Wednesday, June 22, 2011

Apam Gula Hangus


Assalamualaikum & selamat pagi semua teman2 yg diingati selalu... mengapam kite semalam malam...hehehe sempat buat walaupun sekarang ni minat membaca dah dtg semula... Masak & kemas lebih kurang aje sbb nak layankan buku cerita yg baru di beli.. ms setebal 1048 entah bila nak habis baca

Okay bebalik pada cerita tang apam gula hangus yg Mas ceritakan siap letak cheese lagi mmg gabungan yg sepadu & sekata & serasa hehehe tak lah mmg sedap rasa yg plain tuh tapi bila rasa yg bercheese plak hai!! alamak sedap sangat mmg sesuai betul gabungan nyer :) Mama buat 1 adunnan gunakan acuan lompang plastik dpt lah dlm 18 biji semua sbb mama isi penuh sikit.. 1 bahagian versi plain dan 1 bahagian versi yg bercheese...Dpt lah merasa kedua2 sekali :) Thanks yer ladies :) mama C&P resipi dari dapur Mas.. Ni si Izah pun dah buat :)




Apam Gula Hangus Kak Jun Resepi 2
Resepi : Kak Jun
Sumber : MasDuniaku dan Izahdaut

Bahan :
  • 150 gm gula dan 100 ml air - dibuat gula hangus 
  • 70 gm butter - cairkan
  • 75 gm susu cair - Mas guna susu segar- mama pun
  • 1 biji telur dipukul
  • 150 gm tepung gandum
  • 1 sudu teh baking soda
  • secubit garam
  • 75 gm gulaMas letak 60 gm gula halus sebab tengok kat Myresepi Kak Jun kata apam ni manis sikit. Mama ltk 50 jer sesuai jer kemanisan nyer


Cara membuatnya :
  1. Masukkan butter yang dicairkan, susu cair dan telur ke dalam gula hangus.
  2. Dalam mangkuk lain, ayak tepung dan soda. Masukkan garam dan gula. Masukkan campuran gula hangus tadi. Kacau sebati.
  3. Acuan lompang tak payah disapu minyak sebab dah ada butter dalam adunan apam gula hangus tu, terus jerk masukkan adunan apam tadi ke dalam acuan lompang, dan picitkan sedikit cream cheese dengan menggunakan paip. 
  4. Biarkan air kukusan betul2 mendidih baru kukus adunan apam tadi.. Kukus selama 20 min dan balut tudung pengukus dengan kain untuk mengelak air menitik atas apam.

14 comments:

Mas said...

mama....bestkan apam gula hangus ni...
mas suka sangat...
argghh...terliur lagi tengok apam tu mama...

izahdaut said...

mamaaaa... nak 3 ketui yang cheese tu..nak jugakk buat sarapan

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum mama...
yg nie pun diana lom perna buat lagi... mmg nampak sedap apam nie..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Aah lah Mas... sedap & lembut jer suka2...

hehehe Izah *sambil hulur* nah ambik 3 ketui cheese...hehehe :)

Wslm Diana..try lah Diana..rugi tak cuba kalau dpt yg bercheese tuh mmg sedap gabungan nyer :P

Anna Qawina said...

wah..nak yg cheese tu..hehe..n3 kita sama walau saya punya dah lama jadi baja..hehe...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam mama..

saya pun dah buat apam ni tau mama.. buat masa blk kg MIL ritu.. tp punyalah frust semua gambar apam dah terdelete.. ingatkan dah ada yg siap edit... tu yg delete semua gambar tu.. rupa2nya.. chek2 blk.. takde lah gambarnya.. nak kena wt lagilah ni.. hehehe.. tp takper sbb apam ni mmg sedap.. gebus jer kan.. tp of course kena kurangkan gula tu.. dah kurangkan pun still manis lagi.. bahaya2... hehehe...

lyn at home said...

wow mama..b'fast apam yea..nak sikit? hehehe kita makan "lampeng org putih" jea ari ni...errr dah abis baca novel tu ke?heee

♥LOVE2COOK♥ said...

Nak apam!!! So hungry right now...mouthwatering kak! :D

~~zAnAfAhMi~~ said...

apam gula hangus ni kalau makan tak cukup satu....

mama..rajinnya baca novel? bila nak abis tu? akak punya novel, setengah pun belum....huhu...hubby kata jgn beli lagi lps ni, sedih.

Ayu said...

Assalam mama
ada apam gula hangus lah kat sini..yang letak cheese tu belum pernah cuba pulak mama..sedap ya ma..guna cheese apa ma?..mozarella ke cheddar ?

ady said...

as-salam mama
terliur je Ady tngk apam yg ada cheeese..nk try jugak!!tak pernah buat apam gula hangus ni..tapi entah bila la buleh nak buat ni...huhu

tun_telani said...

wahhhhhh.. sedapnyer.. letak cheese kat dl lagi sedap ^^

Nieza said...

wahhh sedapnya apam ber cheese tu kak...menarik yer..bila la nk rajin ni...hehe

Juwita Jamaludin said...

Mama mlm baru sempat nak BW.. Ada apam ada lagi tak.. Nak 2 ketui

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...