Thursday, June 16, 2011

Singapore Hokkien Mee



Makan mee jer utk tengahari ni.... sedap tak pedas sangat...sambal tumis sebagai penyelamat kalau nak terasa sikit.... I like!!!!


Mood sedih walaupun dapat makan Hokkien Mee....huhuhu

Resipi macam biasa mama ambik dari dapur Ayu... thanks babe :-D







Singapore Hokkien Mee Recipe
Sources:-From http://rasamalaysia.com 


Ingredients:
250g Yellow Noodle
250g White thick rice vermicelli-(Ayu used laksa noodles,)me too
400g Prawn
350g Squid (Sotong)
200g Pork Belly-(Ayu omit this ler replaced with chicken breast sliced)replaced with sliced fish cake
40g Green chives
750ml Chicken stock
3 Eggs
5g Chopped garlic

Seasoning:
1/2 tbsp Fish sauce
1 dash Pepper
1 dash Sesame oil
salt & msg to taste 




Method: 
1. Peel the prawn head.  In a hot wok, add a tbsp oil and fry the prawn head until fragrant. Add fried prawn head into chicken stock and boil for 30mins to 1 hour. (I usually reserve the uncooked prawn shells and prawn heads from other dishes and keep them frozen in the freezer)

2. Add the pork belly into the stock and boil for 45mins. Take out the pork belly and cool. Cut pork belly into strips. ( I am not a big fan of pork belly hence I have omitted this)

3. Blanch prawns and squid in boiling water. Drain and cut the squid into rings.

4. Into a hot wok, add 1 tbsp of oil, fry the garlic until fragrant. Add in egg and scramble.(Ayu added the prawns, chicken & squids at this point)

5. Add in yellow noodle and rice vermicelli. Fry for a few minutes until noodles just begin to sear. (Use high heat)

6. Add 1/3 of prawn stock and seasoning. Fry until stock is almost dry. Add another 1/3 of prawn stock. Cover wok to braise the noodles on medium low heat. (5 to 7 mins)

7. Lastly add in prawn, squid, chives and fry together. Add remaining stock, fry for 1 min and plate. Serve with sambal chilli and lime. -(Ayu added the noodles last, so as not making the noodles turned soggy very fast)..

Sambal Chili Ayu version:-
3-5 tbsp chili paste
1 tbsp minced onion
1 tsp minced garlics
1-2 tsp belacan granules
salt & msg to taste

Saute the above till oil rises up the surface, add salt & msg. Ready.

11 comments:

Amie said...

assalam,
resepi ni ada dlm list tp tak tahu bila nak buat....sedap kan!

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

Tak sihat ker? Mee tu memang nampak sedap

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Amie...
hehehe hawa dah tak tahu nk msk apa2..binggung tuh yg buat hokkien mee...

Sihat Nazrah.. cuma rindukan anak bujang yg dah nak dekat siminggu in camp..ni pun tak tahu bila blh blk...
sedap tak pedas kalau nak pedas tambah kan sambal tumis..mama suka :P

Mas said...

Hokkien mee mamahawa nampak sedaplah :) nak sikit boleh?

quinnie said...

salam mama...laksa pun boleh buat goreng cam ni ye....baru 1time tengok nih...lain kali bleh cuba...:)

Zaliedana said...

Assalam mama,ala nape lak xda mood,huhu..Sedapnyer hokkien mee,nnti leh la try,dari nmpk kak ayu buat dah terliur..Mama,meh tuka ngan laksa sarawak nak x,hehe..

Yatie said...

Assalamualaikum Mamahawa,
menyelerakan sungguh menu mama ni....masuk list lagi ni, ntah bilalah nak buatnya...makin pnjng listnya..

Juwita Jamaludin said...

salam mama.. sedapnya nampak ita nak pinggan yang ada sambal tu .. ilike ... hihihhhi.. kena try buat gak ni

Alin Marlini said...

Salam perkenalan..nmpk menyelerakan..

AZLITA AZIZ said...

salam mama..
selalu makan yg malaysia.. punya aje.. nanti ita nak cuba yg ni pulak! adoiii.. bila lah dapat buat ni.. list dah panjang dah ni... tunggu giliran..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Mas... hehehe blh kesian kan makyung kite ni..tapi nak kasi cam mana eh??? Post laju blh ke..ki3x

Quinne..
Blh mee laksa pun kalau digrg sambal/pedas pun sedap jgk :)

Wslm Zaliedana... terkenangkan anak bujang daa....
Tu ah bila nmpk Ayu post mama print resipi cepat2 ni mama suka sbb tak pedas pun blh mkn ngan sambal... Nak jgk tukar ngan laksa sarawak.. blm pernah merasa lagi.

Wslm Yatie.. menu biasa2 jer.. Tu ah list pun dh bertambah tebal da ni tak tahu lah bila agak nyer nak terbuat2/masak..

wslm Ita...hehehe nah ambil yg sambal tuh..mama biarkan yg plain jer..ki3x

Salam perkenalan jgk Alin..ikut tekak yg tak nak mkn pedas2 :)

Wslm Ita... Oh ada Msian nyer version jgk..hehehe sama lah kite tak tahu bila agak nyer dpt buat list bertambah pjg selalu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...