
Ni lah Donut Tofu Lembut yg telah mama buat beberapa minggu yg lepas...pernah buat yg versi bulat2 blh tgk kat sini :)
Kali nih mama coat atau pun makeup kasi cantek lagi...hehehe Ni lah hasil nyer ...warna warni :)
Cam biasa resipi dari Ros jgk yg mama gunakan hehehe suka ngan hasil nyer. Thanks yer Ros


Donut Tofu Lembut
Resepi Asal : Ros - Jintanmanis


  • 300 gram tepung gandum
  • 100 gram tepung roti ( ganti dgn tepung gandum pun boleh)
  • 125 gram taufu lembut - boleh lihat DISINI
  • 1 1/2 sudu besar susu tepung / skim milk - 
  • 1 biji telur ( dipukul sedikit mengunakan garpu) 
  • 160ml susu suam@air suam - mama letak susu segar suam
  • 40gram shortening
  • 4 sudu besar gula 
  • 6gram yis
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil baking powder
  • sedikit serbuk gula sebagai salutan pada donut ni nanti.






Cara membuat Doh :
  1. Kaedah 1 : Penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.
  2. Kaedah 2 : Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh dan uli hingga tidak melekat pada tangan. Tips untuk dapat doh yang lembut : Ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.
  3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.
  4. Bahagi doh pada bebola kecil dan rehatkan selama 6 hingga 8 minit, kemudian bentukkan seperti donut, lubangkan tengahnye dan biarkan naik dua kali ganda, dan goreng sehingga ke-emasan dengan menggunakan api sederhana, angkat dan salutkan dengan serbuk gula, sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba.
Nota: Ros bentukkan donut taufu ni macam anyaman dan pintalkan, boleh lihat DISINI bentuk donut yang dipintal tu, lepas tu goreng macam biasa, kasi lain sikit rupanya, anak-anak pun suke. topping saja donut ni ikut selera masing2, boleh dicelup dengan coklat bagi menaikkan lagi rupa donut taufu lembut  ini, Selamat Memasak semua.

10 comments:

Amie said...

kreatif & cantik...mesti lembut tangan tuannya nie... tak mcm tgn amie yg kaku dlm bab tepung2 nie... keh keh keh...

Sue @ Nenie said...

Salam Mama...Fuhhhh...kalau upgrade lagi siket lagi dekonya boleh nangis tokey big apple cenggini....

CT Delima said...

As'salam Mamahawa

mengoda betul lah donat tu, tang coklat tu yang tak tahan sungguh menikam kalbu..hihihi. Mama, tolong gigitkan sikit eh..hihihi

Mas said...

mama...cantiknya donut tu.....
macam donut bigg apple dah...

Ayu said...

Assalam mama,
wah donut mu itu sungguh menggoda anak tekak ku..heheh..lembut ya donut ni ma?..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Amie...
hehehe Amie..mcm nak tanggal bila mengguli adunan yg lembik tuh... Alah Hawa pun sama Amie..ni pun ada yg error jgk.

Sue@Nenie..
Wslm Sue :)
yer ker? mama blm tgk & atau makan donut big apple lagi..nnt bila senang ke Msia akan mama cari donut tuh.

CT delima...
Wslm CT..
hehehe mmg segaja nak di celup ngan coklat yg berperisa + siap ngan coklat chips lagi..bertambah2 lah lemak di badan hahaha :)
Nk mintak mama gigitkan kan sikit..blh3x apa salah nyer :)

Mas...
Alah Mas..malu lah :) Mama main celup2 jer... ikut suka ati jer...

Ayu..
Wslm Ayu... hehehe mmg lembut donut nie..tapi dough donut ni lembik tau!! so jgn tambah tepung nnt hasil nyer pasti nyaman :P

Sari Yusa Ibrahim said...

satu hari nanti sy mesti try donut ni... geram tngok donut mama, santekkkkk!

Juwita Jamaludin said...

mama nak donut.. terliur tgk donut tu posing... comeinya yang warna pink tu...

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

cantik nyer..bulat bulat jer..coklat tu memang nampak menggoda

Nieza said...

wahh cantiknya donut tu...nieza suka sgt yg topping coklat tu..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...