Monday, June 13, 2011

Spaghetti Seafood Marinara


Salam petang hari Isnin yg sedang mendung lepas hujan tadi .... lambat sikit bersiaran hari ni..dah berapa hari tggl kan blog begitu saja..hmmmnnnn tuan rumah busy sangat2 urusan kan hal si Nazli dan jugak beberapa perkara yg perlu di bereskan.. Nazli dah pergi in camp selama 2 minggu atau pun 3 minggu start dari hari Sabtu yg lepas.. mungkin akan kembali sebelum cuti sekolah bermula... rindu plak anak bujang tak de..

Baik lah.. menu yg di masak.. kalau tak silap pada hari Jumaat yg lepas... Dah jelak makan nasi masak mee utk semua dirumah...Sedap jgk spaghetti marinara yg penuh sarat dengan seafood... hehehe I like ^_^

Resipi as usual dari dapur si Ayu lah ...thnks yer Ayu mama minta izin C&P resipi dari dapur Ayu :)


Spaghetti Seafood Marinara
source: Ayu Curlybabes satisfaction


Ingredients:-
1 packet spaghetti
some olive oil
salt
water
Boil all the above till al dente and drained.

Sauce:-
1 small bottle PREGO' tomatoes sauce + 1 bottle water(same bottle) or more
1-2 tomato diced/chopped
1 carrot shredded
1 big onion diced
2 garlics diced/chopped
1 capsicum diced-(optional)
1 small can  button mushrooms slice
some medium prawns 
some squids 
$2 lala-(or mussels,optional)
1 tbsp chili powder-(optional kalau nak pedas)
2 tsp Italian herbs
1 tbsp pepper
1 tbsp black pepper
1 cube chicken stock
salt to taste
oil

mozzarella cheese shredded sprinkle on top
cheddar cheese shredded sprinkle on to
parmesan cheese sprinkle on top





Method:-
Heat oil and saute garlics, add in onions and stir till soft. Add in carrots,capsicum, and stir well. Add in chili powder,pepper,black pepper, Italian herbs,chicken cube and stir. Add Prego sauce, mushrooms,prawns, squids and lala and stir well. Add in water to estimate how much runny preferred, if wants thick then less water. Add salt let simmer for a while and turn off heat.
Pour onto boiled spaghetti and sprinkle with mozzarella, parmesan and cheddar cheese. Ready and serve hot


9 comments:

Mas said...

mama...sedappnya tengok spaghetti tu...
tapi kan mama..kat rumah mas memang tak berapa gemar spaghetti ni...
tu yg mas tak masak.....

Yat Maria said...

salam Ma...

ada orang dah request Ma..this kinda spag...harus Yat pi pasar this weekend pi carik tu kupang dulu..ma, kita dah sediakan pinggan ni Ma..tunggu Mama idang jer :)

K.Nor said...

ma, sedapnyer!! penuh dgn harta karun tu.. buat lagi ma, jgn lupa antor sini sepinggan penuh ya.. :)

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

besarnya kupang tu..best

Chik Mimi said...

assalam ma terguda tgk spag mama tu

Juwita Jamaludin said...

salam mama.. sedapnya nampak spagetti tu.. tambah seafoodnya banyk.. tumpang makan leh..:)

Wanieyra said...

Salam mama...

sedapnya....tapi cuma boleh tgk jelah sebab HB tgh berpantang seafood..huhuhuhu

Ayu said...

good morning mama..
hari ni baru dapat melanguk kejap depan pc..sebab dah tak boleh tahan..mesti nak buka blog jugak..heheh...tengok kupang & udang melengkar kat spaghetti tu..waduh tak boleh tahan ah..rasa nak capai aje spaghetti mama ni....
terimakasih ya ma sudi cuba recipe spaghetti kita ni..

Mama Hawa/Mama Nani said...

oh... kat sini semua jenis mee anak2 termasuk mama suka tuh yg dlm seminggu kdg2 msk mee...

Wslm yat :)
hehehe tak pyah susah cari kat pasar Yat cari kat NTUC jer!! meh sini ki3x

Nor... aah lah bila dah msk tgk bahan2 suka!!! hartun karun yg dah berapa kurun punya lah manyak ki3x.. Insyallah nnt bila buat lagi mama antor :)

Aah Nazrah mmg jenis kupang yg besar2.. ni kalau buat baked mussel sedap nih :P

Wslm Mimi..hehehe yg penuh ngan harta karun best kan :)

Wslm Ita..blh2x apa salah nyer :)

Gd morning...alamak dah kol 1 lbh daaa...
hehehe mmg best lah spaghetti ni kalau ltk banyak harta karun.. dpt pulak kupang yg jenis besar2 hehehe sedap..tq kerana share resipi yer ayu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...