Monday, June 6, 2011

Shasha Belated Birth-Day with Moist Choc Cake


As Salam semua teman2 yg diingati selalu...
Salam pagi Isnin yg ceria & berbahagia ini..

Ni lah gambar latest si budak kecik yg mama post kat FB. Pada tanggal 3.06.2011 si Shasha ni genap umur 20thn..dah besar dh bdk nih!!! hehehe mama hanya sempat buat kan Moist Choc Cake pada saat2 terakhir pada malam hari Jumaat coz ada sikit jamuan utk teman2 shasha :) Nak decorate cake.. ala faham2 jer lah... dah kaku semua jari jemari ku..ki3x


Resipi dari dapur Zai..setelah BW terjumpa yg simple & something different... tidak menggunakan butter but substitute ngan minyak. very moist & chocolaty budak2 suka lah :P Terima kaseh Zai mama minta izin C&P resini supaya blh buat rujukan anak2 kemudian hari :)


MOIST CHOC. CAKE
Sumber, Dapur mak Lang
Sumber 2: Dapur Mamasya
Dirujuk: Kzai@Teratakimpian

Bahan A - diayak
2 cwn tepung gandum
1 cwn serbuk koko
1st bpowder
1st soda bicarbonate

4 biji telur
2 cwn gula halus - akak guna 1 3/4 cwn
1 cwn susu pekat
1 cwn minyak- akak guna minyak jagung
1½ cwn air panas mendidih

Cara
1. Pukul gula + telur = kembang (high speed)
2. Masukkan susu pekat }
3. Masukkan minyak }low speed
4. Masukkan bhn A sedikit demi sedikit }
5. Masukkan air panas dlm adunan tadi (part ni tak perlu pukul just ratakan ngan senduk kayu)
6. Bakar 40-45’ - bakar dkt sejam suhu 175C (bergantung kpd oven masing2)- akak bkr 1 jam 10 minit...

**nota dapur mamasya
adunan kek ni cair sbb byk guna air dan susu pekat sbb tu moist.bakar hampir sejam baru kek masak...



Chocolate ganache (KakMisliha)
300gm Whipping cream
400gm cooking chocolate
1 sdb butter / majerin
2 sdb madu <>Masak whipping cream dgn api sederhana sehingga kelaur buih2
>>Masukkan cooking chocolate yg telah dipotong kecil2..
>>Kacau sehingga sebati..
>>Masukkan butter..tutup api & kacau lg ...

** ini cara teman yerr...
>>Utk menyalut kek, tuang chocolate yg masih cair ke atas kek...goyang & gelek2 sket ala2 inul...smpi rata & licin.

>>Utk buat border, biarkan chocolate semalam sblm digunakan...masukkan dlm piping beg & deco ler ikut suker...  kalo chocolate nmpk cair, masukkan ler skjp dlm peti sejuk...dlm beberapa minit, ikut kepekatan yg kita perlukan... 



Note:
Ini cara kak zai... (mama pun ikut)
Tuang separuh choc ganache yg masih cair diatas kek hingga rata dan masukkan kek kedlm peti sejuk hingga choc ganache mengeras atau semalaman...kemudian masukkan lebihan choc ganache tadi kedalam peti sejuk semalaman sebelum digunakan untuk deko buat border pd kek.Semasa nk mendeko keluarkan choc ganache yg masih keras kesuhu yg dikehendaki(agak2lah hingga blh picit kt nozzle)..jika chocolate cair semasa tgh mendeko,masukkan sekejap dlm peti sejuk dan deko semula(sbb tgn panas..kalau choc cair border jadi tak cantik) dh habis deko masukkan cepat2 kedlm peti sejuk semula supaya border jadi terbentuk cantik dan keras.


 Ni jer yg sempat mama snap... tuh pun sebelum si Nazli ngap!!


Shasha wif her bestie..from primary school through secondary ...secondary , JC & working..these kids have been growing infront of our eyes..Hope to see them in aldult life and so on!!


Yang sempat dijamu utk teman2... simple spaghetti, nasi briyani(tak sempat pun snap gmbr) udang masala, sandwiches,epok2, ayam msk merah dan sedikit kuih muih.

11 comments:

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

Happy Birthday Shasa... nampak moist je choc cake tu...

CT Delima said...

As'salam MamaHawa

Happy belated birthday Shasha. comelnya dia, suka tengok shasha ni ketawa manis gitu mama.

Cantik lah tu Mama, siap ada dekao2 walaupun simple :D. kek coklat semuanya suka, ct pun suka. cuma sekarang kalau nak buat pun kena 1/2 adunan jer lah. anak2 macam dah jemu nak makan kek2 ni lah... huhuhu

anymz said...

happy belated bday shasha..
cantik kek tu hawa..dah licin lah tu ya..buat lagi lah nanti akak sampai.hehe

ijayuji said...

Salam mama! selamat pagi!!! happy belated besday shasha!!! muka si shasha ni sentiasa ceriaaaa jerrrr mcm mama dia ;-) tp tgk choc kek mama ni waduhhhhhhh nak2 tgk krim atas dia tuuu cantek! dah habes ya ma? nak merajuk lahhh hihihi

Juwita Jamaludin said...

Happy birthday shasha... Dah anak dara anak mama ni...:) bestnya mama dia buatkan kek untuk dia and look yummy

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Happy Birthday Shasa..semoag pjg usia,murah rezeki & berjaya dlm hidup.Amin
wah!byk betul kak hawa msk2 yer...bertuah shasa dpt mama yg rajen camni..

dZana said...

gembiranya anak2 mama.. msti riuh rendah dibuatnya.. happy belated birthday shasha.. muaaaaaahhh

kzai said...

hepy belated besday shasha...semoga jd anak yg baik...
kek istimewa dr mama tu...rajin mama msk mcm2 menu...sedap2 npk tu...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Nazrah...
Tq Nazrah for the wishes...1st time mama bake moist choc cake nih..mmg gebu & mist lah :P

CT Delima...
Wslm CT...
hehehe tq CT for the wishes..sishasha ni mmg suka senyum lebar2 g2.. Dia ni dari kecil sampai skrg..still "cute"
Sebenar nyer malu nak pose & tayang cake yg tak secantik mendeco..kaku seh tangan yg dh sedia kaku..hahaha. Anyway kids mmg suka CHOC kan...

Kak Anymz..
Tq Kak Anymz :) Tuh jer yg sedap di petik dari dekat..dah licin habis dibedal ki3x
Okay kak Anymz nnt Hawa buat lagi kalau akak tak sampai2 jgk...siap dier!!! hehehehe

Ijayuji...
Wslm Ika! Gd morning..alamak dh tgh hari daaa... Tq :) Si Shasha mmg g2 kalau time mood happy suruh ambik gmbr suka senyum lebar..tapi kalau bad mood suruh cam mana pun ambik tak mau!! hehehe
Alamak cake mama yg tak sebrapa di decorate tuh tapi dari segi rasa mmg moist.. chocolaty....
alala2 dah majuk plak dak ika ni...hihihi :)

Juwita..
Tq Ita :)hehehe dah besor dah anak dara mama nih :) Lagi seorg pun dah besor..cuma low profile jer...
Tak sangka mama nak buat kan cake ..last minute decision Ita..for the 1st time mama buatkan birthday cake utk anak..hehehe

Azatie...
Tq Atie for the doas..Amin!!
Aalah..cuma kwn2 shasha yg terdekat jer.. suka2 jer.

Dzana...
Mama pun tumpang gembira bila tgk bdk2 ni berkumpul... riuh tuh jgn ckp Dzana..siap berkaraoke lagi bdk2 nih ..takpe sekali sekala :)

Zai..
Tq Zai :) Anyway hawa pun nak ucapkan terima kaseh for the recipe..very moist & chocolaty..tak byk bahan pun senang membuat nyer ..maybe tang deco jer tak berapa pandai.. Thnks for sharing :)

Sari Yusa Ibrahim said...

happy birthday, Shasha, terliur tengok kek mama & karipap tu.. wallaaaaaaaaaa

HomeKreation said...

Salam mamahawa. Happy birthday to Shasha, sama umur dgn anak sulong Along. Cantik kek yg mama buat... kek moist ni sure fevret of everyone kan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...